05 Tem Mastite rağmen emzirmek!
Bir bu eksikti dediğimiz durumlar vardır. Doğum maceram neredeyse kitap olacak. Yazmayayım diyorum ama sonra bir kişi bile aynı durum da yalnız olamdığını bilirse iyidir diyorum ve yazıyorum. Bir de etrafımda bloğumu okuyanların beni cesaretlendirmesi var. Ne mutlu bana ki hain saldırı sonrası giden bloğumun yerine yeniden yazmaya başladığım bloğum 55000 tekil ziyaretçiye ulaşmış, 162000 sayfa okunmuş 🙂 herkese teşekkürler.
Sanırım iyice geveze olmaya başladım konuyu nereye getirdim ama evden zorunlu olarak çıkamayınca insan bazen bilgisayar ve iphone ile dertleşir hale geliyor 🙂
Emzirmek ve anne sütü vermek bir annenin en büyük hediyesi. babalar bu duygudan mahrum kalıyor. Maya bile anne nasıl süt oluyor diye hayretini dile getiriyor. Gerçekten nasıl güzel bir duygu ve bir besin aracı bu.
Emzirmeye sezeryan sonrası hemen başladım. Mira Maya’ya göre daha isteksizdi emmek için ve yoruluyordu. ama inatla emzirmek için çok çaba sarfettim. Kolumda ki serumu ve PCA çıkartıp sürekli emzirmeye çalışıyordum. Daha önceden de emzirdiğim için bu konuda şanslıyım ama gel gör ki bu kez daha zordu nedense emzirebilmek. Yine de emzirdim emzirdim. Öyle ki AO uyuşmazlığı ve sarılık tehlikesi olan Mira ‘da ne bilurubin yükseldi ne de başka bir şey. Hastane de genel de bebekler kilo vererek çıkar benim emzirme çabalarım sayesinde Mira sadece 130 gram vererek çıktı hastaneden. Neymiş hastanede ağrım var kötüyüm denilmeyecek emzirelecekmiş.
İlk bir ay her gece saat başı emdi Mira , gündüz maksimum iki saat . Ben neredeyse göğsüm açık dolaşacaktım evde. Emzik denedim bir gün reddetti hala reddediyor. Tabi bu kadar emzirme sonrasın da olmayacak olan oldu benim de hatam var bunda ve göğüs ucum çatladı. Hem de ne çatlamak. Bir de süt sağmaya kalkışınca aman allahım ortalık kan kıyamet. Miracık kanlı kanlı emdi anne çığlık atmadan acısını içinde bastırmaya çalışarak. Ayaklarımı yere vuruyordum acıdan derin nefesler alarak emzirmeye çalışıyordum. ama daha da kötüsü varmış bir gece titreme nöbetiyle kendimden geçtim neredeyse evde ki tüm yorgan ve battaniyeleri üerime örteceğim. İnanılmaz terleme ve eklem ağrıları. Mutlu dr dinliyorum ama nafile. Öyle bir gözüm dönmüş ki ona bile “sen anlamazsın halimi “ demişim o acıyla. Mutlu Dr’da “ben anlamazsam kimse anlamaz” deyince özür diledim ondan adam haklı, doktor hem de kadın doğumcu bütün işi kadınlar kadınların derdi 🙂 ama işte insan eşini doktor olarak göremiyor bu durumlar da…
O gün kabus gibiydi Mira bir yanda ben bir yan da yatıyorum o ağlıyor annemlerin gidişinin ertesi günü Maya Meltem abla ile ve benim gerçekten yardıma ihtiyacım var. Ablam okulda gelemiyor 🙁 Neyse bu durum geçecek tek tesellim bu. O gün geçti antibiyotik zaman ile etkisini göstermeye başladı. Uuzn süre ağrı kesici kullandım. Her duş sonrası göğüslere mersol sürerek fön makinası ile kuruttum ve göğüs bakım kremi kullandım. Hemen geçti mi hayır. Tam 20 gün çatlak ve kanama hali devam etti. düğüm düğüm olan süt kanalları acı ile kıvrandırdı ama emzirmeye hiç ara vermedim. Yeri geldi yeter dedim bu acı yeter ama asla vazgeçmedim.
Şimdi çok az çatlak kaldı emzirme tam hızla. Mastit tekrar da olabilirmiş ama korkan kim.
Yaptığım hataları yapmayın, bildiğiniz göğüs pedinden şaşmayın ben çok önerilen kullanayımd eidm bu kez o tahriş etti ve her emzirmeden sonra mutlaka bakım kremi sürün sürün. Ben o hatayı nasıl olsa bir şey yok olmaz dedim gördüm ki neler oluyormuş. Maya da sıfır sorun yaşarken Mira’da bunu yaşamak deneyimli olduğunu sanmanın deneyimsizliği. Yani her hamilelik farklı olduğu gibi her ya ve her bebek farklı.
Bir de alışveriş merkei ve dışarı da emzirme konusu var ki başlı başına hikaye şimdi emzirme zamanı…
Unutmayın etrafınızda hamile kim varsa emzirmeyi önerin, emzirmeyi destekleyin.
YSM-sütçü
Anne sütü üretimi(emzirme.com’dan alınmıştır)
Anne sütü hormonlar ve refleksler sonucu oluşur. Gebelik süresince salgı bezleri süt yapımına hazırlanır. Doğumdan sonra hormonal değişiklikler ile süt yapımı başlar.
Doğum sonrası ilk yarım saat içerisinde bebek emzirilmeye başlayarak süt üretiminin biran önce oluşması sağlanmalıdır. Anne memesi salgı, destek ve yağ dokusundan oluşmuştur. Salgı dokusunda yapılan süt kanallar boyunca göğüs ucuna doğru ilerler. Kanallar aerola ( göğüs ucundaki kahverengi kısım ) bölgesinde genişleyerek sütün toplandığı torbacıklar ( lactiferöz sinüsler ) halini alır. Kas hücrelerindeki oksitosin hormonu kasılmayı sağlayarak emzirme esnasında sütün akışını sağlar. Prolaktin hormonu ise süt salgılayan hücrelerde süt üretimini sağlar.
Aerola bölgesindeki küçük kabarcıklar ( montgomeri bezleri ) emzirme esnasında memenin bebeğin ağzından kaymadan emmesine yardımcı olur.
Anne bebeğini emzirmeye başladığında yada bebeğini düşündüğünde oksitosin ve prolaktin hormonları faaliyete geçerek süt salgısı başlar. Anne sütünde süt üretimini azaltan ya da sonlandıran bir madde ( inhibitör ) vardır. Meme sütle dolduğunda bu madde süt salgılanmasını durdurur böylece memeyi çok dolu olmanın zararlarından korur.Yani:
- Bebek bir memeden emmeyi bırakırsa bu meme süt yapmayı keser.
- Bebek bir memeden daha fazla emerse, bu meme daha fazla süt üretir.
Süt üretiminin başlamasıyla birlikte bebek etkili emme yapamadığı taktirde süt göğüslerde toplanarak gerginliğe neden olur.
Özellikle sezeryan ile doğum yapan annelerde doğumdan sonra ortalama 3. gün süt üretimi başlar ve göğüslere birden süt iner. Bu durumda göğüslerin bebek tarafından iyi emilmesi yada pompa ile boşaltılması gerekir.
Deniz Tuncer
06 Temmuz 2010 saat 10:43Yesim, emzirmek öyle bir duyguki.. iste hicbir acı bunu engelliyemiyor di mi? seni çok iyi anlıyorum.
Ne MUTLU ki bunu yaşayan sanslı annelerdeniz canım 🙂 Operim