03 Nis NFT dolu günler bizi bekliyor
Dijital (kripto) sanata yatırım yapmak istiyorsanız sizi NFT ile tanıştırayım.
NTF’nin açılımı; non fungible token. Blok zincirindeki var olan birim değerine de token deniyor. Biliyorum aklınız karıştı ama başka türlü anlatabilmeyi henüz bulamadım 🙂
NFT’nin para birimi kripto. Dolayısıyla dijital bir varlık. Dijital sanat eserleri satın alınmasında ve satılmasında kullanılıyor (şimdilik) Dijital ekosistemde bir blok zincirinde kaydedilerek herkese açık olarak eser doğrulanıyor. Benzersiz ve değiştirilemez olduğu içinde iki NFT asla aynı olmaz. Diğerleri her zaman ilk NFT’nin kopyası olarak kalıyor.
NFT, dijital resim, müzik dosyası, tweet, karikatür, fotoğraf, kitap satırları, el yazısı vb çok farklı şekillerde karşımıza çıkıyor.
Mart ayında dijital sanatçı Beeple’ın “Everydays: The First 5000 Days” NFT eseri 69 milyon dolara satılmıştı. 2007’den 2021’e, 13 yıl boyunca her gün üretilmiş 5000 görüntüden oluşan bir dijital kolaj. ‘Everydays’ aynı zamanda özgünlüğü blockchain teknolojisiyle belgelenen ilk dijital sanat eseri olarak tarihe geçti.
NFT, sanatçılar tarafından üretilen eserlerin özgünlüğünün kanıtı olarak konumlanıyor. Bunu sanat camiasının dijital dönüşümü olarak görebiliriz.
NFT; sanatsal değeri olan dijital eserlerin satılmasının yanı sıra çok hareketli günler yaşıyor. Son haftalarda NFT’ye ilginin daha artmasının sebebi Twitter Ceo’su Jack Dorsey’in ilk tweetini NFT’de satışa çıkarması ve Elon Musk. Musk; Twitter’dan bir video ve şarkı paylaşarak, “Bu şarkıyı NFT olarak satıyorum” paylaşımıyla tüm gözleri NFT’ye çevirdi.
Türkiye’den ilk NFT satışı Cüneyt Özdemir’den geldi. Özdemir; Twitter paylaşımını NFT ile 10 bin dolara sattığını ve elde edilen geliri Darüşşafaka’ya bağışladığını yine Twitter’dan açıkladı.
Fenerbahçe’nin dünyaca ünlü futbolcusu Mesut Özil; NFT tabanlı Mesut Özil avatar serisini kendi ürünlerini NFT ile satışa çıkarması da Türkiye’de NFT’nin bir anda gündem haline gelmesini sağladı.
Sevgili dostum Sertaç Taşdelen’in kurucu ortağı olduğu Falaaddin;kullanıcılarının gönderdiği 1 milyarı aşkın kahve falı fotoğrafıyla oluşturulan Mukadderat isimli eser, OpenSea’de 10 saniyelik küçük klipler şeklinde açık artırmaya çıktı.
Bu yazıyı yazarken ünlü karikatürist Varol Yaşaroğlu’nun “Muix” çizimleri ile NFT akımında yerini aldığını öğrenmiş bulunuyorum. Kral Şakir ve Fil Necati orijinal çizimleriyle ilk kez dijital sergide yer alarak satışa sunulması NFT’yi Türkiye’de çok daha konuşulur hale getirecek eminim. Malum Kral Şakir ve Fil Necati çocukların en sevdiği çizgi film.
Son verilere göre NFT piyasasının toplam hacim 184 milyon doları geçmiş. Bugüne kadar 5 milyonun üzerinde satış gerçekleştirilmiş. NFT her geçen gün çok hızlı büyüyor olsa da bitcoinde olduğu gibi -muhtemelen- çok zirve ve çöküş yaşayabilir.
NFT’lere yönelik ilginin benzersiz olduğu ortada. Ben de NFT oluşturmak istiyorum diyorsanız ihtiyacınız bir dijital cüzdan. Az miktarda kripto para (ethereum) satın almak ve dijital içeriğinizi yükleyebileceğiniz NFT ya da kripto sanatına dönüştürebileceğiniz NFT pazarına bağlantı. Gerisi size kalmış.
Son olarak en popüler NFT pazarlarının da OpenSea, Mintable, Nifty Gateway ve Rarible olarak paylaşayım.
NFT dolu günler bizi bekliyor. Dijitalde dijital gelişmeleri yazmak ve sizlerle paylaşmak bana da ilham veriyor.
Sağlıkla, sevgiyle, mutlulukla kalın.
Yeşim Mutlu,
01 Nisan 2021, Haberlercom
Mehtap bilgin
03 Nisan 2021 saat 16:28Merhaba öncelikle paylaşımınızdan dolayı teşekkür ederim, kesinlikle size katılıyorum, günümüz dijitalleşme çağıdır lakin sanal para bir onceki senelere nazaran şu sıralar oldukça tehlikeli olmaya başladı,
Yeşim MUTLU
04 Nisan 2021 saat 14:16Her zaman olduğu gibi sırf popüler diye bilinmeyen yatırım araçlarına temkinli yaklaşmak gerekiyor diye düşünüyorum.
Nazik yorumunuz için teşekkür ederim