Hope Alkazar: Hareketin Sahnesindeydik!

Beyoğlu’nun en eski sinemalarından biridir Alkazar. Tarihi dokusu ve mimarisi çok kişinin dikkatini çekmiştir. Hayatın içinde çok kişinin belki ilk film izlediği yerdir. Benim için Emek, Atlas ve Alkazar öğrenciliğimdir, gençliğimdir. 

Geçtiğimiz günlerde Hışım Grup tarafından hayata geçirilen “Hope Alkazar adıyla yeniden açılan tarihi mekanın yeni konseptini ve açıldığı günden bu yana çok konuşulan Refik Anadol’un “Alkazar Rüyası” dijital sergisindeydim. Sevgili Şule Gökırmak ve dostlarım Mustafa Üçbaş (Hotel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni), Aliye Üçbaş (Hotel Gazetesi Yazı İşleri Müdürü) ile birlikte; Hotel Gazetesi Yayın Danışmanı Remzi Yılmaz, Yazarlar Ebru Yener (Modacı), Yeşim Sarıtaş (Turizm Danışmanı) birlikte sanat ve ilham dolu üç saat geçirdik.

Fotoğraf Mustafa Üçbaş

Hayatın içinde sanat, sanatın içinde hayat ve her ikisinin içinde de hareket olan HOPE ALKAZAR büyüleyici bir deneyim sunuyor. Farklı atölyeleriyle, sürdürebilir bir ekosistem de burada herkese yer var. Sahne, spor, müzik, sanat ve kültürün adresi olacak çok net…

Hope Alkazar, tabulara ve alışılmışa meydan okuyan sanatçıların, zihinlerdeki bariyerleri aşıp zirveye tırmanan sporcuların, aynı hayali kurup aynı yolda yürüyenlerin, birbirinden farklı ama farklılıklara saygı duyanların, kendini ifade etmek isteyenlerin, potansiyelini keşfetmenin peşinde olanların sahnesi olacak. Siz de burada olmak isterseniz iletişime geçebilirsiniz. Kapıları herkese açık. https://hopealkazar.com

Fotoğraf Mustafa Üçbaş



Sahnede yerimizi aldık 

Nike ın destekleriyle Refik Anadol Studio tarafında hayata geçirilen Alkazar Rüyası, “interaktif yapay zeka sineması” olarak tanımlanabilecek ve HOPE Alkazar a özel olarak hazırlanmış toplam 20 dakikalık 2 bölümden oluşuyor. İlk 20 dakikanın son beş dakikasına yetişmiş olsam da geçirdiğim 25 dakika çok farklı hisler yaşatan bir andı. Müziğin, görselliğin ve yapay zekanın bize yaşattığı interaktif deneyimle çok yükseldiğim, uçmak istediğim, dans ettiğim, ışık, gölge, renge kendimi teslim ettiğim muazzam duygulardı. Yeşilçam’dan geçen yıldızlar kadar parlak bir sahnede farklı gel gitler yaşattı.

Fotoğraf @yesimmutlu71

Refik Anadol’dan “Alkazar Rüyası”

Dijital dünyada sanat son günlerde fazlasıyla NFT ile konuşulurken Refik Anadol’un “Alkazar Rüyası” eserinin HOPE ALKAZAR’da olması değerlidir.

Günümüzde makina öğrenimi, arttırılmış gerçeklik, yapay zeka, algoritmalar işin uzmanları dışında günlük konuşmalara girerken Alkazar Rüyası yapay zeka mühendisliğine en güzel örnek. Birçok kişi nesnelerin interneti, bulut hesaplama, büyük veri analitiği, makine öğrenmesi, derin öğrenme, görüntü işleme, doğal dil işleme, veri analizi, veri görselleştirme nedir? henüz konuşmuyor olsa da yakın gelecekte bunlar sürekli hayatın içinde olacak.

ALKAZAR RÜYASI

Dünyada ilk defa eski sinema arşivleri ile yapay zekanın bir araya geldiği ve izleyici hareketleri sayesinde form değiştirebilen bir interaktif deneyim olma özelliği taşıyor.

Alkazar Rüyası’nın ilk kısmı, 150’den fazla Yeşilçam filmleri ile onlara ait kayıt ve görüntülerin en son teknoloji yapay zeka tarafından izlenmesi sonucu oluşan rüyalarını bizimle buluşturan bir yapay zeka sineması sunuyor.

8 dakikalık ikinci bölüm ise gerçek zamanlı insan hareketlerinin yapay zeka ile bir araya gelmesiyle oluşan interaktif bir deneyim. İnsanlar beden hareketleriyle deneyimin bir parçası haline geliyor.

HIŞIM GRUP

1984 yılında kurulan Hışım Grup, turizm, perakende ve finans sektörlerinde faaliyet gösterirken yeni projeleriyle de çok konuşulacak. Nizam Hışım ile tanışmak o gün kısmet olmadı. Hikayesini kendisinden dinlemeyi çok isterdim. 

Sevgili Şule Gökırmak’ın davetiyle gerçekleşen bu güzel günde kısa da olsa grubu tanıma imkanı bulduk. Şule Hanım, çok başarılı bir iş insanı. Aynı zamanda 7.yılını kutlayan Değer Otizm Derneği’nin de kurucusu. Grubun otellerinden sorumlu Genel Müdürü Soner Mungan ve E-Ticaret Uzmanı Begümtan Tutaysaldır’ın da eşlik ettiği bu güzel günü NordStern Otel Galata’nın benzersiz terasında sonlandırdık.

“İstanbul’un kalbi” tanımı turizmde her ne kadar çok kullanılmış olsa da bana göre tarifsiz bir yerdeydik. Sanki Ara Güler fotoğraf karesinin içinden boğazı seyrediyor, eski İstanbul’a dair ne varsa hissediyorduk.

Bu güzel gün için beraber olduğum dostlarım Mustafa, Aliye Üçbaş’a, çok sevdiğim Şule Gökırmak’a, yağmura ve trafiğe rağmen beni aracımın olduğu yere bırakan Ebru Hanım’a ve yeni tanıdığım diğer yazarlara çok teşekkür ederim. 

YSM

 

 

Yorum yok

Yorum Yazın