04 Şub Dijital Detox Nedir? Nasıl Uygulanır?
Marttan bu yana dijital ötesiyiz. Eskiden de teknoloji ile iç içeydik. Pandemi hepimizin teknoloji alışkanlıklarını değiştirdi. Düşünün ki Baby Boomer tabir edilen 1946-1964 arasında doğan kişiler de dijital hayatın içinde.
Salgına karşı alınan önlemler gereği “sosyal izolasyon” sebebiyle tüm dünya yoğun bir şekilde internet üzerinden görüştü, haberleşti. İsteyen istemeyen herkes dijitalleşti. Tarihin akışı hem hızlandı hem de uzaktan çalışma, eğitim, alışveriş derken teknoloji artık yaşamımızın bir parçası. Hal böyle olunca da sürekli olarak çevrim içi kalmaya alıştık.
Dijital etkileşim, görünüşte sonsuz bir iletişim akışı sunan bir durum. Tek bir dokunuşla ihtiyacımız olan ne varsa ulaşmanızı sağlayan cihazlarla, sağlıklı bir iş-yaşam dengesi kurmamız gerekirken şu günlerde bunu sağlamak giderek zorlaşmış durumda.
Dijital detoksu duydunuz mu bilmiyorum. Bilinen detoxlar gibi; Internet ve teknoloji kullanımımızı kısıtlayarak zihinsel ve bedensel arınma sağlamak için dijital detox yapılıyor. Telefonunuzla yatıp telefonunuzla kalkıyorsanız dijital detoxa sıcak bakmanızı öneririm. Bilin ki dijital detoxa başlamak için asla geç kalınmaz 🙂
İster istemez sebepsiz yere telefon / tablet vb. ile kendinizi dijitalin içinde buluyorsanız dijital bir detoks için zaman gelmiş demektir. Yapılan araştırmalar dijital bağımlılığın fiziksel ve ruhsal sağlık üzerindeki zararlarını ortaya çoktan koymuş durumda. Teknolojiyle olan ilişkiniz zihinsel ve fiziksel sağlığınızı olumsuz etkiliyorsa, kendinizi fişten çekmenin zamanı çoktan gelmiş olabilir.
2021’de Uygulayabileceğimiz 6 Dijital Detoks Alışkanlığı
Anında Bildirimlerinizi Kapatın
Gün içinde sayısız bildirim alıyoruz. Mümkün olduğunca aldığınız gereksiz bildirimleri kapatarak dijital detoksunuzu başlatın.
Bildirimler, sürekli olarak telefonunuza ulaşmanızı, elinizdeki görevleri kesintiye uğratmanızı ve Instagram sayfanızı hiç yokken yenilerken veya Facebook zaman tünelinizde bilmem kaçıncı kez gezinirken kendinizi bulmanıza sebep olabilir.
Etkileşime girip girmediğinize bakılmaksızın, yalnızca bir bildirim almanın dikkatinizi dağıtmak için yeterli olduğu tespit edilmiş. Araştırmalar ayrıca dikkat dağıldıktan sonra yeniden odaklanmanın 23 dakika sürdüğünü buldu (kaynak Gloria Mark, Bilişim Bölümü,
California Üniversitesi) Bu sebeple eldeki görevlere odaklanmayı kaybetmekten kaçınmak için bildirimlere şimdilik hoş çakal diyoruz.
Uygulamalarınızı Düzenleyin
Dijital detoxun en basit ama etkili bir yolu, telefonunuzdaki uygulamaları temizlemek. Gereksiz uygulamaları telefonunuzdan silmek, ekranınızın kilidini her açtığınızda karşılaştığınız dikkat dağınıklığını en aza indirmeye yardımcı olabilir ve hayatınızdaki daha önemli şeylere odaklanmanız için size daha fazla alan bırakır.
Ayrıca, uygulamalarınızı sınıflandırmayı ve yalnızca en önemli uygulamaları ana ekranınızda tutmayı da düşünebilirsiniz. Sosyal medya gibi dikkat dağıtan uygulamaları anında erişimden kaldırıp, telefonunuzu her kontrol ettiğinizde size zaman kaybettiren uygulamaları başka bir sayfaya taşımak faydalı olabilir.
Çalışma Saatlerinizi Takip Edin
Ekran süresini kısaltmanın en önemli adımlarından biri, telefonunuzda gerçekte ne kadar zaman harcadığınızın farkında olmaktır. Saatlerinizi takip ederek işe başlayın.
Bu bilgileri topladıktan sonra, mümkün olan her yerde gereksiz kullanımı azaltmaya başlayabilirsiniz. Ekran süresinin kısaltılması, stres atmanıza ve gevşemenize, zihinsel farkındalığı geliştirmenize ve uzun vadede daha iyi üretkenliğe yol açmanıza yardımcı olabilir.
Sınırları belirle
Aşırı bağımlılığı önlemek için telefonunuzu kullanırken sınırlar koymak önemlidir. Ekran sürenizi sınırlandırmak için evde “telefon bölgesi olmaması” gibi küçük, ulaşılabilir hedefler koyabilirsiniz. Mesela “yemek masasında telefon yok, sohbet ederken telefon yok” Bunu deneyip fişi çekmeyi öğrenmek, aileniz ve arkadaşlarınızla kaliteli zaman geçirmek gibi hayatınızdaki diğer önceliklere odaklanmak için zaman kazandırabilir.
Verimlilik Uygulamalarından Yararlanın
Mantığa aykırı gibi görünse de, üretkenlik uygulamaları teknolojiye daha az bağımlı olmanıza yardımcı olmak için harika bir yol olabilir. Örneğin Flipd, zihninizi diğer görevlere odaklanmanız için eğiterek telefonunuzdan uzakta zaman geçirmeye teşvik eden bir uygulamadır. Uygulama, telefonunuzu belirli bir süre kilitleyen ve ayrıca dikkat dağıtıcı uygulamaları engelleyerek dijital detoksunuzda size yardımcı olabilir.
Bir Uyku Zamanı Rutini Oluşturun
Telefonunuza yatmadan önce son bir kez göz atmak çok cazip gelse de araştırmalar, elektronik cihazları yatmadan önce kullanmanın uyku döngülerini (sirkadiyen ritmi) bozarak daha kısa uyku süresine ve artan uyku eksikliğine yol açtığını göstermiştir. Ekranlar, uykuya dalmamıza yardımcı olan hormon olan melatonin salınımını baskılayan belirli bir mavi ışık türü yayar. Katı bir yatma vakti rutini belirlemek, sirkadiyen ritminizi düzenlemenize yardımcı olabilir ve gerektiğinde uykulu hissetmenizi sağlar. Elektronik cihazlarınızı yatmadan en az 30 dakika önce bırakmayı deneyin. Unutmayın ki uzmanlar günde 7 ila 9 saat uyku tavsiye eder , bu yüzden buna göre plan yapmak size kalmış.
Internet yaşamımızın bir parçası olarak bizimle. Zorunluluk dışında, dijital geçirdiğiniz vakit kaybınız günden güne artmaması ve maskesiz, mesafesiz, virüssüz günlerin bir an önce gelmesi dileğimle. Bir sonraki sayıda görüşmek üzere.
Yeşim Mutlu
Yorum yok