17 Eki HAYATIMA DOKUNMA!
İnternetin hayatımıza girdiği günden bu yana hayatımızda çok kavram değişti. Eskiden bir konu hakkında bilmediğimiz olunca eşi dostu arardık. Hem hal hatır sorar hem de bilmediğimiz neyse onu öğrenirdik. Önce “Google” sonra “Sosyal medya” ile bunu artık çok geride bıraktık. Google, Youtube bizim öğretmenlerimiz. Bir de en iyi ben biliyorum tadında sosyal medya paylaşımları.
Anne blog yazarları, çok takip edilen instagram anneleri, moda blog yazarları, doktorlar, güzelllik uzmanları, fitness hocaları derken inanılmaz bir bilgi akışının içindeyiz. Sosyal medya da “işin uzmanı olmayan, eğitimini almadığı halde konu hakkında bilgi paylaşan” çok kişiye rastlıyoruz. Bir de “dediğim dedik, benim dediğim doğru” tarzında paylaşımlarıyla bilgi bir çok kişiye yanlış aktarılabiliyor. Söylemek isterim ki her bilgi masum değil. Bunun söylenmesi ve yazılması gerektiğini düşünüyorum.
Kendimde anneyim, blog yazıyorum, fotoğrafçıyım. Yazdığım yazılar ve paylaşımlar tamamen kişisel deneyimlerim ve yaşadıklarımın yansıması. Yazarken de bir değil bin düşünürüm. Ama görüyorum ki “Anne” kimliğiyle bir çok paylaşımda “en iyi ben bilirim” tadı fazlasıyla var. Hayır herkes en iyisini bilemez. Her anne kendi çocuğunun en iyisini bilir. Her anne en iyi kendi doğum hikayesini bilir, her anne en iyi kendi emzirmesini bilir. Çocuğunun gazını iyi çıkarır. “Anne” olan bir çok kişi satırlarıma tepki verecektir. Benzer deneyimler yalnız olmadığımız duygusunu bize yaşatır. Ama herkes farklıdır. Hepimizin hayatı, yaşadıkları, ekonomik durumu, içinde bulunduğu ruh hali dahil farklılık gösterir. Üç kızım var üçü de bambaşka karakterler. Birinde uyguladığım formül diğerinde tutmazken ben nasıl olur da başkasının çocuğu için “böyle böyle yap kesin çözüm ” diyebilirim.
Hepimizin sosyal medya gerçekliği ile yüzleşmesi gerekiyor. Gerçek hayatta yan yana gelmediğiniz, yüz yüze bakmadığınız kişiler sizin yazdıklarınızı okuyarak ya sizi çok seviyor ya da en büyük düşmanınız kesiliyor. Aklınıza dahi gelmeyecek yorumlar ya da mailler alabiliyorsunuz.
Birkaç saatlik ya da bir haftalık kursa gitmekle herkes koç, danışman olabiliyor. Bir bakın etrafınıza ne kadar çok yaşam koçu, sağlıklı beslenme danışmanı, fitness koçu , güzellik koçu var. Blog yazmak, sosyal medya kullanmak güzel. Ama işin uzmanı olmak bu kadar kolay mı?
Kendi hayatımdan örnekleyeyim. Eşim kadın hastalıkları ve doğum uzmanı. Tıp eğitimi, ihtisas, sürekli eğitim derken hayatının yarısı bu yönde geçmiş. Kendi alanında diplomalarla da uzman kabul edildiğine göre görüşleri önemli. Her zaman farklı konularda kendisine danışırım. Evin içinde de ona gelen telefonlar ve sorular kesilmez halde. Peki o ne yapıyor? Kendisine gelen mesajları ve soruları dikkatlice cevaplıyor ve gerekirse hemen hastaneye koşuyor. Ne zaman normal doğum ne zaman sezeryan ya da diğer konularda net kararları veriyor. Gelin bir de sosyal medyaya bakalım. İşin uzmanı olmadığı halde (işletme eğitimi almış mesela ve doğumla ilgili bir kursa gitmiş mesela) paylaşımlarıyla doktorculuk oynuyor. Takipçilerine “normal doğum şart “diyor, “anne bebek doğar doğmaz kucaklayın “diyor (tüm yazdıklarım hayal ürünü bu arada) “Aman emzirin, her bebek emer ” diyor. Diyor da diyor. Yorumlar yazılıyor, o ona yazıyor o ona yazıyor derken herkes kendi doğrusundan emin. Ya gerçek! Gerçek aslında basit. İşin uzmanıyla kulaktan dolma uzman bir olmaz 🙂
“Doluyla boş bir olmaz” ama oluyor. Hele sosyal medya da bilgisayar ekranı aracılığıyla öyle kararlar veriliyor ki; herkes “herkesin hayatına dokunmayı hak görüyor.”
Biz anneler dünyanın en zor işine sahibiz. Çocuk yetiştirirken ya da hayatımızı yaşarken diğer anneler tarafından değerlendirilecek olmak yeterince zor. Kimse kimseden üstün değil. Sosyal medya da gördüğünüz, görüşlerine değer verdiğiniz mükemmel insanlar gerçekten mükemmel mi? Herkes gösterdiği kadar mükemmel.
Sevgiler,
YSM
Yorum yok