Kadın isterse dünyadaki en yenilmez savaşçı olabilir

Dünya Kadınlar Günü kadınların sosyal, ekonomik, kültürel ve politik başarılarını kutlayan küresel bir gündür. Gün aynı zamanda kadın eşitliğini hızlandırmak için bir eylem çağrısıdır.” der BM Kadın Birimi.

Cinsiyetlerin eşit olduğu bir dünya hayal edin. Önyargıların, klişelerin ve ayrımcılığın olmadığı bir dünya. Çeşitli, eşitlikçi ve kapsayıcı bir dünya. Farklılığın değer verildiği ve kutlandığı bir dünya. Mümkün mü? Şu aşamada hiç mümkün değil!

Bana göre Dünya Kadınlar Günü, tüm kadınların ortak çabalarıyla desteklenmelidir. Bu günü etkili kılan toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için toplu eylem ve ortak sahiplenmedir. Dünyaca ünlü feminist, gazeteci ve aktivist Gloria Steinem  bir konuşmasında “Kadınların eşitlik mücadelesinin hikayesi ne tek bir feministe ne de herhangi bir örgüte aittir, insan haklarını önemseyen herkesin ortak çabalarına aittir” demişti. 

Bir kadın olarak her zaman eşitliği savundum. Ailemin en küçüğü olarak; ablam ve abim ne yaparsa ben de yapabilirim dediğimde annem de babam da gülüp geçmişlerdi. Benim için eşit olmak o yaşlarda bile çok önemliydi.

Hayatım boyunca “yapamazsın, bu sana göre değil, erkek işi, çalışma otur evinde, derdin ne vb. ” sözleri hiç umursamadım. Hayallerim ve tutkulu bağlandığım ne varsa hepsini hayata geçirmek için harekete geçtim. Öyle ki, kendim olabilmek, hayatımda olmak istediğim kişi olabilmek için bir hayatı geride bıraktım. 3,5 yıl bekar anne olarak yaşadım. Sonrasında yeniden bir hayat kurdum. İki kızım daha oldu. Geriye dönüp baktığımda hiç pişmanlığım yok. Hepsi benim kararım, benim hikayem. Bu hikayenin içinde her an tozpembe değil. Ama şu var ki ben hayal ettiklerimin çok ötesinde çok mutlu bir hayata sahibim. Her kadının içinde olan güç ile kadın isterse dünyadaki en yenilmez savaşçı olabileceğini biliyorum.

İşin bir de diğer tarafı var. Ülkemiz de kadınların ve kız çocuklarının potansiyellerini hayata geçirmelerini engelleyen sosyal ve kültürel  birçok engel bulunuyor. Dünya Kadınlar Gününde, kadına karşı şiddete son vermek, eşitlik, adalet ve barışı sağlamak amacıyla gösterilen çabaları ciddiye almak zorundayız. 2021 yılına baktığımızda tüm kadınların, çocukların, LGBTİQ+ların hayatını ilgilendiren İstanbul Sözleşmesi’nden bir gecede imzanın geri çekilmesi çok önemli bir olaydır. Sizce ülkemizde bu durumu nasıl ortadan kaldıracağız?

Kadınlar olarak yapabileceklerimizin sınırı yok.

Birleşmiş Milletler tarafından 8 Mart 2022 Dünya Kadınlar Günü’nün teması “Sürdürülebilir bir yarın için bugünden cinsiyet eşitliği” olarak belirlenmiş durumda.

Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik her türlü ayrımcılığın her yerde sona erdirilmesi gerekiyor. Kadınlar ve kız çocukları dünya nüfusunun yüzde 50ʼsini oluştururken toplumsal cinsiyet eşitsizliği günümüzde çok yaygın.

Nerede yaşıyor olursanız olun, toplumsal cinsiyet eşitliği temel bir insan hakkıdır. Toplumsal cinsiyet eşitliğini geliştirmek, yoksulluğu azaltmak, sağlığı, eğitimi, korumayı ve refahı desteklemek dahil olmak üzere kız ve erkek çocuklar için sağlıklı bir toplum demektir. (Küresel Amaçlar)

Her kadının başarısı bir başkası için ilham kaynağı olmalıdır. Bu yazıyı yazarken sevgili Aliye Üçbaş’ın başarıları benim gurur kaynağımdır. Aliye nezdinde kadın, anne, iş kadını ve insan olarak kadına değer veren, kadınları güçlendirmek için çalışan herkesi takdir ediyorum. Biliyorum ki kadınların başarılarını kutlamak, görünürlüğü artırmak, eşitsizliği dile getirmenin anahtarıdır.

“Kadınların gücü kalbindekini cömertçe paylaşmaktan gelir”

“Sen yapamazsın” diye yıllarca kulağımıza fısıldanmış. Şimdi hem kendimizi hem kadınları “Yapabilirsin” diyerek yüreklendirme zamanı. Şimdi kendi hikayemizin kahramanı olma zamanı.

Dünya Kadınlar Günü’nü siz de gününüz yapın ve kadınlar için gerçekten olumlu bir fark yaratmak için elinizden geleni yapın. Kadınların başarısını kutlayın. Önyargıya karşı farkındalık yaratın. Eşitlik için hep birlikte harekete geçelim, lütfen.

İyi yaşam ve iyi yaşam hakkı herkesindir.  İster kadın ister erkek, tüm hakların en temel olanı yaşamdır.  Ve asla unutmayın ki; “Yeryüzünde gördüğümüz her şey, kadının eseridir.” – Mustafa Kemal Atatürk

Yeşim Mutlu

08 Mart 2022, Hotel Gazetesi 

 

Yorum yok

Yorum Yazın