Masseter Botox Nedir? Ne İşe yarar?

Az kaldı sık dişini, biraz daha dişini sıkmalısın” gibi deyimimiz olsa da siz dişinizi sıkmayın. Sıkmayın diyorum çünkü kontrolsüz ve istemsiz bir diş sıkmanın bedeli ağır oluyor. Nereden mi biliyorum? Son iki yıldır muzdaripim de oradan. Ha bugün geçer ha yarın derken her geçen gün artan, sabahları eklem ağrısıyla uyandığım ve dişlerimde ve şakaklarımda ağrı dayanılmaz olunca sorunumu diş hekimimle paylaştım.

Ortanca kızımın ortodonti tedavisi için tanıştığımız Dr Gilman Yücel’in harika kliniği Bahçeşehir Ortodonti bizim ikinci adresimiz oldu 🙂 Ailem kalabalık; tüm kızların ve benim dişlerim onlara emanet. Bahçeşehir Ortodonti’de hepimiz için bir çözüm var. Bu ayrı bir yazı konusu 🙂 Bugün size geçen pazartesi yapılan masseter botoksundan bahsedeceğim. İlk kez ocakta yaptırdığım bu işlemin çok faydasını gördüm. Aradan dokuz ay geçmiş bir de üzerine korona yaşamışız; benim botoksdan eser kalmamış. Haliyle benim çene sıkma halim dayanılmaz olunca soluğu Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Dt.Sümer Münevveroğlu’da aldım. Tabii ki Bahçeşehir Ortodonti’de 🙂

Dr. Dt.Sümer Münevveroğlu harika bir diş hekimi. Benim diş sıkma sorunum onun rastladığı en hafif vakalardır sanırım. Kendisine hem teşekkür etmek hem de “Masseter Botoksu Nedir?” sizinle paylaşmak istedim. Gönül isterdi ki milliyet ve haberlercom da yazayım. Ama sağlık ile ilgili haberler maalesef yazı onayı sıklıkla alamıyor. Yazdığım içeriğe reklam bedeli ödenirse yayınlanır ama bu yazı reklam değil ki? Gerçek YSM deneyimi ve biz yıllardır bu klinikten hizmet alıyoruz. Sağlıklı gülüşlerimize katkıları büyük ben ne yazsam az onlara 🙂 

Fotoğraf Beyza 🙂

Diş Sıkması Nedir? 

Diş sıkmanın tıbbi adı Bruksizm. Yani kabaca kontrolsüz ve istemsiz bir şekilde diş sıkmak olarak tanımlanıyor. Bazen gece diş sıkması bazen de gündüz diş sıkması olabiliyormuş. Benimkisi gece cinsinden 🙂 Zaten çene ve şakak bölgesine yayılan ağrılar en sık karşılaşılan şikayetler.

Ağrının dışında, ağız açıklığında oluşan kısıtlanmalar, çenenin aşırı hareketli olması, çenenin yerinden çıkması, eklemde hareket sırasında oluşan ses, tek taraflı eklem büyümeleri gibi şikayetler de hastaların kliniğimize başvurduğu önemli problemlerdendir. Travma ya da kazalar sonucunda da eklem problemleri ortaya çıkabilmektedir.

Diş sıkmanın ne gibi sakıncaları vardır?

İstemsiz diş sıkma, diş yapılarında hasara yol açabiliyor. Dolgularda aşınmayla benim teşhisim iki kere doğrulandı 🙂

Çene eklemine aşırı kuvvet gelmesine bağlı gerilim tipi baş ağrısı, çiğneme kaslarında oluşan ağrılar, uyku sırasında diş gıcırdatma gümbür gümbür masseter botoksu sebebi oldu 🙂 

Deneyimlerim dışında ki bilgiler Dr. Dt.Sümer Münevveroğlu’ndan alınmıştır. Buradaki bilgilerin hekim muayenesi ve hekim konsültasyonu sonucu sağlanan bilgi ile kıyaslanamayacağını hatırlayınız. Yazıda verilen bilgiler muayene ve tıbbi tedavi amaçlı değildir. Kişisel deneyimlerimin hekim görüşleriyle birleşmiş halidir. 

Diş sıkmanın sebepleri nelerdir?

Özellikle çocuklarda, karma dişlenme dönemi (6 – 13 yaş), stres, bağırsak parazitleri gibi faktörler bruksizme neden olabilir. Bu nedenle karma dişlenme dönemindeki çocuklarda bağırsak parazitleri dışındaki durumlarda bruksizm normal kabul edilir.

Yetişkinlerde ise bruksizm nedenlerinin en başında stres gelmektedir.

Fotoğraflar: Selfie, YSM, Beyza 🙂



Diş sıkmanın tedavisi var mıdır?

Bruksizme sahip bireylere, gece uykularında kullanabilecekleri şeffaf plakların yapılması diş yüzeylerine ve daha önceden yapılmış tedavilere zarar gelmemesi açısından önemlidir.

Bunun dışında, diş sıkmanın şiddetli olduğu durumlarda, en kuvvetli çiğneme kasımız olan ve kulak önü bölgesinin hemen altında bulunan masseter kası büyümesi görülen hastalarda ve implant destekli restorasyonların fazla olduğu bireylerde bruksizme bağlı oluşabilecek hasarları azaltmak için masseter botoksu uygulaması yapılabilmektedir. Bu uygulamadaki temel amaç, çeneyi kapatmamızı sağlayan en kuvvetli çiğneme kasını biraz zayıflatarak var olan ağrıları azaltmak, diş sıkma kuvvetinin azalmasını ve oluşabilecek zararları en aza indirgemektir. Botoks uygulaması diş sıkmanızı engellemeyecek sadece azaltacaktır.

Baş boyun bölgesinde diş sıkmaya bağlı oluşan yaygın ağrılara sahip hastalarda tedavi kombine olarak da yapılabilmektedir. Bireylerin uyurken kullanacakları plaklarla birlikte uygun görüldüğü takdirde botoks uygulaması yapılabilmektedir.

Masseter Botoksu nedir? Kimler yaptırabilir? 

Masseter isimli oldukça güçlü olan çiğneme kasına yapılan botoks işlemidir. Masseter botoksu, diş sıkmadan sorumlu kası yani masseter kasını zayıflatır. Aynı zamanda çene kaslarının istemsiz kasılmasını ve kontrolsüz diş sıkmayı engeller. Bu sayede, diş gıcırdatma sorunu ve neden olduğu ağrı ve rahatsızlık ortadan kaldırılmış olur.

Diş gıcırdatma sorunları yaşayan herkes yaptırabilir. Emziren ve hamile kadınlar bunu dışındadır.

Masseter Botoksu ile yüz şekli değiştirilebilir mi?

Masseter Botoksu yaptırdıktan sonra(ocak ayından ilk yaptırmıştım) Instagram’da çok kişi bana estetik amaçlı mı bu işlemi yaptırdığımı sordu. Açıkçası bunu o sorulara kadar ben bilmiyordum. “Estetik amaçlı masseter botoksu yapılabilir mi?” diye Dr. Dt.Sümer Münevveroğlu’na sorduğumda aldığım cevap şu yöndeydi. 

“Masseter kası büyümesine sahip olan hastalarda, botoks uygulaması sonrasında özellikle alt yüz bölgesindeki kasın zayıflamasına bağlı olarak bir incelme görülebilmektedir. Bu incelme doza bağlı olup, alt yüz bölgesi ince olan bireylerde azaltılabilmektedir. Özellikle sonradan kare yüz profiline sahip olmuş bireylerde ise alt yüzde incelme ve oval yüz profiline geçiş görülebilmektedir.”

Bana göre masseter botoksu kişilerin ideal çene görüntüsüne sahip olmasını sağlıyor 🙂 Benim gibi oval yüzü olanlar bambaşka bir hale geliyor 🙂 Instagram profilime göz atabilirsiniz. 

“Masseter botoksu uygulaması sırasında canım yanıyor mu” diye sorulduğu için yine detaylı yazayım. Son derece ağrısız bir işlem. Yüz bölgesi temizleniyor, bir kalem ile botoks uygulanacak yerler işaretleniyor. Tespit edilen yerlere “Botulinum Toksini yani botoks” enjekte ediliyor. Nuevibe diye bir cihaz titreşim veriyor ve ağrı hissi hiç olmadı. (ikinci fotoğrafa göz atabilirsiniz. Nuevibe elimde tuttuğum cihaz)  

Fotoğraf YSM


Botoks uygulamasının etkisi ne zaman ortaya çıkar? Ne kadar sürede yeniden yapılır? 

Botoksun etki etmesi yaklaşık 24 – 72 saat arasında başladığından işlemden hemen sonra değişiklik hissetmemek çok normal. Yani benim öyle oldu 🙂 Ama emin olun çok kısa sürede rahatladığınızı hissediyorsunuz. Zaten 14. gün sonunda kontrole gidiyorsunuz. Bu süreçte sert gıdalar çiğnemezseniz sakız çiğnemezseniz (bir kere yanlışlıkla yaptım aman Allahım evde zıp zıp zıplıyordum) iyi olur. 

Masseter botoksunun etkisinin azaldığını sabah kalktığımda çene ağrısı, dişlerimde ağrı ile anladım. Korona virüsü sebebiyle haziranda son kez kontrole gittiğim için yenilenme zamanı çoktan gelmiş. Genelde  3 – 6 ay arasında değişen bir süresi var. Ocak- Eylül diliminde yapıldığına göre ben de etkisi çok iyi diye düşünüyorum. 

Botoks uygulamasından sonra nelere dikkat edilmeli?

Uygulama sonrası uygulama yerlerine morarma önlemi olarak buz koyuluyor. Fotoğraf çekimi ve söyleşiye gideceğim için her iki tarafa 10 dk buz uygulaması yapabildim. Bunun yanı sıra botoks uygulanan bölgede iğne girişleri bulunduğundan 12 saat kadar ilgili bölgeye dışarıdan bir uygulama yapılmamalıdır. Makyajınız varsa köpükle yıkayıp silin bastırmayın derim 🙂 Botoks uygulanan bölgeye 2 hafta boyunca sıcak uygulaması ve masaj yasak 🙂 

Yeniden çok teşekkür ederim Sümer Bey, haftaya kontrolde görüşmek üzere 🙂


YSM 

Yorum yok

Yorum Yazın