Hamilelikte YOGA yapılır mı derler ya hani!…

Harika bir bahar sabahı. İçim de Mira’nın tekmeleriyle güne çok erken başladım. Doğuma 33 gün kaldı ve kendimi çok iyi hissediyorum. Bunda hamilelikten aldığım keyif, hayatımda olan insanların etkisi ve güzel duyguların olduğuna inanıyorum. Dün Emirgan Korusuna gittik ilk kez Maya Su ile ve ayıp bana diyerek. Maya Su mutluluktan nefessiz kalacaktı. Çok güzel fotoğraflar çektik kızımla. Ona 2.yaş günün de olduğu gibi 3.yaş günün de de fotoğraf makinası aldık. ama bu kez harika çeken muhteşem bir makina. O öyle söylüyor. Neyse yine başladım ve kopuyorum yazacaklarımdan 🙂

Sabah yoga yapmak istedim ama az sonra uyanacak Maya Su, işe gidecek bir koca, yapılacak işler olduğunu düşününce biraz erteleyeyim dedim kendi kendime . Sonra madem şimdi bu yapamıyorsun bari yaz da bir iki kişiye belki yardımın dokunur diye yoga ve aramızda ki ilişkiyi anlatayım istedim.

Hamile arkadaşlarım, ilk kez anneliği yaşayacak anne adayları ve fotoğraflarını çektiğim bir çok anne hastanelerin ücretsiz sunduğu ve çok faydalı olduğuna inandığım doğuma hazırlık kursu ya da farklı adlarla bir çok etkinlik düzenliyor. Çok annenin bu kurslar sayesin de doğum korkusunu yendiğini ve normal doğum yaptığını biliyorum. Bir de Hamile Yogası eğitimi veren hastaneler var. Ama ben ne yapıp edip bir türlü senkronize olamadım bu kurslarla. Zorlasam gidermiydim bilemiyorum ama devamsız öğrenci olmaktansa gitmemeyi peşinen kabul ettim işin özünde. Bari gidemiyorum evde yapayım en iyisi diyerek çok başarılı bulduğum Dr.Neslihan İskit’in ” Hafta Hafta Hamilelik Yogası ve Meditasyon” isimli kitabını hem de “Hamilelikte Yoga” DVD’sini alıp kenara koydum. Netice de son iki senedir hayatına pilates,kinesis ve yoga dışında spor sokmayan ben hamileliğimde de evde yapabilirdim. Gerçekten de bu değişmedi. Aklıma ne zaman estiyse yoga ve meditasyon yaptım. Gece yatağa uzanıp uyumadan önce bile meditasyon ile uykuya daldığım çok oluyor, şiddetle öneririm aklımdayken. İnternette bir çok yazı kaynak bulabilirsiniz ama benim naçizane önerim huzurlu ve mutlu bir hamilelik geçirmek istiyorsanız ve popüler olandan uzak iç sesinizi dinleyerek başlamanız. Daha önce spor yapmamış, hayatın da bir kere bile yürüyüş yapmamış kişilerin hamilelikte kendilerini yürüyüşe ya da zorlayarak spor yapmalarına karşıyım ben. Hep söylerler ya yaşam tarzı olmalı diye.

Yoga yapmak isteyen anne adayları ise eşimin anne adaylarına söylediği sözlerden yola çıkarak diyorum ki önce sağlık problemi olup olmadığını doktorunuza sorun. Ama hamilelikte özetle şu durumlarda:

  • Akut enfeksiyonlar
  • Hamilelik sırasında meydana gelen vajinal kanamalar
  • Tekrarlayan düşük öyküsü
  • Erken doğum riski ve erken su boşalması
  • Çoğul gebelikler
  • Gebeliğe bağlı hipertansiyon
  • Bebekte gelişme geriliği
  • Hamilelik öncesi veya hamilelikte adale ve eklem rahatsızlıklarının çıkması

durumlarında spor yapılmamalı der Mutlu doktor koca 🙂 Bir de der ki en kolay egzersiz yürüyüştür 🙂 İmkanı olan sahil kenarı, orman atsın kendini parklara. Ama ille de yürüyeceğim diye 10 km yol gidip kendinizi strese sokmayın.

Bir olun, birlik olun bebeğinizle özdeşleşin..Her nefesin kıymetini bilin lütfen… Karnımda ki Mira nasıl benimle özdeşleşerek beni ben yaparak büyüyor besleniyor ve mutluysa biliyorum hissetiklerimle, yaşadıklarımla ilk deneyimlerini yaşıyor ruhu besleniyor.Biliyorum o da MUTLU bebek olacak ve bize güzelliklerle gelecek zaten en büyük güzelliği onun bize geliyor olması.

Anne , Hamish, fotoğrafçı YSM

Ps: Fotoğrafları çeken yardımcı ablamız Melteme çok teşekkürler…

Yorum yok

Yorum Yazın