İstanbul Yapay Zekâ Zirvesindeydim

Cumartesi günü (23 Aralık 2023) Türkiye Bilişim Vakfı ile İstanbul Teknik Üniversitesi liderliğinde kurulan Yapay Zekâ Türkiye Platformu (AITR) düzenlediği  “İstanbul Yapay Zekâ Zirvesi”ndeydim.

Türkiye İş Bankası ev sahipliğinde gerçekleşen AITR İstanbul Yapay Zekâ Zirvesi İş kulelerin 41.katında gerçekleşirken 2014 yılında  konuşmacı olduğum “Türk Anneleri” gününe gittim. Daha önce 236 metre yüksekten izlediğim İstanbul’u bu kez farklı bir açıyla 41.kattan izlemek ve martılara eşlik etmek çok güzeldi.

Fotoğraf @yesimmutlu71

Yapay Zekâ; 2022’nin sonlarında yayınlanan ChatGPT ve Dall-E ile herkesin bir şekilde temas ettiği ya da en azından duyduğu, hiç olmadı AI ile gençlik yıllarına döndüğü fotoğraf paylaşımlarıyla (Instagram ) bilinir halde. Kişisel tarihime baktığımda AI ile ilgili ilk yazımı 2017 yılında sevgili dostum Sertaç Taşdelen ile yaptığımız röportajda görebilirsiniz. Sonrasında konuyla ilgili birçok yazı yazdım. Günümüzde üretken yapay zekâyı konuşuyor olmaktan ve bu konuda kendimi geliştirmekten mutluyum. Açıkçası nasıl makina öğreniminden bahsediliyorsa insanın da sürekli kendini geliştirmesine ve öğrenmesine inanıyorum. Sıklıkla sorulduğu gibi neden sürekli okuyorsun, izliyorsun ya da seminer vb gidiyorsana cevabım “öğrenmeyi ve etkileşimi seviyorum”.

Cumartesi günü katılımın muazzam olduğu bir etkinlik yaşandı. “Üretken yapay zekâ uygulamaları ve değişim beklentileri”, “yapay zekâ ile bilim ve inovasyon, toplum için yapay zekâ çalışmaları”, “yapay zekânın iş dünyası için önemi, gelişim hızı ve ölçeklendirme”, “yapay zekâ yatırımları, iş geliştirme odağında üretken YZ teknolojiler” panellerini büyük ilgiyle izledim. Yine güne ait anlık paylaşımlarımı  Instagram öne çıkanlarda görebilirsiniz.

Türkiye İş Bankası ev sahipliğinde düzenlenen AITR İstanbul Yapay Zekâ Zirvesi, TBV Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı, İTÜ Araştırma Dekanı – AITR Eş Başkanı Prof. Dr. Altan Çakır ve AITR Eş Başkanı Levent Kızıltan’ın konuşmaları ve sektör temsilcilerinin önde gelen isimlerinin katıldığı panellerle gerçekleşti. Çok sayıda akademisyen ve iş insanının katıldığı zirvede, yapay zekâ teknolojileri tüm detaylarıyla konuşuldu.

Gelelim İstanbul Yapay Zekâ Zirvesi ile ilgili geride kalanlara..

Fotoğraf Basın Bülteninden

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı;

“GPT ve BDM’ler gibi çok daha akıllı ve kreatif teknolojiler hayatımıza girdi ve milyonlarca insan tarafından kullanılıyor. Bir akademik araştırmaya göre, GPT-3’ün eğitildiği veri setlerinin yüzde 93’ü İngilizce. Türkçe veriler ise sadece yüzde 0.06. Buna rağmen Türkçe olarak ‘iş görecek’ bir seviyede çalışsa da İngilizceye göre daha kısa ve doğruluk oranı daha düşük olduğu ortaya çıktı. Bu durum, farklı ana dillere sahip kişilerin İngilizce yazmalarını teşvik ediyor ve böylece İngilizcenin daha da gelişmesine katkıda bulunuyor. Türkiye olarak bu trende AITR olarak öncü olma fırsatımız var. Veri eksikliğimiz malum ve kullanımımız hakkında fazla söylenecek bir şey yok. Ancak önümüzdeki fırsatları görebildiğimizi düşünüyorum. Kavramsal kırılımlar, doğru kullanıldığında herkesi bitiş çizgisine yaklaştırıyor. BDM’leri bu kategoride rahatlıkla sayabiliriz. Şöyle bir tablo hayal ediyorum: Dikey eksende bilgi üretimi, yatay eksende ise bilgi dağıtımını, yani networking düşünün. İki eksin kesişim noktasında dünyayı yerinden oynatacak bir kaldıraç gücü yatıyor. TBV olarak iki önemli platformumuz hem dikey hem yatay eksende çalışıyor.”  diyerek düşüncelerini dile getirdi.

Kamu, iş dünyası ve toplumun farkındalığı önemli bir başlık haline geldi

Prof. Dr. Altan Çakır ise konuşmasında,

“Günümüz teknolojilerinin gelişim hızı ve üretken yapay zekâ tabanlı çözümlerin hayatımıza aniden girmesiyle kamu, iş dünyası ve toplumun bu konuda farkındalığı ve merakı şu anda oldukça önemli bir başlık haline geldi. Bu nedenle iş dünyasının hızlı adaptasyonu, yıkıcı girişimler ve yatırım süreçlerinin gelişimi, eğitim dünyası ve akademik uygumalar, kamu politikalarının belirlenmesinin hukuki ve etik konular kapsamında bir bütün olarak ele alınması gerekiyor. AITR bu sene ilk defa İstanbul Yapay Zekâ Zirvesi’ni iş dünyası, akademi ve kamunun önemli katılımıyla farklı kesimleri bir araya getirerek toplum için yapay zekâ teknolojilerini konuşmak, değerlendirmek ve çıktıları tartışmak üzere gerçekleştirdi” dedi.

Yapay zekâ pek çok şeyi geri döndürülmesi zor bir şekilde dönüştürecek

AITR Eş Başkanı Levent Kızıltan, konuşmasında şunları dile getirdi:

“Neredeyse bir sene önce gündeme gelen bir teknoloji duyurusuyla aynı zamanda ilk etkinliğimizi yapmıştık. Sonra dünya değişti, yapay zekâ hype dalgası gündeme damgasını vurdu. Chat GPT gerçekten ‘chat’lere derin konu’ oluverdi. AITR’yi teknolojik gelişimin sosyal dengesi, birey ve kamu ilişkileri konusunda bir ara yüz olma, akademi ve ticari ortamları devlet ile doğru noktalarda örtüştürmekti amacımız. Yapay zekânın önümüzdeki üç-beş sene içinde yaşamın hemen her alanında pek çok şeyi geri döndürülmesi zor bir şekilde dönüştüreceğini söylemek mümkün.”

Zirveye bütünüyle baktığımda; yapay zekânın potansiyeli ve yakın gelecekte iş dünyası için önemi ortada. Yapay zekânın gelişim hızına göre şirketlerin ellerindeki veriyle nasıl değer yaratacağı şu an kritik bir seviyede. Yapay zekânın demokratikleşmesi nasıl olacak?

Yapay zekânın muazzam bir potansiyele sahip olmasıyla birlikte ulaşım, sağlık, tarım, enerji ve birçok alanda  yenilikçi çözümler getireceği ortada. Henüz bebek diye tabir edilen üretken yapay zekânın bir yıl içinde yapabileceklerini gördük. Potansiyelinin yanı sıra ileride yapabileceklerini henüz öngörüyoruz.

Yapay zekânın insanlık için fayda sağlaması hepimiz istiyoruz. Daha sağlıklı bireyler ve  insan hayatını kurtarmak için erken teşhis koyabilecek uygulamalar hızla hayatımıza giriyor. Sağlıkta şu an metin, görüntü analizi ve moleküler veri analizi yapılabiliyor.

Yapay zekâ sayesinde paneller boyunca aktarılan organizasyonların büyük değişime uğraması. İş süreçleri değişmekle kalmayıp bir çok kurum çok daha verimli çalıştığını yetkili kişilerden dinledik.

Yapay zekânın her sektörü daha da etkileyeceği ortada. Bilimin sınırları yapay zekâ ile zorlanırken 24 Kasım 2023’de dinleme şansı bulduğum Edinburgh Üniversitesi’nin Araştırma Direktörü ve Alan Turing Enstitüsü’nün Baş Araştırmacısı Atoosa Kasirzadeh’in sözleri kulaklarımda çınlıyor. “Yapay zekâ’nın geliştirilmesi, yani makinelerin zekâ gerektiren her tür işi insanlardan daha iyi yapabilmeye başlaması ise insanlık için varoluşsal bir risk.”

Dijital dönüşüm, yapay zekâ, geleceğin dünyası… Hepimizin çok hızlı uyumlanması gereken ve iş pratiklerimizde yaşar hale getirmemiz gereken bir dünya… Burada da en çok dikkat etmemiz gereken kontrollü bir yapay zekâ gelişimini sağlamak. Yapay dönüşümü hızlandırıyor net..

Eminim ki 2024’de yapay zekâyı çok daha fazla konuşacağız.

YSM

Fotoğraf AITR ekibi

Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) hakkında
Türkiye Bilişim Vakfı (TBV), merkezi İstanbul’da bulunan ve “Türkiye’yi bilgi toplumuna dönüştürme” temel amacıyla çalışan bir sivil toplum kuruluşudur. 14 Nisan 1995 tarihinde, 114 kurum ve bu kurumlara üye 178 kişi tarafından kurulan, bugün itibarıyla 400’ün üzerinde üyesi bulunan vakfın hedefi; Türkiye’nin bilgi toplumuna dönüşebilmesi için gerekli altyapının oluşturulmasına katkıda bulunmak, bilimsel araştırma ve geliştirme etkinlikleri gerçekleştirmek ve özellikle yeni teknolojilerin sosyal ve ekonomik yaşam üzerine etkilerini inceleyip nitelikli ve saygın paydaşlarla birlikte projeler üretmek ve uygulamalarını sağlamaktır.

Yapay Zekâ Türkiye Platformu (AITR) hakkında 
Yapay Zekâ Türkiye Platformu (AITR); Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) ve İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliğiyle Türkiye’nin gelişen ve değişen akıllı yapay zekâ teknolojilerine adaptasyon sürecinde rol almak üzere yapılanmış bir sivil toplum hareketidir. Kamu, özel sektör ve akademi işbirlikleri aracılığıyla yapay zekâ teknolojisine yönelik ulusal ve uluslararası bir ekosistem ağı oluşturmayı hedeflemektedir.

Yorum yok

Yorum Yazın