Saçmalık ve yaratıcılık

Sanat da algılarımızdan başka dayanağımız yok gibi. Algılarımızı nasıl besleyip büyüttüğümüz varsa, saçmalık ve yaratıcılık arasındaki ince çizgiyi tayin edebilmek bize sunulan ürün üzerinden bilgi birikime bakıyor. Şunu biliyoruz ki nice sanat eseri yaratıldıkları dönemde bilir kişiler tarafından kötülenip değersiz muamelesi gördüler, dünün saçmalıkları bugünün sanat eserleri oldular.

Bozuk bir program olduğunu düşünüyorum. İnsanlar daha derine inmek yerine, cinsiyetten başka bir aşamaya geçemediklerinde seviyeyi karıştırırlar ve enerjik değil fiziksel düzeyde daha derine nüfuz etmeye çalışırlar. Burada yaratıcıyı sado mazo gibi ve saçma bozulmalar yaratır. Yaratıcılar diğer seviyeye bağlanmak için maddi seviyeden ilham almaya çalışırlar ve sonra madde gider başka bir döngüye girerler. Kendilerini yok etmeye başlarlar, saçmalarlar bu yaratıcılık değildir.

Elbette estetik bakış açısına sahip, algıları hassas olaya hâkim şahıslarla gözümüze, gönlümüze aklımıza, fikrimize güveneceğiz. Yaptıkları saçmalık ve neredeyse sıçtıkları boku tıraşlayıp büyük bir yaratıcılık örneği diyen nam yapmış sanatçı, eleştirmen ve bilirkişilere paraları basmamak lazım. Saçmalık ve yaratıcılık arasındaki o ince çizgi kimine göre var kimine göre yok. Ona göre kahve bana göre kurabiye. Olağanüstü yapıtlarla sıradan yapıtlar arasındaki zıt uyuşmazlıkların nedeni ve çelişkileri. John Berger in dediği gibi ‘’GÖRME BİÇİMLERİ’

Bu arada size çok güzel bir sergi tavsiye edeceğim benim de bulunduğum, iki fotoğrafımın olduğu 20 Mart 2021 de açılan Kelimat Sanat Galerisine deki Marwan Kassab-Bachi (Suriye asıllı Alman ressam) anısına düzenlenen ‘’Kağıt’’ Sergisine gitmenizi tavsiye ediyorum ve eminim sanata doyacaksınız. Kadıköy Koşuyolu’ndaki sergiye iki ay sürecek sanatseverleri bekliyoruz. 
 


Güzel Sanatlar Fotoğrafçısı ve Sanat Yazarı Yüksel Özen 2021

Yorum yok

Yorum Yazın