12 Eki Kış Lastiği Takmayan Kalmasın!
Geçtiğimiz yıl İstanbul defalarca kara esir düştü. İstanbul’da yaşayanlar olarak evden çıkamadığımız zamanlar çok oldu. Aracında kar lastiği olmayanlar ise yollarda perişan oldu. Karda yaşadıklarımı düşündükçe halime şükrediyorum. Koca koca çok markalı araçlar fıldır fıldır kayıyor, yolda çarpıyor ve yolda kalıyordu. Bu sebeple “Kar Lastiği Takmayan Kalmasın” diyorum.
2012 yılından bu yana şehir efsanesi gibi sürekli duyduğumuz “Kış lastiği uygulaması ne zaman başlıyor? Kış lastiği takmak zorunlu mu” sorularının cevabı geçtiğimiz günlerde yeniden açıklandı. Belki siz okumadınız ya da duymadınız. Dikkatli biri olarak sizlerle de paylaşmak istedim. 2012 yılında yürürlüğe giren “Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik”e göre, kış şartlarına uygun olmayan, kar lastiği takılmamış araçların yola devam etmelerine izin verilmeyecek.
1 Nisan 2017 tarihinde sona eren Kış Lastiği Takma Zorunluluğu, 1 Aralık 2017 tarihinde tekrar başlayacak. Bunu ben demiyorum Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2012’de yürürlüğe giren yönetmelik söylüyor. Hatta geçtiğimiz hafta; 25 Eylül 2017 tarihinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca yapılan açıklamada, hususi tescilli taşıtların kış lastiği takma zorunluğu olmadığını hatırlatıldı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, hususi tescilli taşıtlarda kış lastiği takma zorunluğu olmadığı belirtilerek, yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlarda kış lastiği kullanma zorunluluğu olduğu bildirildi.
(Kış lastiği uygulaması hususi otomobillerde tabidir. Fakat takma zorunluluğu değişim göstermektedir. Kış lastiği takma zorunluluğu çok yoğun geçen kış şartları neticesinde Valilik tarafından Emniyet Genel Müdürlükleri’ne verilecek talimatla zorunlu olarak takılması gerekmektedir. Bu talimata bağlı olarakda EGM Trafik Polisleri kış lastiği denetimi yapacaklardır.)
Kış lastiği kullanmayanın cezası 625 lira olarak açıklandı. Şu para konusunu da kafam hiç basmıyor. Hangi insan toplu taşıma araçlarında insanları tehlikeye atabilir? Allah korusun kış lastiği olmayan bir araç kaza yapsa olacakları düşünmek dahi istemiyorum.
Özel araçlarımız bu uygulamanın dışında tutulsa da kişisel olarak ben kış lastiği kullanılması taraftarıyım. Aracınızda kış lastiği olmadan sokağa çıkmak bana göre büyük risk. Bir de işin bütçe kısmı var tabiki. Gelin beraber “En İyi Kış Lastiği Hangisi ve fiyatları?” ona bakalım.
Okuduğum her yerde kendinize en uygun kış lastiğini bulmak için araştırmaya ilk olarak aracınızın özelliklerini belirleyerek başlayabilirsiniz diye yazınca ben de diyorum ki ;
Kış lastikleri ne zaman kullanılmalıdır?
Yaz lastiklerinden kış lastiklerine geçmek için kar fırtınası gibi kötü hava koşullarını beklemeye gerek yok. Hava sıcaklığı ortalaması +7 derecenin altına düştüğünde güvenlik için kış lastiklerine geçilebilir.
Araç modeliniz nedir?
Aracınızın marka ve model bilgileri ile lastik ebat bilgilerinize ulaşabilirsiniz. Araç ve motor tipinize göre (SUV, 4×4, vs.) en uygun lastiği seçmek gerekiyor. Aracınızın üretildiği yıl bile bu seçimde önemli bir rol oynuyor.
Lastik ebadınız nedir?
Doğru lastik ebadını bilmemiz şart.
Kış lastiği olduğunu nasıl anlarım?
Lastiğin kış lastiği olduğunu üzerindeki kristal işaretinden ve M+S yazısından anlayabilirsiniz.
Lastik alırken fiyata mı kaliteye mi bakalım?
Bütçe çok önemli olsa da kış lastiğinizi seçerken en pahalı en iyisidir diye düşünmeyin. Mesele en kaliteli lastiği en uygun fiyata almak
Kış lastiği alırken araç üreticisinin belirlediği kriterlere göre kış lastiği seçmemiz gerektiğini de unutmayalım.
Az karlı, bol güneşli bir kış olsun.
Gürkan ÖZGÜR
09 Şubat 2018 saat 18:09Buzlu zeminlerde araç kontrolü kaç yıllık şoför ya da araç tecrübesine bakmaz. Bu hususa dikkat edilmesi gerekir.
Yeşim MUTLU
10 Şubat 2018 saat 10:29haklısınız 🙂