Time Out İstanbul Ağustos Sayısındayız!.

HP’nin “6 Blogger’ın gözünden İstanbul’un 6 gizli noktası” çalışması için Fundalina, HassasAnne, ÇelebiAlper, HayatMüzik ve TeaKolik ile birlikte TimeOut İstanbul Ağustos sayısındaydık. 6 blogger, 6 farklı renk. Hepimiz kendimiz için özel olan yerlerde fotoğraf çektik, paylaştık.

Kariye Müzesi

Benim gizli köşem .. Büyüleyici, mistik, tarifsiz… Her gelişimde başka bir yönünü keşfediyorum. Doğu Roma İmparatorluğu döneminde aziz mezarlarının bulunduğu, Hristiyan mistisizminin (tarikatlerinden birinin) önemli bir merkezi. Bizans döneminde kilise, İstanbul’un Fethi sonrası cami olarak kullanılmış. Kariye Müzesi fotoğraflarım için tık tık..
HP_ilan
Bundan sonrasını da size bir kitaptan alıntılayarak aktaracağım. Sizin de içinizdeki gizli yeri keşfetmeniz dileğiyle..
YSM-Fotoblogger
YSM6bloggerHP
Kaynak : İstanbul Valiliği-İSTANBUL adlı eserden alınmıştır
“Chora” adının orijinal anlamı şehir dışı, kırsal alandır. 5. yy.da yapılan Roma şehir surlarından evvele ait olan, belki küçük bir kiliseye verilen isim, aynı yerde yapılan sonraki kiliselerin de adı olmuştur. Günümüzdeki küçük yapı 11 ile 14. yy.la tarihlendirilir. Hareketli dış mimarisinin yanında iç mozaik ve fresko dekorasyonları Bizans sanatının Rönesans’ı sayılan şaheserlerdir. Bunlar, 14. yy da yapılan eklentilerle birlikte Theodor Metohides tarafından yaptırılmıştı.
 
 Girişteki iki koridorda, kronolojik olarak, Bakire Meryem ve İsa’nın hayatları, İncil’de olduğu gibi, mozaiklerle anlatılmıştır. Yan ek şapelde ise dini konular fresk olarak işlenmiştir. Konular arasında kilise ve saray ileri gelenleri figürleri de yer alır. İstanbul’un fethinden sonra bir süre daha kilise olarak kullanılan binayı 1511’de Vezir Hadım Ali Paşa camiye dönüştürmüştür. Daha sonra yanına bir okul ve aşevi eklenmiştir.
 
16. yy. başlarında camiye çevrildikten sonra bazen tahta kepenklerle bazen de badana ile yer yer kapatılan mozaik ve freskolar 1950’den itibaren Amerikan – Bizans Enstitüsü tarafından ortaya çıkarılmıştır. Kariye manastır ve kilisesi zaman içerisinde civarında imparatorluk sarayları ile komşu olmuş ve önem kazanmıştı. Usta sanatçıların binayı böylesine zengin ve itina ile süslemeleri 14. yy. zor şartlarının içerisinde gerçekleşmişti.
 
Zamanının önemli bir devlet adamı ve alimi olan Theodor Metohides 1320 yıllarda, yan şapel, dış narteks ve süslemeleri yaptırtan kimseydi. Duvar resimleri bir artistler grubunun eserleridir. Orta mekânın üst kısımlarındaki mozaikler zamanımıza gelememişlerdir. Bizans resim sanatının bir özelliği de figürlerin yanına monogram ve yazıt ilave edilmesidir. Kariye civarı ahşap yapılarla çevrili otel ve kafelerin bulunduğu şirin bir semttir.
 
Yorum yok

Yorum Yazın