16 Nis Turkcell #TeknolojiZirvesi 2019’un Ardından
Bu yıl 10. kez düzenlenen Turkcell Teknoloji Zirvesi, İstanbul’daki Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. “Sen Yap Diye” mottosuyla gerçekleştirilen etkinliğe dair anlık notlarımı twitter ve instagram hikayelerimle paylaşmış olsam da blog yazarak zirveden bana kalan izlenimlerimi ve duygularımı da sizlerle paylaşmak istedim.
#TurkcellTeknolojiZirvesi için Miniatürk otoparkından zirvenin gerçekleştiği Haliç Kongre Merkezi’ne servis koyulması çok yerinde olmuş. Açıkçası 2012’de otopark sebebiyle kendi konuşmama geç kalıyordum. Bu kez geç kalmadan tam zamanında orada olurum derken Miniatürk’ten kongre alanına 45 dakikada gidebildik. Haliyle sabah ki açılış konuşmasına maalesef trafik sebebiyle yetişemedim. Açılış konuşması; Turkcell Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ömer Barbaros Yiş tarafından gerçekleştildi. Akıllı telefonum ile ayakta kaldığım serviste izledim. Çok zamandır servise binmemiş biri olarak beyaz yakalı zamanlarımı hiç özlemediğimi söylemek isterim . Konuşmayı telefonumdan izlerken servisteki kişilerin zirve yolculuğunda telefonlarına bakması çok normal. Lakin servisteki herkes çok meşgul 🙂 Sıklıkla sosyal medya hesaplarını ve whastapp mesajlarını kontrol ettiklerini maalesef gözüme çarptı. Ayakta olupta düşmemek için tutunurken insanın gözü ister istemez gözünün önündeki ekranlara takılıyor.
Kongre Merkezine giriş yaptıktan sonra Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan’ın konuşması maalesef başlamıştı. “Basın” olarak içeri girme sonuçlarım maalesef başarısızlıkla sonuçlandı. Konuşma esnasında içeri kimsenin alınmaması çok net belirtildiği için içeri girme teşebbüsüm başarısızlıkla sonuçlandı.
Haliç’e bakan dev ekrandan – maalesef etrafta çok uğultu vardı- Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan’ın konuşmasını dinledim. Konuşma anında twittera yazdığım için ekran görüntülerini buraya ekliyorum.
Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan; ”Milli, yerli servisler çıkarmak, bu ülkeye borcumuz. Dijital servisleri hayata geçirmeye devam edeceğiz. Bütün sektörlere değen bir ekosistemimiz var, bunlarla beraber çözüm üretiyoruz. Dünyanın en büyük havaalanı İstanbul’da açıldı. Dünyanın en hızlı havalanını da İstanbul Havaalanı yaptık. Turkcell olarak nerdeyse küçük ölçekli bir şehir altyapısı kurduk. Havaalanı müşterilerinin kesintisiz, hızlı hizmet alması için en müthiş bir proje hayata geçirdik. Türkiye’nin otomobili konusunda beş babayiğitten biriyiz. Endüstrilerde değişim anları vardır, o değişim anlarında doğru yatırımı yapmak lazım. Otomotiv sektörü de böyle bir değişim anında. Yapılan yatırımlardan en önemlisi veriye yapılan yatırım. Yerli, milli teknolojileri verileri kendi veri merkezinizde tutarak geliştirebilirsiniz. Verilerinizi başkasına emanet ederseniz, çok zor bir süreç sizi bekliyor demektir. Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalmalı, bunun için veri merkezlerine 2 milyar lira yatırım yaptık.” derken ne kadar haklı. Türkiye’nin verileri kesinlikle Türkiye’de kalmalı.
Turkcell #TeknolojiZirvesi ‘sinin Zirvenin sürprizi Türkiye’nin yerli ve milli yapay zekası “Yaani ”
Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, Teknoloji Zirvesi’nde yerli ve milli sesli uygulama “Yaani” deneyimini hepimize birebir yaşattı. Tüm talimatları Türkçe verdiği “Yaani” ile sahnede kurulan sistemle dijital servislerle ilgili anlık rapor sorgulamasından şehir hastanelerinden randevu almaya, internet üzerinden yemek siparişinden akıllı ev ürünü entegrasyonu ile kahve makinesini çalıştırmaya kadar birçok uygulamayı bizimle paylaştı.
Daha önce Google Asistan deneyimini birebir yaşamış biri olarak Yaani’nin Türkiye’de açık ara fark yaratacağını düşünüyorum.
Rodney Brooks: ”Korkmayın, robotlar dünyayı ele geçirmeyecek’’
Yapay zekâ ve robotbilimin öncülerinden, dünyanın en büyük ev robotları üreticisi iRobot firmasının kurucusu ve MIT profesörü Rodney Brooks,geleceğin dünyasında dünyayı ele geçiren robotlar olmayacağını söylerken hepimizin içine tuz serpildi sanırım 🙂
Zirvede, yapay zekanın geleceğiyle ilgili konuşan Brooks, dünyanın sayısallaşmadan dijitalleşmeye gittiği bir dönemde olduğunu belirterek, bu konuda 5G’nin önemine dikkat çekti. “Yapay zekanın gelişimi, örneklerle kendini geliştirebilen bir sistem olan derin öğrenme ile son yıllarda hızlandı ve hayatımızın her alanına girmeye başladı. Yakın gelecekte yapay zekayı tüm sektörlere entegre olmuş şekilde göreceğiz. Örneğin iklim değişikliği nedeniyle sistemi değişmek zorunda olan tarım sektöründe ve dünyada azalmaya başlayan genç nüfus nedeniyle yaşlılara bakacak kişilerin azalmasıyla, yapay zekanın insan bakımında dahi kullanıldığını görmeye başlayacağız.”
Brooks yapay zekâ hakkında Hollywood filmlerinde görülen her şeyin birebir gerçekleşmeyeceğini de hatırlattı: “Yapay zekanın hayatımızın hemen her alanına girecek olması, bunun filmlerde gördüklerimize benzeyeceği anlamına gelmiyor. Robotlar filmlerdekiler gibi dünyayı ele geçirmeyecekler, hatta bize benzemeyecekler bile. Üzgünüm, ama uçan arabalar da söz konusu olmayacak. Son günlerin popüler konusu olan sürücüsüz araçlarla ilgili bile insanlar büyük beklentilere girerek heyecanlandılar. Pratikte tamamen sürücüsüz araçların kullanılması için tüm sistemin ve yolların değişmesi gerek. Dolayısıyla, evet olacak ama zaman alacak.” derken haklı mı haksız mı zaman gösterecek.
‘Sadece hayal gücümüzle sınırlanabiliriz’ Dr. Mohamed Madkour
Huawei Küresel Mobil Marka Sorumlusu ve Pazarlama Başkan Yardımcısı Dr. Mohamed Madkour’un konuşması en etkilendiğim oturumlardandı.
“Dijital dönüşüme ayak uydurmak şarttır. Dünyanın her yerinde dijital dönüşümün nereye kadar gideceği sorgulanıyor. Bu konuda şunu söyleyebilirim. Dünyada, olmaz, devri kapanmıştır. Olanlar ve olabilecek olanlar, hayallerin de ötesindedir, ötesinde olmaya devam edecek.” Dr. Mohamed Madkour
‘İleride robotların internetinden bahsedeceğiz, şu an akıllı telefonların interneti zamanını yaşıyoruz’ Dr. Mohamed Madkour
Ericsson Şebeke Teknolojileri Pazarlama ve İletişim Başkanı Cecilia Atterwall
Ericsson Şebeke Teknolojileri Pazarlama ve İletişim Başkanı Cecilia Atterwall’ın konuşması 5G’nin önemine dikkat çekiyordu. Açıkçası hem öğle saati hem de katılımcıların salondan ayrılmasıyla fazlasıyla ilgi görmediğini düşünüyorum.
Kısaca notlarım;
- 5G uzun vadede arttırılmış gerçeklikle çok büyük bir sensör networkü gerekecek.
- İnsansız hava araçları ya da dronlar; yeni alışveriş faaliyetlerinde göreceğiz.
- Amazondan bir alışveriş yapıldığında dronlar ile teslimat olabilecek.
- Dronların her yere uçması izin verilmediği için güvenlik protokollerinin belirlenmesi gerekir.
- Otonom- sürücüsüz otomobiller şu an kullanımda.
Teknoloji Zirvesi’nin en yoğun ilgi gören deneyimlerinden biri de, 5G’nin gelmesiyle beraber büyük önem kazanacak sürücüsüz (otonom) araçların önde gelen örneği EasyMile EZ10 ‘di. Turkcell ve Ericsson işbirliği ile Türkiye’de ilk kez kullanıcı deneyimine sunulan EZ10, şu anda dünyanın en çok kullanılan sürücüsüz servis aracı olarak örnek gösteriliyor. Bu aracı deneyimlemek için sabırsızlanıyordum. Lakin öğlen yemeği sırasında talihsiz bir durum yaşadım. Sol tarafıma dökülen çay nedeniyle ve ilk müdahale nedeniyle eve dönmek zorunda kaldım.
Dünyanın ilk 5G destekli katlanabilir telefonu Huawei Mate X Turkcell Teknoloji Zirvesi’nde ziyaretçilerle buluştu. O kadar çok kişi telefona dokunmak ve incelemek isterken sıra tabiki gelmedi.
Genel olarak Turkcell Teknoloji Zirvesi, iş dünyası, kurumsal şirketler ve teknoloji severleri bir araya getirdi.
Yakın gelecekte bizi muazzam bir teknoloji bekliyor. Turkcell Teknoloji Zirvesi’ne katılmamı sağlayan ve günü paylaştığım dostlarım Arda Meriç ve Hande Arpalıgil’e çok teşekkür ederim.
YSM
Turkcell #TeknolojiZirvesi 2019 buradan dinleyebilirsiniz.
Yorum yok