Yoksa siz hala >>postnick’inizi almadınız mı?

Kullanıcı adınızı belirleyip posta adresinizi ekliyorsunuz. Sonra istediğiniz kişiye ya da kuruma sadece bu kullanıcı adınızı veriyorsunuz. Adresine istediğiniz her neyse hemen geliyor. Gerçek dışı mı geldi? Yok hayır, hiç gerçek dışı değil. Artık “Postnick” var! İlk duyduğum anda ben de “yok artık” demiştim ama var artık 🙂

Postnick’in yaratıcıları Buğra Kocatürk ve Yiğit Çallı’dan girişim hikâyelerini Clubhouse’da bir sohbet odasında dinledikten sonra mutlaka iletişime geçmeli ve birebir dinlemeliyim demiştim. Bu süreçte hikâyelerinin hızına biraz geç kalmış olsam da asla geç olmaz diyerek hikâyelerini aktarmak istedim.

Çevrim içi gerçekleştirdiğimiz söyleşilere bir yenisini eklerken yüz yüze görüşeceğimiz günlerin hayaliyle hayata tutunuyoruz. Heyecan verici projeleri dinlemek ve paylaşmak bana ilham oluyor.

Buğra Kocatürk, Yiğit Çallı

Postnick çok güzel gelsene!

İkinizde kurumsal hayatı geride bırakıp eylül ayından bu yana Postnick’e yoğunlaştığınızı, ocak ayında Postnick’i hayata geçirdiğinizi söylediniz. Postnick nedir ve nasıl ortaya çıktı?

Buğra: Postnick’in ilk versiyonu, 2020 yılının Eylül aynda hayata geçirdik ve o günden bu yana sürekli geliştirmelere devam ediyoruz. Belirttiğiniz gibi Ocak ayında da şu andaki sürümünü yayına aldık.

Postnick’i tüm dünyada adresleri kolaylaştırmayı hedefleyen bir çözüm olarak tanımlayabiliriz. İl, ilçe, mahalle, apartman numarası, posta kodu ve daha birçok farklı bilgiyi barındıran adreslerin, dünya üzerinde kabul görmüş bir standart bulunmuyor. Teknolojinin hayatımızda bu kadar büyük bir öneme sahip olduğu bir dönemde, milyarlarca kişi hâlâ bu uzun adres detaylarıyla zaman kaybediyor. İnternet üzerinden alışveriş yaparken, kargo şubesinde bir paket gönderirken ya da acil durumlarda ambulans gibi hizmetleri almak istediğimizde hep uzun, detaylı adresimizi paylaşmak durumunda kalıyoruz. Ve bunu tekrar tekrar yapıyoruz. Postnick olarak amacımız, herkesin adresini kendi tercih ettiği bir takma isim ile adlandırmasına ve tüm adreslerini tek bir merkezi uygulamadan yönetebilmesine imkân sağlamak. Tüm adreslerinizi Postnick hesabınıza kaydedip, onlara >>can, >>eda.ofis ya da >>005 gibi istediğiniz takma ismi ücretsiz olarak verebiliyorsunuz ve adresinizi, gerekli her durumda bu isimler aracılığıyla bir saniyede paylaşabiliyorsunuz. Bu takma isimleri, ömür boyu sahip olacağınız adres bilginiz olarak düşünebilirsiniz. Taşındığınızda ya da iş değiştirdiğinizde dahi, adres isminiz aynı kalıyor. Tek yapmanız gereken, Postnick hesabınıza girip, adres isminize tanımlı adres detaylarını güncellemek oluyor. Bütün bunları düşündüğümüzde; bu takma isimler, yani >>postnick’ler ile birlikte tüm dünyanın kabul ettiği global adres standardını oluşturmayı hedefliyoruz.

Postnick’in çıkış hikâyesi ise tamamen bireysel olarak yaşadığım bir tecrübeye dayanıyor. Kariyerimde yaptığım bir iş değişikliği sonrasında internet üzerinden yemek siparişi vermek istedim ve ilgili web sitesini ziyaret ettim. Fakat sipariş verme adımına geldiğimde, hesabımda yeni iş adresimin kayıtlı olmadığını fark ettim. Hemen eski ofis adresimi sildim, yeni ofis adresimi buldum, hesabıma kaydettim ve siparişi tamamlayabildim. Tam da o esnada şunu farkettim, bu adres güncellemesini sadece o web sitesinde değil, üye olduğum bütün platformlarda, bütün aboneliklerimde ve tüm resmî kurumlarda da gerçekleştirmem gerekiyor. Yaşadığım bu zaman ve efor kaybını nasıl çözebilirim diye düşündüğümde, merkezî bir adres yönetim platformu olan Postnick fikri ortaya çıktı ve üzerinde yoğun bir şekilde çalışmaya başladım. Yaşadığım bu problemleri ve üzerinde çalıştığım çözümü Yiğit’le de paylaştığımda, birçok kez ev ve ofis adresini değiştirmiş biri olarak benimle aynı heyecana sahip olduğunu gördüm. Adres ile ilgili kendi yaşadığımız problemleri, milyarlarca insan adına çözmek amacıyla da Postnick’i hayata geçirdik.

Postnick’in dünyada ve Türkiye’de ilk olduğunuz sizinle yapmış olduğumuz çevrimiçi sohbette öğrendim. Kabul görmenin ötesinden çok benzersiz olduğunu düşünüyorum. İlk olmak nasıl bir duygu?

Yiğit: Adres sorunsalı ve buna çözüm arayışı aslında yeni değil. Posta kodu, apartman kodu, alfa nümerik kod veya 3 kelime (what3words) kullanımı gibi birçok farklı yöntem bu problemi bir nebze kolaylaştırmak için kullanılmakta. Bizler de, başta kendi hayatlarımızda yaşadığımız sorunlardan yola çıktık ve dünyada ne gibi farklı uygulamalar, sistemler var? Bunlar bu global sorunun hangi adımlarını kolaylaştırıyorlar ve nerelerde eksikleri var tüm detaylarını araştırdık. Konunun derinliğine indikçe de aslında sorunun bizim tahmin ettiğimizden de büyük olduğunu fark ettik. Sadece modern şehir hayatında yaşayan kişileri değil, sokak ismi dahi olmayan coğrafyalarda yaşayan milyarlarca insanı da kapsadığını gördük. Tüm bu verilerin ve değerlendirmelerin sonucunda da Postnick’i adres sorununa her alanda çözüm getirecek benzersiz bir modelde hayata geçirdik. Postnick’i ilk yayına aldığımız gün yaşadığımız heyecan inanılmazdı. Dünyayı değiştirebilecek, milyarlarca kişinin hayatını kolaylaştırabilecek ve bu büyük hayalin ilk gerçek büyük adımı canlı bir şekilde karşımızdaydı. Daha yolun çok başındayız ve önümüzde gidilecek çok yol var. İlk olmanın getirdiği zorlukların farkındayız. Ancak aştığımız her engelin ve hayatını kolaylaştırdığımız her yeni bireyin yaşattığı heyecan ile yolumuza devam ediyoruz.

Geçtiğimiz günlerde Facebook ve LinkedIn (söyleşiyi yayına alırken buna Clubhouse’da eklendi) kullanıcı bilgilerin/ verilerinin sızdırıldığını öğrendik. Sizde durum nasıl? Veriler nasıl kullanılıyor? Postnick kullanan diğer kişiler / kurumlar kullanıcıların verilerine ulaşabiliyor mu?

Buğra: Hiçbir firmanın başına gelmesini istemeyeceğimiz bu olayları, maalesef bizler de üzüntüyle takip ettik. Geçmişte de birçok firmanın başına gelen benzer durumlarda şahitlik etmiştik; fakat eminiz ki bahsettiğiniz bu kurumlar yaşanan gelişmeler sebebiyle bizden katbekat üzgün durumdalar ve gerekli tüm önlemleri çok hızlı bir şekilde hayata geçirdiler. Birçok firmada olduğu gibi bizim içinde bilgi güvenliği en öncelikli konuların başında geliyor ve ekip olarak tüm gelişmelerimizi bunun bilinciyle hayata geçiriyoruz. Şunu da belirtmekte fayda olduğunu düşünüyorum; kullanıcılarımız Postnick’e üye olacakları mail adresini ya da takma isim seçimlerini kendi kimliklerinden tamamen bağımsız bir şekilde gerçekleştirebilirler. Ben, Buğra olarak herhangi bir mail adresi ile Postnick’e bir hesap oluşturup, adımı soyadımı dahi paylaşmadan >>temmuz gibi bir takma isim seçme imkanına sahip oluyorum. Bu durumda kaydettiğim adresin, kime ait olduğu ile ilgili hiçbir eşleştirme bilgisine Postnick sahip olmuyor.

Adreslerin kişilerle ya da kurumlarla paylaşım konusunda ise; kullanıcılarımız hangi adreslerinin kimler tarafından erişilebilir olduğuna tamamen kendileri karar veriyorlar. Kullanıcılarımız kendilerini istemediği müddetçe, hiçbir ver, farklı kişilere ya da kurumlara aktarılmıyor. Örnek olarak; >>anahtar takma ismine tanımlı adresini herkesin erişimine açan bir kullanıcımız >>can.ev takma ismine tanımlı adreslerini ise sadece kendisi erişebilecek şekilde tanımlayabilir. Adres bilgisini paylaşmak istediği entegre platformlarda da, hangi adresinin ilgili platforma aktarılacağına tamamen kendisi karar verebilir. Dolayısıyla, Postnick kullanıcıları veri gizliliği konusunda istedikleri seçimi kendileri yapmakta tamamen özgür oluyorlar.

Adres bilgilerimiz hayatımızda hayati bir yer teşkil ediyor. Postnick ile merkezi bir yönetim söz konusu. Hayat geçirdiğiniz bu platform hayatımızı nasıl kolaylaştırıyor?

Buğra: Postnick’in sunduğu merkezi yönetim özelliği ile birlikte artık adreslerimizi tüm platformlarda ayrı ayrı kaydetmemize ve güncellememize gerek kalmıyor. Tüm adreslerimizi sadece Postnick hesabımıza kaydediyoruz ve entegre web sitelerinde, mobil uygulamalarda, dergi aboneliklerinde, kısacası adresimizi paylaştığımız her yerde bu kayıtlı adreslerimize erişebiliyoruz.Taşındığımızda ya da ofis adresimiz değiştiğinde de, her yerde tekrar tekrar adres güncellememize gerek kalmıyor. Sadece Postnick hesabımızda adresimizi güncellediğimiz anda, tüm entegre platformlarda güncel adresimizi otomatik olarak kullanabiliyoruz.

Merkezi yönetimin dışında, adres takma isimlerinin, yani >>postnick’lerin hayatımıza katacağı diğer kolaylıkları da çok kısa belirtmek isterim. Artık bir gönderi yapmak istediğimizde, kargo şubesinde uzun uzun teslimat adresi yazmakla vakit kaybetmeyeceğiz. Teslimat adresi yerine >>can ya da >>masa gibi alıcının >>postnick’ini paylaşmamız yeterli olacak. Ya da acil bir durumda ambulans çağırmamız gerektiğinde, telefonda panik içerisinde adresi aktarmaya çalışma yerine sadece >>postnick’imizi paylaşacağız. Postnick’in kullanım alanları tabii ki bu senaryolarla limitli değil. Temel olarak, adresin hayatımıza dokunduğu her noktada Postnick’i kullanabileceğimiz bir dünyayı yaratmaya çalışıyoruz ve bunun için de birçok firma ile entegrasyon süreçlerini yürütüyoruz.

Uygulama ocak ayında hayata geçti dediniz. Beklediğiniz ilgiyi gördü mü? Yoksa beklenenin çok üzerinde bir ilgi mi var?

Yiğit: Aslında Postnick’in ilk versiyonu eylül ayı içerisinde hayata geçti. Eylül-Aralık döneminde aile, arkadaş çevremizden üye olan ilk kullanıcılarımız ve farklı kategorilerden birçok firma ile yüzlerce görüşme gerçekleştirdik. Aldığımız birçok olumlu geri bildirimin yanında platformumuzu daha da ileriye götürecek birçok değerli görüşü de dikkate alarak, Postnick’in hem iş modelinde hem de kullanıcı deneyiminde geliştirmeler yaptık, yapmaya da devam ediyoruz.

1 Ocak tarihinde herkesin 1 adet >>postnick’e ömür boyu ücretsiz sahip olacağı modelimiz ile birlikte resmi olarak canlıya geçtik. Ocak ayında WooCommerce altyapısı kullanan e-ticaret sitelerinin 2 dakika içinde Postnick entegrasyonunu gerçekleştirebilecekleri modülümüzü de yayınladık. Henüz yolun çok başında olmamıza rağmen 20 farklı ülke, 88 farklı şehirden kullanıcıya ulaşarak güzel bir ivme yakaladık. Postnick entegre platformların sayısı ve kullanım alanları arttıkça ilginin de katlanarak artacağından eminiz. Önümüzdeki günlerde farklı kategorilerde önemli marka entegrasyonlarını da duyuracağız. Özellikle sağlık ve acil hizmetler alanında yapılacak entegrasyonlar saniyelerin hayat kurtarabileceği öneme sahip olduğu için çok daha büyük bir ilgiyle karşılanacaktır.

Sizinle konuşmamız sonrası hemen >>yesimmutlu postnick’imi aldım. Peki bir kelime ile adresimizi izin verdiğim herkese gönderirken hangi verilerimi paylaşacağımı kim seçiyor?

Buğra: >>postnick’inizi güzel günlerde kullanmanızı dilerim. >>postnick’inizle birlikte hangi verilerinizi paylaşacağınızı tamamen kendiniz seçebiliyorsunuz. İl, ilçe, mahalle, apartman numarası ya da enlem7boylam gibi adres bilgilerinize ek olarak, isterseniz adres tarifinizi ve telefon numaranızı da >>postnick’inize kaydedebiliyorsunuz. Ayrıca >>postnick’lerinizden birinde daire numaranıza kadar detay verebilirken, bir diğerinde ise sadece enlem/boylam bilgisini paylaşma opsiyonuna da sahipsiniz.

Postnick ömür boyu ücretsiz ve limitsiz diyorsunuz; kendi içinde bir sürü alt postnick’ler oluşturmak ve pazaryeriniz de durum nasıl? Ücretli mi?

Yiğit: Tüm dünyada kullanıcıların ömür boyu ücretsiz 1 adet >>postnick(>>can gibi) sahibi olmaları ve tüm adreslerini bu isim altında sınırsız alt isimler ile 8>>can.ev >>can.ofis, >>can.abc, >>can.123 vb.) tanımlamalarına imkan verecek alt yapıyı sunuyoruz. Kullanıcılarımız eğer farklı başka >>postnick’lere sahip olmak istiyorlarsa ilave >>postnick alımları için yıllık 2 dolar bir bedel ödüyorlar.

Pazar yerinden bahsedecek olursak, kullanıcılar ister almış oldukları >>postnick’leri ister ilave almış oldukları diğer >>postnick’leri pazar yerinde istedikleri fiyattan satış için listeyebiliyorlar. Aynı mantık ile, başkası tarafından alınmış bir >>postnick için de; pazar yerinde listelenmiş olsun veya olmasın, teklif verip anlaşma sağlandığı takdirde bu >>postnick’in sahibi olabiliyorlar.

Pazar yerinde 3 dolardan milyon dolar seviyesine kadar birçok listelenmiş isim bulunuyor. Daha çok yeni olmasına rağmen bu güne kadar 50 ve 100 dolar seviyelerinde transferlerin olduğunu da belirtebiliriz.

Postnick; gördüğüm kadarıyla çok büyük kolaylık sağlıyor. Siz yakında neler eklemeyi planlıyorsunuz? App hali çıkacak mı?

Buğra: Kendi planladığımız geliştirmelerin yanı sıra, kullanıcılarımızdan gelen geri bildirimler odağında ilerlemek bizim için çok değerli. Şu anda üzerinde çalıştığımız ve yakın zamanda hayata geçirmeyi planladığımız birçok farklı özellik ve geliştirme mevcut. Mobil uygulama da bunlardan bir tanesi. Mobil uygulamaya paralel olarak, farklı e-ticaret altyapıları için entegrasyonu daha da pratik hale getirecek modüllerimizi de hayata geçiriyoruz. Yol haritamızda bulunan geliştirmelerle birlikte Postnick’in hayatımıza katacağı farklı değerlere de hep beraber şahitlik edeceğimizi düşünüyorum.

Son olarak siz neler eklemek istersiniz?

Buğra: Postnick olarak, sadece ülkemizde değil tüm dünyada adres problemleri sebebiyle kaybedilen zamanı ve verimsizliği ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Bu amaç doğrultusunda da çalışmalarımızı tüm hızıyla sürdürüyoruz.

Kendi >>postnick’lerini almak isteyen kişiler www.postnick.com web sitemizi ziyaret edebilir ve istedikleri takma isme ücretsiz olarak sahip olabilirler. Postnick’i kendi platformlarına entegre etmek isteyen firmalar da, yine web sitemiz üzerinden hızlı ve kolay gerçekleştirebilecekleri entegrasyona ilişkin tüm bilgilere ulaşabilirler. Her türlü görüş ve öneri bizler için kritik. Bizimle değerli yorumlarını paylaşmak isteyen herkes bize info@postnick.com e-mail ve >>postnick sosyal medya hesaplarımızdan ulaşabilir.

Size ve tüm postnick kullanıcılarına teşekkür ederiz.

YSM

Buğra Kocatürk 

1987 yılında İzmir’de dünyaya geldim. 2009 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum ve hemen ardından Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde yüksek lisansımı tamamladım. Yaklaşık 12 yıllık kurumsal kariyerimde bugüne kadar, IBM, Huawei ve Amazon Web Services gibi uluslararası firmalarda teknoloji odaklı pozisyonlarda görev aldım. Ağustos 2020 itibariyle de Amazon’daki görevimden ayrıldım ve dünya üzerinde henüz çözülememiş bir problem olan adresleri kolaylaştırmak için Postnick’in kurucu ortağı ve CEO’su olarak girişimcilik hayatıma başladım. Evliyim ve Lara isminde 1,5 yaşında bir kızım var. 

Yiğit Çallı

1982 İzmir doğumluyum. İzmir Amerikan Lisesi’nin ardından Sabancı Üniversite’si Ekonomi Bölümü’nden 2004 yılında mezun oldum. Kariyerime P&G Wella markasında ürün yöneticisi olarak başlayıp, sonraki 15 yıl boyunca kozmetik, ilaç, gıda, içecek, yazılım gibi farklı kategorilerde ürün yönetimi ve pazarlama alanında çalıştım. Son 5 yıldır Kurumsal Marka ve İletişim Direktörlüğü rolünü üstlendiğim Logo Yazılım’dan Ağustos 2020 yılında ayrılıp, Postnick’in kurucu ortağı ve CMO’su olarak girişimcilik dünyasına büyük bir adım attım. Evli ve 8 yaşında bir kız babasıyım. 

Yorum yok

Yorum Yazın