Tercih Sizin: Güneş Kremi Kullanmak ya da Kullanmamak!.

Yaz gelince etrafımızı en çok güneş, havuz, deniz problemleri sarıyor. Bir de sinek ısırıkları, alerjiler, enfeksiyonlar ve diğerleri. Bizim tarafta her ne kadar çok dikkat etsekte bazı konular var ki bizim irademizin dışında gelişiyor. Siz istediğiniz kadar havuz vb  kurallara uyun ama site yaşamı , ortak havuz kullanımı bilmeyen insanlara ne söyleseniz boş. Bu yaz kendimi stres olmamaya ve havuz kenarında sakin olmaya niyet ettim. Gel gör ki kaç gün dayanabilirim bilmiyorum. Maalesef oturduğum site de çocuklarını havuza yalnız gönderen ve evinden çıkmayan anneler var. Bu anneleri eleştirmek haddime düşmez lakin çocuklarının etrafa verdiği zarar ve hijyen kurallarına uymayışı benim tarafımda stres. Site yönetimi bu konuda hassas olsa da siz ailesinden saygı ve uygun davranış modeli görmeyen çocuklara bir şey yapamazsınız. Yani eğitim şart ..Konuyla ilgili beklemedeyim diyebilirim ama yakında uzun bir yazı yazarsam da şaşırmayın. Gözlemlerimi şu an sadece sabır haneme ekliyorum. 

Güneş kremi meselesi var mesela. Güneş kremi sürülmüş peynir gibi halde havuza atlayanları görünce midem bulanıyor. Oysa güneş kreminin de bir sürme kullanma şekli var. Hatta sürmeme şekli var. Güneş kremleri konusunda çok titizim. Tercihen sürülmesi önerilir ama benim gibi kimyasal sebeplerle sürmemeyi de ya da düşük koruma faktörlü ürünler kullananlar var. Ve aldığım kremlerde de titanium dioxide, avobenzone,  paraben, parfüm vb maddeler kesinlikle olmayacak. Çocuk doktorum benim bu konulardaki hassasiyetimi biliyor. Bu sebeple de saygı duyar. Aramızda bir ip cambazı gibi muazzam iletişim var. Lakin benim kafamdan bin tilki geçer. Duramadım konuyla ilgili olarak bir dermatalog ile de görüştüm.

Fotoğraf Acıbadem arşivinden

Fotoğraf Acıbadem arşivinden

Şimdi yazacaklarım Acıbadem Atakent Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Selda Yıldırım’dan geliyor. Dr Yıldırım: 

” Çocuklarda güneşten faydalanma mutlaka belirli kurallar çerçevesinde olmalıdır.  Çocuğunuzu güneşe çıkarmadan önce eller, kollar, yüz ve ayak sırtı gibi açıkta kalan bölgelere mutlaka cilt doktorunuz tarafınca tavsiye edilen  güneş koruyucu kremi kullanmalısınız. Çocuklar için ideal güneş koruyucu krem ile ilgili olarak;

 1- Güneş koruyucu kreminizin üzerinde yazan SPF , koruma faktörü anlamına gelmektedir. Bu değerin 30 ile 50 arasında olmasına dikkat edin. Tatil için güneye gidiyorsanız 50 faktör, güneş ışınlarının daha eğik geldiği kuzey bölgelerde ise  30 faktör güneş ürünü kullanabilirsiniz. Ayrıca annelerin en çok merak ettiği konu D vitamini sentezlenmesidir ; biliniz ki yüksek faktörlü güneş koruyucular, D vitamininin ciltte sentezlenmesine ve kemik gelişimine engel olmaz. Bu ürünleri sürseniz de vücutta D vitamini sentezlenir.

2-Güneşten koruyucu kremin içeriğinde PABA (para amınobenzoıc acıd) bulunmamasına dikkat edin. Bazı güneş kremleri önemli düzeyde cilt alerjilerine neden olabilmektedir. Bu nedenle çocuklarda kimyasal maddelerin bulunmadığı, daha çok fiziksel koruyucuları içeren ürünlerin tercih edilmesi gereklidir. Özelikle 3 yaş altı çocuklarda mineral güneş koruyucuları tercih edin.

3-Özellikle geçen seneden kalan kremleriniz allerjiye neden olabilir, dolayısıyla onları atın.

4- Güneşin yaymış olduğu UVA ve UVB ışınları kansere neden olmaktadır. Bu yüzden ideal güneş koruyucu krem; her iki  ışına karşı da etkin ve yüksek koruma sağlayandır. Güneş kremi alırken UVA ve UVB den koruyan krem olmasına dikkat edin.” diyor. 

Uzman görüşü bu yönde. Lakin kimyasal güneş koruyucuların uzun vadeli olumsuz etkileri halen test aşamasında. Bu sebeple kendinize en uygun kremi seçin ya da bir tercih yapın. 

Siz siz olun çocuğunuzu 12-17 saatleri arasında güneşe çıkarmayın. Çıkmak zorunda kalırsanız da gölgede tutun lütfen. Çocuklar için üretilen UV filtreli mayolardan faydalanmayı deneyin. 

Unutmayın ki hayat seçimlerden ibaret.

YSM

Dip not: Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) Koruma Faktörü 50′nin üzerinde olan güneş kremlerinin satışının yasaklanmasıyla ilgili bir yönetmelik teklifi hazırlamış durumda. 50′nin üzerindeki Koruma Faktörü değerlerinin daha iyi koruma sağladığına dair klinik bulgu olmadığını saptamış.Bu satırları yazarken de İngiltere’de yapılan bir çalışma da en iyi bilinen güneş kremleri test edilmiş ve bazı markalar koruma konusunda test değerlerini geçememiş. Yani ürün seçimi yaparken mutlaka iyi değerlendirin. 

Yorum yok

Yorum Yazın