Süt Alerjisi Kabusu

Hala tetikteyim. Gözüm Mira’nın üzerinde. Maya Su ‘da ciddi bir alerji geçmişimiz olduğu için nelere karşı ne kadar dikaktli olması gerektiğini biliyorum. Hele bir de çok sevgili doktorumuz Vahap Öney kardeşinde süt alerjisi olan çocuklarda olma ihtimali %75-80 artıyor deyince daha da dikkat ediyorum. Mira şu an iyi gidiyor. Tahlilleri de yapıldı ve alerjisi çıkmadı ama ben hala yoğurdu sürekli veremiyorum. Maya Su da öyle olmuştu. 1 yaş tahlilleri iyi iyi çıkmış alerji yok demiştik . 1 yaştan sonra hani az görülüyordu ya bu meret durum. Ama sonra sık sık geçirilen alerji atakları sonucunda ortaya çıkmıştı alerjisi.

Her anne dikkat etmeli bu konuda. Allah şükür eskiye göre bir çok ürün bulunabiliyor. Keçi peyniri mesela. 2009 da nerede bu kadar yaygın. Keçi sütü nerede bu kadar yagın şükretmek lazım bir çok şeye. Ama biz anneler ne kadar azimli olursak bu ülke de daha iyi oluyor çok şey. İnanıyorum ben inançsız değilim istersek her şey değişiyor. Önemli olan istemek ve mücadele etmek. Ben ettim ediyorum ve edeceğim.

Anneler marketde, alışverişte, her yer de olmasını istediğiniz her şeyi dile getirin. Bir değil bin kez bile olsa söyleyin mutlaka oluyor ya da ben şanslıyım olduruyorum.

YSM-inatçı

yazıyı bebeğim ve ben dergisinden alıntıladım benim yazım eskidi ne de olsa 🙂

google görselden alınmıştır

“Bebeğiniz inek sütü içtikten ya da peynir veya yoğurt yedikten sonra rahatsız mı oluyor? Derisinde döküntüler ortaya çıkıyor, kusuyor ya da ishal mi oluyor? O zaman dikkat! Bebeğinizde süt alerjisi olabilir.

Süt alerjisi sıklıkla yaşamın ilk bir yılında görülür. Bu dönemde sindirim sistemi tam olgunlaşmamıştır. Süt alerjisi bulguları, süt veya süt ürünlerinin tüketimini takiben birkaç dakika veya birkaç saat sonra ortaya çıkabilir fakat şiddetli alerji bulguları sıklıkla yarım saat veya bir saat sonra ortaya çıkar. En sık görülen bulgular, kızarıklık, deride döküntüler, mide ve bağırsaklarda rahatsızlık hissi, kusma, ishaldir. Daha az sıklıkta görülmekle birlikte dışkıda kan da görülebilir.

Bazı bebeklerde süt alerjisi, kronik burun tıkanıklığı, öksürük, hırıltılı solunum veya nefes almada güçlük şeklinde bulgu verebilir. İnek sütü veya süt ürünü alımını takiben ağız çevresinde şişlik, kaşıntı, ürtiker şeklinde döküntü olabilir. Egzama yapabilir. Eğer bebeğinizde inek sütü alerjisinden şüphe ediyorsanız, bunu mutlaka çocuk doktorunuzla paylaşmalısınız. Bebeğiniz süt ve süt ürünü alımını takiben morarıyorsa, soluk ve halsizse, tüm vücudunu kaplayan ürtiker şeklinde deriden kabarık döküntüleri varsa, boyun ve baş bölgesinde ani şişlik oluşmuşsa ve kanlı ishal varsa, doktorunuza veya acil servise hemen başvurmalısınız.

İnek sütü alerjisinin tedavisinde, bebek sadece anne sütü alıyorsa, öncelikle annenin diyetinden süt ve süt ürünleri çıkarılır. Bebeğiniz anne sütü almıyor mama ile besleniyorsa, doktorunuzun önerdiği hidrolize proteinden oluşan hipoalerjenik mama kullanılmalıdır. Bebeğiniz ek gıda alma döneminde inek sütü alerjisi belirtileri gösterirse, bu dönemde süt ve süt ürünleri bir süre diyetten çıkarılır ve alerji bulgularının gerileyip gerilemediği kontrol edilir. Daha sonraki dönemde doktorunuzun önerisi ile tekrar az miktarda süt ve süt ürünlerine başlayıp, alerjik bulguların tekrarlama olasılığı gözden geçirilmelidir.

Bir yaşın üstünde süt alerjisi olan çocukların peynir, yoğurt, dondurma ve süt içeren yiyeceklerden kaçınması gerekir. Bu çocuklarda soya sütü denenebilir fakat soya sütü alerjisi ve inek sütü alerjisinin bir arada olabileceği de unutulmamalıdır. Bu durumda ise çocuk doktorunuz, çocuğunuz için uygun süt ürününe karar vermede size yardımcı olacaktır. Çocuk doktorunuz alerjinin şiddetine göre antihistaminik içeren ilaçlar verebilir. Eğer çocuğunuz solunum yolları ile ilgili alerji şikayeti veriyorsa astıma karşı ilaçlar denenebilir.

Tedavinin en önemli kısmı diyetten süt ve süt ürünlerinin çıkarılmasıdır. Çoğunlukla süt alerjisi iki veya beş yaşa kadar sürebilir. İnek sütü alerjisini önlemek için yenidoğan bebek, en az 4 ay, ideal olarak 6 ay kadar anne sütü almalı, ek gıdalara geçiş döneminde, özellikle de ailede yoğun alerjik bir hikayesi varsa, yeni ek gıdalar adım adım ve 2 hafta aralarla başlanmalıdır.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Aylin Şimşek

2 Yorum
  • serenitytheone
    20 Nisan 2011 saat 08:51

    Merhabalar,
    27 yaşında, üniversite mezunu bir anne-babanın çocuğuyum. İleri derecede süt alerjim var.

    Şimdiki çocuklar çok şanslı, benim zamanımda bir çocuğun süte alerjisi olabileceği akıla bile gelmiyormuş.

    Anne sütünden sonra, vucudum sütü reddetmiş ve hazır mamaya karşı olan ailem beni çaylı, bitki destekli sıvılarla beslemişler. Akıllarına aerji ihtimali gelmediği için bunu, bazit bir damak zevki sorununa yormuşlar.

    Herhangi bir boy-gelişim sorunum yok. Gayet sağlıklı bir bireyim.Boyum ortalamanın üzerinde, kemik şikayetlerim yok.

    Bu konuya cevap yazmamın tek sebebi, benim gibi sütten tiksinen, içtiğinde hayatı zindan olan gençlerin gidip kendilerine baktırmalarını tavsiye etmek.

    Sütü sevmemek bir damak zevki probleminden çok, alerjik bir duruma işaret ediyor çünkü. Anne-baba olunmuş olması, çocuğa örnek olayım mantığıyla süt içmeye kalkan ebeveynler için de sorun.

    Herkese sağlıklı günler.

  • admin
    20 Nisan 2011 saat 18:33

    Sevgili Pınar,
    Yorumun için teşekkürler.
    O kadar güzel konuyu özetlemişsin ki.
    Yıllar önce değil süt alerjisi pek çok hastalık akla gelmezmiş.
    Şimdi bir tahlille nedir ne değildir ortaya çıkıyor her alerji
    Süt ürünlerini ille de tüketmek gerekmiyor
    Maya Su soya sütü içiyordu onu da GDO nedeniyle kestik ve o da şu an süt vb içmiyor.
    Keçi peyniri yiyor ve yoğurt isterse yiyor hiç ısrar yok Büyümesi de normal senin de dediğin gibi boyu da gayet iyi
    Çocukları ille de süt diye zorlamanın anlamı yok
    Görüşmek üzere
    Sevgiler
    YSM

Yorum Yazın