Ocak Ayı Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda en sık görülen 5 kanser türünden biri. Ocak Ayı Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayıdır.

Önlenebilen kanser türlerinden olan rahim ağzı kanseri hakkında eşim Op. Dr Hüseyin Mutlu ile 22 Ocak 2023 Pazar, saat:21.00’de Instagram canlı yayında konuştuk .

Bundan böyle her hafta Dr Hüseyin Mutlu ile Instagram canlı yayında bulaşacağız. Merak ettiğiniz konuları bize iletebilirsiniz.

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Nedir?

Rahim ağzı rahmin vajenden görünen rahim kanalının uç kısmıdır. Rahim ağzındaki hücreler ile rahim kanalı hücreleri ayrı yapıda hücrelerdir ve bu iki bölgenin geçiş alanına transformasyon zonu adı verilir. Transformasyon zonu yapım ve tamir süreçlerinin sürekli olduğu bir bölgedir ve rahim ağzı kanserinin en sık oluşma yeridir. Özellikle HPV ile ilişkili kanserler buradan kaynak alır. Ayrıca rahim kanalından da kanser olabilir ama daha az sıklıkla görülen ve genellikle HPV ile ilişkisi pek yoktur. 

Rahim Ağzı Kanseri Neden Önemli?

  • Rahim ağzı kanseri önlenebilen bir hastalıktır.
  • Rahim ağzı kanseri erken teşhis edildiğinde %100 tedavi edilebilir.
  • Rahim ağzı kanserinden ölüm tamamen engellenebilir.
  • Düzenli rahim ağzı kanseri taramadan geçen bir kadının rahim ağzı kanserinden tedavi edilebilir. Burada istisna rahim kanalında meydana gelen kanserlerdir. Çünkü smear ile saptanamaz ve ancak rahim kanalında kitle oluştuğunda veya rahim ağzı problemlerinde yapılan tanısal işlemlerde saptanabilmektedir.

 

Rahim Ağzı kanseri Neden Oluşur? 

En sık oluşma nedeni HPV(Human Papilloma Virus) dir. Neredeyse rahim ağzı kanserlerinin % 90 ının nedeni HPV dir. 

Hangi İnsanlar Rahim Ağzı Kanseri İçin Risk Faktörleri taşır?

Tekrarlayan cinsel yolla bulaşan enfeksyonlar, HIV (AIDS) enfeksyonu başta olmak üzere vücut bağışıklığını baskılayan enfeksyon ve hastalıkların varlığı, çoklu partner ile cinsel ilişkiler, HPV enfeksyonu. Önceden kanser öncesi patolojiler için tedavi olmuş olması(CIN 2 veya 3).

Hayatı boyunca cinsellik yaşamamış olan kadınlarda neredeyse rahim ağzı kanseri hiç görülmez. Teorik olarak monogami olan çiftlerde risk çok düşüktür. 

Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri nelerdir?

Normal dışı vajinal kanamalar, ilişki sonrası kanamaların olması, Anormal vajinal koku, idrar yanması veya idrar zorluğu 

Hangi durumalarda şüphelenip doktora başvurmalıyız? 

Anormal kanama veya ilişki sonrası kanama mutlaka bir hekime başvurmak için nedenlerdendir.

Tedavi Yöntemleri nasıldır? 

Rahim kanseri öncü lezyonlarında elektrokoter ile yakmak veya konizasyon operasyonu ile rahim ağzının problemli olan bölgenin çıkarılması yeterli olabilir. Erken evre kanserlerde Cerrahi olarak rahmin alınması veya lenf bezleri tutulumu şüphesinde pelvis lenf bezlerinin çıkarılması şeklinde olabilir. Tek başına veya cerrahiye ilave olarak radyoterapi ve kemoterapi de tedavi seçenekleri arasındadır. 

Nasıl önlenebilir? Rahim ağzı Kanserinden nasıl Korunabiliriz?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak aslında önlemlerden en önemlisidir. Prezervatif kullanımı kısmen de olsa enfekisyonarı engeller. Düzenli smear testi ve şüpheli ilişki varsa HPV testi yapılması erken tedbir için gereklidir. Rahim ağzında saptanan patolojilerin de vakitli tedavisi kanser önlenmesinde önemli rol oynar. HPV aşısı kanserin önlenmesinde çok önemlidir. 15 yaş öncesi 2 sonrası ise 3 doz günümüzde önerilmektedir. İdeali 9 tip HPV aşıdır. Ama ülkemizde maalesef sadece tek aşı türü var ve o da 4 tip HPV içeren aşıdır. 

HPV çok kafa karıştırıyor. HPV olarak da bilinen Human Papilloma Virüs nedir?  

HPV cinsel aktif olan kadınlarda olabildiği ve % 90 ının birkaç ay içinde kendiliğinden kaybolabildiği bilinmektedir. HPV enfeksiyonu sonrası 2-3 yıl sonra rahim ağzında hücresel değişikliklerin olabildiği bildirilmektedir. Ancak HPV enfeksiyonu geçirenlerin % 5 civarında kanser öncesi patolojilerin olabileceği ve bu patolojilerin de 5ile 30 yıl arası bir zaman diliminde rahim ağzı kanserine dönüşebildiği kabul edilmektedir. 

Aşı kanseri engelliyor mu? 

Evet HPV aşısıyla kanser engellenebilir. % 100 olarak düşünmek doğru değildir. Ama siğilleri tamamen engellediği ve büyük oranda kanseri engellediği kabul edilebilmektedir. 

 

SORU 1

Hep smear yaptırırdım. Doktorum smear’in gerçekçi sonuç vermediğini Hpv testi yapmamız gerektigini söyledi. Pozitif çıkınca kolposkopi yapmamız lazım dedi. Henüz ona gitmedim. Daha dün influencer bjr arkadaşla konuştuk. Rahim ağzı kanserinden korunmak için hpv aşısı olacaksak neden hem hpv testi, hem kolposkopi yaptırmak durumundayız? Bu arada hpv testi pek çok test ile karışıyor. Pek çok kadınla konuşurken fark ediyorum.

Dr Mutlu: HPV aşısı yapılmış olması rutin smear testinin ve kontrollerinin ara verilmesi anlamında değildir. Aşı yaptırın ve ilave olarak mutlaka rutin jinekolojik kontrollerinizi ihmal etmeyin 

SORU 2

Rahim ağzı kanseri tedavisi olan kadınlar bebek sahibi olabilir mi? 

Dr Mutlu: Özellikle erken rahim kanserlerinde konizasyon ile problemli bölge temizlenebilir ve bebek sahibi olabilirler. Daha ileri evrelerde de rahim kanalı tamamen çıkarılması ve lenf bezlerinin alınması şeklinde cerrahi yapılabilir. Eğer radyoterapi planı yapılıyorsa yumurta hücrelerinin dondururlması seçenekler arasında olabilir. 

SORU 3

Annemi rahim ağzı kanserinden kaybettik. Bu hastalıktan korunmak mümkün müdür? Nasıl bir yol izlememizi önerirsiniz? 

Dr Mutlu: Rahim ağzı kanserinde ailesel geçiş oldukça zayıftır . Ailesel olarak % 1 kadarında geçiş gösterebilir ki bu çok düşük bir orandır. 

Haftaya yeni yayında görüşmek üzere.

Sağlık ve mutlulukla kalın.

YSM

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorum yok

Yorum Yazın