Hem anne hem baba olan kadınlar

Babalar gününe son iki gün kala sizlere çocuklarına hem anne hem baba olmuş hatta olmakla kalmamış Türkiye’de kendi soy adını kızlarına veren H. Şule Gökırmak’ı anlatmak istiyorum. Kendisinin sayısız tanımlarının içinde en özeli “anne” olması.

Kendi çocuklarının yaşadığı sıkıntılar ve gereksinimlerden yola çıkarak, otizmli çocuğu olan ailelere şifa olmak istemiş. 7 yıl önce Değer Otizm Derneği’ni kurmuş. Kendi deyimiyle dernekten öte “Ardımda gönüllü ordusu var”.

Değer Otizm Derneği, bir iyilik hareketi bakış açısıyla yola çıkmış. Sürdürebilirlik olmak için gönüllüleriyle çok çaba sarf ettikleri ortada. Kuruluş aşamasında birçok güçlük yaşamış olsa da şimdi hepsini geride bırakmış.

Hikâyesinin derinlerine indiğinizde 18 yaşında başlayan iş hayatı, sayısız başarıya imza atma, evlilik ve ikizlerin doğumuyla birlikte değişen bir yaşam var. Bebekleri 8 aylıkken kardeşinin bebeklerle ilgili olarak “göz teması kurmuyorlar” demesiyle doktor doktor gezmeye başlamış.

Dila ve Serra bugün 17 yaşında… İkizler “Atopik otizm” tanısını aldıklarında Şule Hanım “Otizm” ne demek diye şaşkınlıkla karşılaşmış. Gerisi sayısız zorluk, yoğun eğitim, ikizleri hayatın içine katabilmek için uğraşlar.

Yılmamış, pes etmemiş, yorulmamış. İkizlerin tanısının teşhis sürecinde gittiği doktor “Eşimin ismi de Şule, Şule’ler güçlü olur” derken Şule Hanım’ın bu kadar güçlü olacağını nasıl bilmiş?

İkizlerin hayatından baba çok erken yaşta ayrılmış. Şule Hanım bu süreci “Kızlarıma hem anne hem baba oldum” diyerek detaya inmeden geçiyor. Anlıyorum ki gidenin arkasından konuşmayacak kadar erdemli bir kadın. Çocuklarının bakımını tek başına üstlenen bu kadın takdir ötesi…

Geçtiğimiz yıl babasını kaybettiğinde kızlara daha da güçlü sarılmış. Ötekileştirilen, diğer çocuklarla beraber olunması istenmeyen otizmli bireyler için gelecek kurabilmek adına durmadan çalışıyor.

Şule Hanım; “Bizim diğer gruplardan ayrışma hikâyemiz çok fazla. Toplum tarafından yok sayılıyorsunuz, en yakınındaki insan bile sizinle görüşmek istemiyor. Kalabalık arkadaş grupları içindebelki ötekileştiriliyorsunuz.” Derken sizce haksız mı?

Covid-19 salgınıyla birlikte otizmli bireyi olan ailelerin çabaları daha da artmış. Derneğinin ismini koyarken “Her birey bizim için bir değer. Bu nedenle derneğimizin ismini DEĞER koyduk” diyen Şule Hanım engel tanımadığı gibi var olan ne varsa da ortadan kaldırabilecek güçte olduğumuzu düşünüyor. Öyle büyük bir kalbi var ki… Çevrim içi sohbetimiz sırasında kendini hayranlıkla dinledim.

Başarılı bir iş insanı olmasını farkındalık ve ses getirecek projelerle dikkat çekmeye çalışmış. Beşiktaş Kongre Üyesi de olan Şule Hanım, geçtiğimiz yıllarda Beşiktaş-Galatasaray derbilerinde Siyah Beyazlı takımın futbolcularının maça ellerinde “ENGELLERİ VE ÖNYARGILARI BİRLİKTE AŞALIM” pankartıyla çıkmalarını sağlayarak, tüm Türkiye’nin dikkatini engellilerin üzerine çekmeyi başarmış.

“Bu söz dernek olarak bizim sloganımız. Bilinçli insan sayısını ne kadar artırabilirsek, engelli bireylerin yaşama dair zorlukların üstesinden gelmelerini o kadar kolaylaştırabiliriz. Bütün çabamız bunun için. Ancak derneğimizin yaşaması için herkesin desteğine ihtiyacımız var. Yükümüz ağır, var olmaya çalışıyoruz. Desteğiniz bizim için değerli” derken çoktan destek olmak için gönüllü olacağımı bilmiyordu :).

Devletin, otizmli bireyler için uyguladığı haklar şu an yeterli değil. Şule Hanım’da kendi imkânlarıyla, anne ve babasının büyük destekleriyle bu süreci çocuklarının daha iyi olması adına uğraşmış. Teşhis koyulduğu günden bu yana eğitime devam eden kızlar bugün “Anne” derken en büyük mutluluğu yaşadığını gözlerinden okuyorsunuz Şule Hanım’ın.

Anne, başarılı iş insanı, evlatlarına baba olan Şule Hanım babalar günüyle ilgili olarak çocuklarını babasız büyüten tüm kadınlara şu mesajı iletmek istiyor.

“Güçlü olun!!! Azminizi yitirmeyin, çünkü çocuklarınızın en büyük varlıkları ve destekçileri sizsiniz, başka kimseleri yok…”.

Şule Hanım, her gün derneğe geldiğinde yaşadığı sıkıntı ve zorlukları kapıda bırakıp, kapıdan o şekilde adım atıp işlerine devam ederek başarıyı yakalamış.

Tamamen gönüllük esasına göre çalışan Değer Otizm Derneği Kartal’da hizmet veriyor. Kimilerine göre okul, Değer’e göre bir Otizm Atölyesi olan yapılanma, otizmli bireylerin sosyal becerilerinin artmasına yönelik çalışıyor. Çocukların bahçesinde mutlu bir şekilde çeşitli aktivitelerde bulunduğu, adeta bir vaha olan aynı zamanda çeşitli sosyal etkinliklerinde yapıldığı çok yönlü bir mekân.

H. Şule Gökırmak

Şule Hanım’ın en büyük amacı 81 ilde, Hakkari’den Edirne’ye tüm kent ve köylerdeki otizmli bireylerin topluma karışabilmelerini sağlayabilmek. Otizmli bireylerin aileleri için ekonomik durum çok önemli, eğitim süreci masrafları oldukça yüksek. İmkânı olmayan tüm ailelere destek olmak.

Kurulduğu günden bu yana ‘En iyi Sosyal Sorumluluk Kampanyası’ kapsamında’En İyi Sivil Toplum Örgütü Ödülü’nü alan ‘Değerlerimizin Farkındayız, Çocuklarımızın Yanındayız’ sloganıyla hareket eden bu derneğe siz de gönüllü olabilirsiniz.

Şule Hanım’a zaman ayırdığı ve hikâyesini paylaştığı için çok teşekkür ederim.

Evlatlarına hem anne hem baba olan eşsiz kadınların “Babalar Günü Kutlu Olsun!”.

Yeşim Mutlu

18 Haziran 2021, haberlercom

 

Yorum yok

Yorum Yazın