Sercan Bozkuş diyor ki “Kimseye bir kinim yok!”

Müzik hayatımda her zaman vazgeçilmezlerden. Her an her yerde müzik diyenlerdenim. Bahçeşehir’de yaşadığım için trafikte fazlasıyla kalıyor ve yol boyunca  bir o çalma listesi bir bu çalma listesine zıplıyorum. Geçtiğimiz hafta yine yolda bir keşif listesine düştüm. 50 şarkılık bu listeyi 50 dakika boyunca sıradaki neymiş diyerek geçtim. 80’leri yaşamış biri olarak yeni nesil müzik çok çok başka geliyor bana.

Konu müzik olunca çok bilinen menajerlerden gelen basın bültenleri dışında sektörün içinde olup güzel işler yapan ama adını kitlesinin dışında duymayan birçok kişi olduğunu gördüm. Ulaştığım kişiler arasında o gün 50 şarkılık listeden şarkısını dinlediğim ve iletişimde olduğum, uygun bir zamanda bir araya gelmeyi beklediğim kişilerde vardı. Herkes farklı yerlerde olunca beklemek istemedim.

Listede yer alan ve şarkısını ilk kez dinlediğim Sercan Bozkuş ile yeni müzik akımını konuşmak için sözleştik. Kendisinin söz yazması, beste  yapması ve şarkı söylemesi çok dikkate değerdi. Sercan ile Galata’da buluşarak müzik ve muhabbetle geçen üç saat geçirdik. Fotoğraflarımızı çeken Eyüp Özer’e; yeni nesil müziği tatlı sohbeti ve hikayesiyle aktaran genç sanatçıya çok teşekkür ederim.
 

Sevgili Sercan Bozkuş müzik ile tanışman nasıl oldu? Bir sabah kalktın şarkı söylemeliyim mi dedin? Şaka bir yana hikayen nasıl başladı?

Öncelikle şunu belirterek başlamak isterim. Çevremde beni müziğe teşvik edecek ne ailemde ne akrabalarda ne de mahallemde yakınlarımda kimse yoktu. Açıkçası bende merak ediyorum. Nasıl düştüm müzik dünyasının içine, nereden ilham aldım nereden heves ettim?

Müziğe ilk önce söz yazarak başladım. Küçük yaşlarda oyunlarımda bile sözde albüm yapıyordum. Elime mikrofon diye kumandayı alıp doğaçlama kendimce şarkılar söylüyordum. Daha sonra olgunlaştıkça yazdığım sözlerde olgunlaşmaya başladı ve buna hiç ara vermedim söz yazdım şiir yazdım beste yaptım ve seslendirdim. Ayrıca ben utangaç biriydim pek kimseye söylemezdim bu yeteneklerimi. Fakat çok acı bir olay yaşadım küçük yaşta annemi kaybettim. Ona bir şiir yazdım o yazdığım şiiri akrabalarıma gösterdiğimde çok güzel tepkiler aldım. İlk o zaman kendimi en azından yakın çevreme duyurmuş oldum. Piyasaya adım atmak için kolları sıvadığım ilk zamanlar lise zamanımdı. Araştırmaya başladım ve bir savaşın içerisine girdim. Hala da müzik dünyasında savaşmaya devam ediyorum.

Son zamanlarda dinleme listemin önerdiği Türkçe müziklerin içinde sadece üç tanesini duyduğumu söyleyebilirim ( gülüşmeler) farklı pop ve rap almış başını gidiyor. Neden bu tarz müzikler daha çok dinleniyor?

Birbirini taklit eden şarkıcılar, birbirini tekrarlayan sözler, besteler pop piyasasını yerle bir etti diyebilirim. Bu konuda tavrım çok net, piyasanın başını çeken tüm popçuların büyük rolü var bunda. Hep aynı söz yazarları hep aynı bestekarlar ve aynı kafalardan çıkmış fikirler. Kimse cesur davranmadı, herkes korkak davrandı ve haklı olarak dinleyiciler bu isimlerden şarkılardan bıktı. Aslında eskiden beri var olan fakat genetiğiyle oynanmış rap şarkıları ve rap sanatçıları yeni nesil tarafından çok sevildi hoş karşılandı. Ama altını çiziyorum “küfür ve zararlı maddeleri” güzelleştirici hiçbir şarkıya onay vermiyorum. Ceza aldıklarında da destek vermiyorum. Çünkü dinleyici kitleleri çoğunlukla gençler oluyor. Gençlerin kafalarını karıştırmalarına izin verilmemeli.

Bir şarkının hit olabilmesi için neler gerekiyor? Ya da şöyle sorayım son zamanlarda belirli isimler ön plana çıkıyor. Müzikte sanatçılar kendilerine nasıl alan açıyorlar?

Şarkınızın hit olabilmesi için dayınızın olması lazım. 😊 Şaka bir yana ortada bir pasta var ve bu pastanın bölünmesini kimse istemiyor. Eğer bu pastaya elini uzatan olursa ya o eli çektiriyorlar ya da kendilerine bağlayıp o kişilerden prim elde ediyorlar. Dışardan göründüğü gibi değil asla piyasa çok berbat halde güzel şarkılar değil güzel reklamlar tutuyor diyebilirim. Çok sevdiğim dünya çapında bizi temsil eden Megastar Tarkan bile birçok dalda gençlere destek paylaşımları yapmasına rağmen müzik dünyasında kendi çabalarıyla bir şeyler yapmak isteyen bir genci keşfedip paylaştığını gördünüz mü?  Lütfen kimse bana Tarkan sosyal medyada mı gezinecek? demesin gayet güzel geziniyor.

Müzik çok geniş bir alanı kapsıyor. Bu ekosistemin içinde günümüzde müzik kadar sosyal medya önem taşıyor. Dijital ile aran nasıl?

Dijital ile aram çok iyi. Herkes zaten artık sosyal mecrada tüm işlerin daha iyi ilerlediğini görür durumda. Sosyal medya sayesinde gençlerin önü açıldı aslında. Gerçek yetenekler ortaya çıkmaya başlamışken tabii ki önceki sorularda belirttiğim piyasanın tepesinden inmeyen ve orada tutulan isimler hemen bu mecraya da el attı. Dijitalin de geleneksel medyadan bir farkı kalmadı ama yine de daha özgür olabiliyoruz.

Müzik kadar telif haklarının önemli olduğunu düşünüyorum. Varsayalım senin sözünü yazdığın ya da bestelediğin bir şarkıyı izinsiz okudular. Nasıl bir yol izlenmesi gerekiyor?

Güzel bir konuya değindiniz. Maalesef başıma tam 2 defa geldi, birinde bu eylemi gerçekleştiren kişiler ile uzlaşma sağladık. Fakat diğerinde her türlü delil ve bu eylemi gerçekleştiren kişinin suçunu kabul etmesine rağmen mahkeme sürecinde olduğunu söyleyebilirim. Kesinlikle bir eser yaptıklarında güvence altına alsınlar. Yasal yollara başvurmalarını ve sakin kalmalarını tavsiye ederim. Hukuk devleti olduğunu kimse unutmasın Türk mahkemelerine güvensinler. Bu isim hepinizin tanıdığı bir isim şu an süreç mahkemede olduğu için açıklayamıyorum, çok yakında herkes görecek zaten.

Sen kimleri dinliyorsun? Sana ilham veren sanatçılar kimler?

Ben kendimi ses sanatçısından daha çok söz yazarı ve besteci olarak görüyorum. Yine de yanlış anlaşılmasın şarkı söylemek benim tutkum. Çok gencim ve yolun başında olduğumu düşünüyorum.

Ersay Üner’den çok ilham aldım, Sinan Akçıl’ın yazıp bestelediği şarkıları çok başarılı buluyorum. Sezen Aksu, Yıldız Tilbe, Serdar Ortaç diye birçok isim ekleyebilirim. 

Bir fırsatım olsa da beraber şarkı söylesek dediğin grup ya da sanatçı var mı? 

Ah Quenn ve Freddie Mercury ile aynı sahnede olmayı çok isterdim.

Önceki sorularda bir yönünü eleştirdiğim ama birçok yönünü de beğendiğim megastar Tarkan demek istiyorum. Ben sevdiklerimi eleştiririm çünkü onlardan daha hassas olmalarını beklerim. Bu soruyu biraz değiştirerek cevaplamak gerekirse de Ersay Üner ile oturup söz yazmayı çok isterim.

Sen neler eklemek istersin…

Ben bir yerlere gelebilirim ya da gelemem ama son nefesime kadar müzik için direneceğim. Öldürmeyen acı güçlendirir, her yere düştüğümde daha hırslı kalmayı becerirsem kazanacağımı düşünüyorum. Kimseye bir kinim ve zararım yok. Kendi halimde söz yazan beste yapan arada şarkı söyleyen bir sanatçıyım. Müzik aşkı beni  besliyor. Her geçen gün daha iyi eserler bırakmak için çabam. Müziğe ve bizim gibi genç sanatçılara verdiğiniz destek için çok teşekkür ederim.

Ah, ne demek sevgili Sercan. Ben çok teşekkür ederim. Seninle bu sohbette olmak ve Galata sokaklarında olmak çok keyifliydi. Her zaman iyi olman ve güzel haberlerini paylaşman bana mutluluk verir. Daima müzikle buluşalım

Yeşim Mutlu

13 Ekim 2022 Milliyet, Pembe Nar, Yaşam 

Yorum yok

Yorum Yazın