Romantik Dolandırıcılık Nedir? Kendinizi Nasıl Koruyabilirsiniz?

The Tinder Swinger ile ilgili bir yazıyı geçtiğimiz günlerde yayınlamıştım. Yazının içinde dolandırıcı Simon Leviev’in Tinder’den yasaklandığını yazdıktan hemen sonra Instagram hesabını kapattığını TheGuardian.com‘da okudum.

The Tinder Swinger belgeseli Netflix’in dünya çapında en çok izlenenler listesine giren tek belgesel olmuş. İşin ilginç yanı belgeselde yer alanlar hala Tinder kullanıyormuş.

Tinder belgeselin gösterime girmesinden bir gün önce (1 Şubat’ta) “Romantik Dolandırıcılık: İnternette Kendinizi Nasıl Koruyabilirsiniz” başlıklı bir dizi yeni yönerge yayınladı. Yönergeden çevirdiğim kısa notlara kendi yorumlarımı katarak sizlerle paylaşıyorum.

Görsel Tinder

Milyonlarca insan, biriyle tanışmak için çevrimiçi arkadaşlık uygulamalarına veya sosyal ağ sitelerine başvuruyor. Çok kişi romantizm bulmak yerine, onları para göndermeleri için kandırmaya çalışan bir dolandırıcıyla karşılaşıyor.  

Romantik dolandırıcılık nedir?

Wikipedia’ya göre romantik/aşk dolandırıcılık; bir kurbana karşı romantik niyetler taklit etmeyi, sevgisini kazanmayı ve ardından bu iyi niyetin kurbanın sahte iddialarla dolandırıcıya para göndermesini veya kurbana karşı sahtekarlık yapmasını sağlamak için kullanılmasını içeren bir güven hilesidir.

Romantik dolandırıcılar, The Tinder Swinger belgeselinde de izlediğimiz gibi bir flört sitesi uygulaması veya sosyal platform aracılığıyla iletişime geçiyorlar. Yüz yüze görüşme, mesaj ya da farklı iletişim şekilleriyle bir bağ kurmaya çalışıyorlar. Sonrasında da çeşitli taktiklerle gerçek kimliğini gizleyerek masum, romantik ya da çok daha farklı  bir görüntü sergileyerek duygusal yakınlığa geçiyorlar. 

Dolandırıcılar, güvenlerini inşa etmek için hedefleriyle bir ilişki kurarak, bazen günde birkaç kez konuşur veya sohbet eder. Sonra bir hikaye uydurur ve para isterler. (Yurtdışı birçok gerçek hikayeyi Google aracılığıyla okuyabilirsiniz.) Türkiye’de bu tür durum yaşayan varsa iletişime geçerse hikayelerini paylaşmak ve konuya karşı farkındalık yaratmak isterim. 

“Romantik dolandırıcılık yapan suçlular, yaptıkları işte uzmandır ve gerçek, sevecen ve inandırıcı görünürler. Dolandırıcılar çoğu flört ve sosyal medya sitesinde bulunur.

Dolandırıcının amacı, mümkün olduğu kadar çabuk bir ilişki kurmak, kurbana kendini sevdirmek ve güvenini kazanmaktır. Dolandırıcılar evlenme teklif edebilir ve yüz yüze görüşme planları yapabilir, ancak bu asla olmayacak. Sonunda para isteyecekler.

Dolandırıcılar genellikle inşaat ve inşaat sektöründe olduklarını ve ABD dışındaki projelerde yer aldıklarını söylerler.İnternette tanıştığınız biri para yatırmak için banka hesap bilgilerinize ihtiyaç duyuyorsa, büyük olasılıkla hesabınızı başka hırsızlık ve dolandırıcılık planlarını gerçekleştirmek için kullanıyordur.” Kaynak FBI 

Fotoğraf Jasmine Carter / Pexels

Romantik Dolandırıcıların Söylediği Yalanlar

Genellikle yurt dışında yaşadıklarını veya çok seyahat ettiklerini söylerler.  (Kaynak ftc.gov) En sık söylenen yalanlar:

  • Petrol şirketinde çalışmak.
  • Orduda çalışmak.
  • Uluslararası bir organizasyona sahip bir doktor olmak.

Hedeflerinden sıklıkla; 

  • Uçak bileti veya diğer seyahat masraflarını ödemek
  • Ameliyat veya diğer tıbbi masrafları ödemek
  • Bir şeyi geri almak için gümrük ücreti ödemek
  • Kumar borçlarını ödemek
  • Vize veya diğer resmi seyahat belgeleri için ödeme yapmak için para istiyorlar. 

Dolandırıcılar, hızlı bir şekilde nakit alabildikleri ve anonim kalabildikleri için, havale yoluyla, yeniden yükleme kartlarıyla veya hediye kartlarıyla ödeme yapmanızı ister. Ayrıca işlemlerin tersine çevrilmesinin neredeyse imkansız olduğunu da biliyorlar. (belgeselde de izlediğimiz gibi) 

Romantik Bir Dolandırıcıya Para Kaybetmekten Nasıl Kaçınılır?

İşin özü:Şahsen tanışmadığınız bir sevgiliye asla para veya hediye göndermeyin.

Şüphelendiğiniz bir durumdaysanız:

  • Kişiyle iletişimi derhal durdurun.
  • Güvendiğiniz biriyle konuşun ve arkadaşlarınız veya aileniz bu kişi ile ilgili endişelendiklerini söylüyorsa dikkat edin.
  • Başkalarının benzer hikayeler duyup duymadığını görmek için iletişimde olduğunuz kişiyi mutlaka araştırın. 

Romantik Dolandırıcılıklardan Kaçınmak İçin İpuçları 

  • Ne yayınladığınıza ve çevrimiçi olarak herkese açık hale getirdiğinize dikkat edin. Dolandırıcılar, sizi daha iyi anlamak ve hedef almak için sosyal medyada ve tanışma sitelerinde paylaşılan ayrıntıları kullanabilir.
  • Kişinin adını veya ayrıntıların başka bir yerde kullanılıp kullanılmadığını görmek için çevrimiçi aramaları kullanarak kişinin fotoğrafını ve profilini araştırın.
  • Çok soru sorun.
  • Birey çok mükemmel görünüyorsa veya doğrudan iletişim kurmak için bir flört servisinden veya sosyal medya sitesinden hızlı bir şekilde ayrılmanızı isterse dikkatli olun.
  • Kişi sizi arkadaşlarınızdan ve ailenizden ayırmaya çalışırsa veya daha sonra sizden şantaj yapmak için kullanılabilecek uygunsuz fotoğraflar veya finansal bilgiler isterse dikkatli olun.
  • Birey yüz yüze görüşmeye söz verirse, ancak her zaman neden yapamayacağına dair bir mazeret bulursa dikkatli olun. Birkaç ay sonra kişiyle tanışmadıysanız, herhangi bir nedenle, şüphelenmek için iyi bir nedeniniz var.
  • Yalnızca çevrimiçi veya telefonla iletişim kurduğunuz hiç kimseye asla para göndermeyin.

Çevrimiçi bir ilişkinin bir aldatmaca olduğundan şüpheleniyorsanız, tüm iletişimi derhal durdurun. Hemen hukuki yollara başvurun.

Türkiye’de konuyla kim ilgileniyor cevap bekliyorum. Öğrenir öğrenmez sizlerle paylaşacağım.

YSM

 

2 Yorum
  • Ello
    14 Şubat 2022 saat 20:41

    Türkiye’de de pek çok mağdur vardır bence
    Erkeklerin bu tür tuzaklara düştüğünü haberlerde izlemiştim

  • Yeşim MUTLU
    14 Şubat 2022 saat 20:43

    Hikayelerini paylaşırlarsa yayınlamayı çok isterim.

Yorum Yazın