Yine mi #sütgerçekleri?

Süt, son zamanlarda çok tartışılır halde. Çok kişi “süt içmeyin, hayatınızdan çıkarın” yönünde konuşmalar yapıyor. Doğal olarak insanların kafası karışıyor, süt ile ilgili endişe alıp başını gidiyor.

Liste çocuğuna süt içirip içirmemekten “Hamilelikte süt içelim mi, içmeyelim mi?” sorularına kadar uzayıp gidiyor. Bu soruların yanına bir de “açık süt mü, kapalı süt mü, pastörize süt mü, UHT süt mü?” soruları ekleniyor. 

Ben bilenlerin bildiklerini aktarmayı misyon edinmiş bir kadınım. Anne olarak çocuklarımın süt ve sütten yapılan ürünleri (yoğurt, kefir, peynir vb) tüketmesine özen gösteriyorum.

https://www.instagram.com/nerimaninanc

İyi olanı korumak bizim elimizde! Herkesin kafası #sütgerçekleri konusunda gerçekten karışık. Geçtiğimiz Cuma Dünya Süt Günü kapsamında düzenlenen bir etkinlikte, markadan bağımsız olarak Prof. Dr. Neriman İnanç hocamdan süt hakkındaki güncel bilgileri dinledik.

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı, aynı zamanda Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Neriman Hocam bizi #sütüngüvende mi konusunda aydınlattı. Instagram canlı yayın sırasında elimden geldikçe tüm sorularınızı hocama sormaya çalıştım. Gördüğüm hala “Açık süt mü, kapalı süt mü? İnek sütü çocuklara ne zaman verilmelidir? Büyümeye etkisi, günde ne kadar süt içilmeli, kalsiyumu yeşil yapraklı bitkilerden alamaz mıyız” gibi soruların kafaları kurcaladığı oldu.

Size gelin bu güzel toplantıdan aklımda kalanları özetleyeyim.

En iyi süt nerede bulunur?

En iyi süt kaynağı belli, veteriner kontrolündeki ineğin sütüdür. 

Sütte katkı maddesi olabilir mi?

Süte besin zenginleştirmesi olabilir ama asla katkı maddesi olamaz. UHT sütlerin uzun süre dayanmasının nedeni ısıl işlem görmesi ve 6 katmanlı özel ambalajı. Bu yüzden içinde hiçbir katkı maddesi yok.

Neden ambalajlı sütler sokak sütünden daha doğal ve sağlıklıdır?

Ambalajlı süt işletmelerine kabul edilen sütler kontrollü olarak toplanır ve soğuk zincir bozulmadan fabrikaya getirilir. Süt, fabrikaya kabul edilmeden önce kalite testlerinden geçirilir ve yüksek kaliteli çiğ sütler fabrikaya kabul edilir. Sadece ısıl işlemden geçen sütler el değmeden ambalajlanır. Süt alımından son ürüne kadar üretimin her aşamasında sürekli olarak analiz edilen ambalajlı sütler, kaynağı belli olmayan ve denetlenmeyen sokak sütünden daha doğal ve sağlıklıdır. Ayrıca sokak sütü soğutuculu tanklarda bile olsa testlere tabii tutulmadığı için antibiyotik kalıntısı, kimyasal kalıntı, yüksek miktarda somatik hücre içerebilir.

Kutulu sütler kaynatmaya gerek olmadan tüketilebilir mi?

UHT ve pastörize sütleri kaynatmaya gerek yoktur.

Sokak sütü 3 günde bozulurken, UHT süt açıldıktan sonra 4 ay geçse de bozulmuyor. Bu iddia doğru mu?

UHT sütler ambalajı açılmadan oda ısısında 4 ay saklanabilir. Ambalajı açıldıktan sonra, UHT sütler de buzdolabında saklanmalı ve en çok üç gün içinde tüketilmelidir. 

Ancak, hiçbir sütün 4 ay bozulmadan kalması mümkün değildir.

UHT süt üretiminde kullanılan sıcaklık ve süre değeri nedir?

UHT yönteminde sütler,  4-6 saniye süreyle 135˚C-150˚C ısıya kadar ısıtılır ve hızlıca oda ısısına soğutulur. Besin değeri korunan sütler ambalajı açılmadığı takdirde oda ısısında 4 aya kadar saklanabilir.

Karton süt ambalajının özelliği nedir? Alüminyum sütle temas ediyor mu? İnsan sağlığına zararlı mı?

UHT karton ambalajlarda bulunan alüminyum, sütün ışık ve hava almasını önleyici ara bir bariyer görevi görür, alüminyum süte kesinlikle temas etmez. Bu nedenle sağlık açısından hiçbir zararı yoktur.

UHT işlemi, sütün içindeki probiyotik yani faydalı bakterileri öldürüyor mu?

Hayır, çünkü sütün içinde zaten probiyotik bakteri bulunmaz. Probiyotik bakteriler yoğurt, peynir, kefir gibi fermente olmuş ürünlerde bulunur.

Çocuklara süt içirirken pekmez katmak sütün yararını azaltır mı?

Hayır azaltmaz. Süt besin değerinden bir şey kaybetmez. Sütün içine konulan meyve, pekmez gibi ürünler mikrobiyolojik açıdan güvenilirse bu sütleri güvenle tüketebilirsiniz.

Peki Neden Süt İçmeliyiz?

  • Bağışıklığı arttırır.
  • Kalp hastalıklarından korur.
  • Kemikleri güçlendirir.
  • Dişleri korur.
  • Enerji verir.
  • Osteoporozdan korur.
  • Gebelikte mineral kaybını önler.
  • Okuldaki başarıyı arttırır.
  • Kilo kontrolü sağlar.
  • Cildi güzelleştirir.

O gün de çok konuştuk çok dile getirdik, yine ısrarla belirtelim: “Anne sütü en sağlıklı süttür, bunu tartışmak bile anlamsız” dedi hocamız, ki bu görüşe katılmayan yoktur sanırım.

Sağlıklı büyümek ve sağlıklı yaşlanmak için günde 2 bardak süt içmek gerekiyor. Ben demiyorum, Prof. Dr. Neriman İnanç hocam diyor. 🙂 

Sağlıkla, keyifle, sütünüzü güvenle için.

YSM 

Yorum yok

Yorum Yazın