25 Oca Sanat Eseri Nedir? Neden Alınmalıdır?
Sanat eseri, insan eliyle oluşturulmuş insanlarda estetik hazlar, heyecanlar ve tepkiler uyandıran yapıtlara denir. Sanat eserleri kendisine yönelen, onu kavrayan ve sonuçta estetik bir haz alan izleyici ile başka bir anlam daha kazanır. Ben tabii görsel ve plastik sanat eserlerine yönelik birkaç kelam edeceğim. Çevremde duyduğum sanatsever ve koleksiyonerler dışındaki bazı insanların “neden sanat eseri almalıyım ki duvara asmak için paramı vereceğim” gibi düşüncelere sahip olanlarımızda var.
Sanat eserleri kültürel varlıklardır, geçmişten geleceğe bir armağandır. Sanat eseri almak önemlidir, neden para vereyim demek çok sığ bir anlayıştır. Sanat eserleri manevi ruhsal bir ihtiyaçtır ülkemizin sanatçılarına ve sanat tarihine verilen bir destektir. Sanat Galeriden, Müzayede, Sanat fuarlarında ya da Sanat marketlerinde kendi ekonomik durumuza göre eser alabiliriz ya da arkadaşlarımıza hediye edebiliriz. Sanat eserlerini bir ruhu ve kimliği vardır. Her sanat eseri özgündür. Sanat ve estetik ruhun derinliklerine dokunur.
Sanat eserlerini ortaya çıkartabilmek için yaratıcılık gerekmektedir. Birçok insan sanat ilgi duysa da o sanatı yapmak, bir sanat eseri ortaya çıkartmak sanatçı adı verilen özel yeteneğe sahip olunması gerekir. Sanat eserleri evrenseldir. Birçok insan evrensellik kavramına tüm dünyada yayılan her kez tarafından sevilen bir anlam yüklemektedirler. Bir bilginin evren olabilmesi ona sahip olmakta olan veya onu kullanmakta olan herkesin malı olması demektir. Sanat eserleri kalıcıdır.
Sanat piyasası son 25 yılda büyük bir sıçrama yaşadı. Sanat ekonomisti Dr Clare McAndrew’in 2012’de yayımladığı bir rapora göre, 1990’da müzayedelerde satılan sanat eserlerinin toplam tutarı 27,2 milyar dolar iken bu piyasanın zirve yaptığı 2007’de bu rakam 65,8 milyar dolara fırladı. 2012’de ise 56 milyar dolar civarında seyrediyordu.
Sanat piyasası büyüdüğü gibi sanat eserlerinin satışı da son yıllarda yeni ekonomilerin ortaya çıkmasıyla büyük bir değişim geçirdi. Sanat piyasası artık küresel bir piyasa ne Amerika’nın ne de Avrupa’nın tekelinde ne de bu bölgelerin sanatçılarının. İki yıl önce Çin bu alanda en yüksek harcama yapan ülke konumuna yükseldi. Hong Kong ile birlikte Çin bugün ikinciliğe düşmüş olsa da hâlâ sanat piyasasının yüzde 25’ini elinde bulunduruyor. ABD ise yüzde 33 ile başı çekiyor.
Sanata yatırım yapmak aslında kötü bir şey olmadığı hatta belki ilerki yıllarda elinizde çok değerli eserlerin olabileceği yatırımlara bile dönüşebilir. Sanat düşünebilen, gerçeği görebilen ve toplumu anlayabilen insanların işidir.
Sanatla kalın.
Sanat Yazarı ve Fotoğraf Sanatçısı Yüksel Özen 2021
Yorum yok