Fotoğraflar telefonunuzda kalmasın

Günümüzde fotoğraf çekmeyi herkes çok seviyor. Sizde durumlar nasıl bilmiyorum ama kendi adıma konuşursam benim etrafımda bu böyle 🙂 Bu yazıyı yazarken akıllı telefonumda 7.954 fotoğraf, video içerik bulunuyor.

Ailem ve arkadaşlarım arasında fotoğraf/ teknoloji uzmanı olarak, çoğu zaman fotoğraflar ve diğer verilerini yedekleme ihtiyacıyla ilgili sorular alıyorum. Benim de ilk sorum “en son ne zaman yedekledin?” oluyor. Sıklıkla “Telefonumdalar, sanki başka bir yerde mi olacaklar” cevabını alıyorum.

Ağzımdan “Ya telefonun ile sorun yaşarsan ve fotoğraflarını asla geri alamazsan” diye sorduğumda panik havası yaşanıyor. 

Fotoğraflar, belirli bir anı yakaladıkları için hepimiz için benzersizdir. Yazılarınızı yeniden yazılabilir, müzik tekrar indirilebilir, belgelerinizi sıfırdan yaratabilirsiniz. Ama fotoğraflarınızın ve çok özel anılarla dolu videolar yeniden oluşturulamaz.

Özel olan her anın aşkına pratikte uyguladığım ve sürekli paylaştığım detayları gelin size anlatayım 🙂 

@yesimmutlu71

Basit adımlarla fotoğraf karmaşasına nasıl son veririz?  

Birçok insan en değerli verilerini – fotoğraflarını – sahip oldukları en küçük, en kırılgan cihazda, her yerde yanlarında taşıdıkları, sürekli olarak kaybolma, hırsızlık ve kırılma riskiyle saklıyor. 

Telefonları genellikle yedekleme gerektiriyor olarak düşünmüyoruz – yedekleme vaazlarımın çoğu bilgisayarlara özeldir – ancak kesinlikle fotoğraflarınızı telefonunuzdan, düzenli olarak ve uzun süreli depolama için başka bir platforma taşımanız gerekiyor. Peki ne yapacağız?

Telefonunuzu buluta yedekleyin

Eski fotoğrafları ve videoları gözden geçirmek için zamanınız veya sabrınız yoksa veya tüm medya dosyalarınızı saklamak istiyorsanız, bunları bir bulut depolama hizmetine yedekleyin ve yerel olarak istemediklerinizi telefonunuzda silin. Sizin için en uygun gibi bulut depolama hizmeti hangisiyse, WiFi erişiminiz olduğunda fotoğraflarınızın otomatik olarak yedeklenmesini seçebilirsiniz, böylece tam çözünürlüklü bir kopyaya sahip olabilirsiniz. 

Bir iPhone kullanıyorsanız, iCloud otomatik yedekleme hizmetini etkinleştirdiyseniz işlem otomatik olarak yapılıyor. 

Android ve iPhone kullanıcıları için, fotoğrafları ve videoları WiFi üzerinden otomatik olarak yedeklemek üzere ayarlanabilen Google Fotoğrafları ( iOs ve Android için) tercih edebilirsiniz. Fotoğrafları tam çözünürlükte saklamak için, görüntü kalitesi olarak Orijinal’i seçtiğinizden emin olun. 

Telefonunuzu bilgisayarınıza yedekleyin

Bilgisayarınız telefonunuzdan biraz daha az kırılgandır – sabit sürücüler her zaman arızalanır ve kişisel olarak hem telefonumun hem de bilgisayarımın aynı anda kırıldığını deneyimledim. Yine de bulut depolamanın maliyetinden ve sınırlamalarından kaçınmak istiyorsanız yapmanız gereken  dosyalarınızı bilgisayarınıza yedeklemek. 

Bilgisayarınıza kablolu veya kablosuz bir bağlantıyla erişerek fotoğraflarınızı aktarabilirsiniz. 

Bir iPhone ve Mac’iniz varsa, medya dosyalarınızın kopyalarını Mac’inize kaydetmek için iTunes, iPhoto, Fotoğraflar uygulamasını veya Image Capture uygulamasını kullanabilirsiniz. 

Telefonunuzu USB kablosuyla bilgisayarınıza bağlamanıza gerek kalmadan dosyaları aktarmak için AirDrop’u da kullanabilirsiniz. 

Windows PC kullanıyorsanız, yine de iTunes’u kullanabilirsiniz; kullandığınız Windows sürümüne aktarma adımları değişebilir. 

Bir Android cihaz kullanıyorsanız, telefonunuzu bir USB kablosuyla bilgisayarınıza bağlayın. Windows bilgisayarınız, telefonunuzu bir yığın depolama veya medya depolama aygıtı olarak algılamalıdır ve fotoğraflarınızı ve videolarınızı telefonunuzdan sürükleyip bilgisayarınızdaki bir klasöre bırakabilirsiniz. Android kullanıcısı olup  Mac’iniz varsa, ücretsiz android dosya aktarımı uygulamasını bilgisayarınıza yükleyerek dosyaları Mac’inize sürükleyip bırakabilirsiniz.

En çok ihtiyaç duyduğunuz zamanlarda depolama alanınızın tükenmesinden kaynaklanan hayal kırıklığından kendinizi kurtarmak için akıllı telefonunuzda düzenli olarak yer açın. 

Gelelim en önemli detaya; 

  • Çektiğimiz fotoğrafları mutlaka basalım. 
  • Kişiye özel fotoğraf albümü oluşturarak sevdiklerimizi mutlu edelim.
  • Kanvas tablolara basalım evimizi güzelleştirelim.
  • Özel günlerde (doğum günü, evlilik yıl dönümü vb.) fotoğraflı magnet yapalım.
  • Fotoğraflar ile sonsuz dekora imza atabilirsiniz. 

Bu tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış. 

Yeşim Hanım; biraz daha fikir diyorsanız hemen sosyopix.com tıklayıp ilham dolu önerilere göz atın. Sosyopix Mag dergiyi okurken anılarınıza dokunmak güzel olmaz mı?

YSM

Sosyopix Mag Dergi, Mayıs 2021

Yorum yok

Yorum Yazın