19 Nis Evden Çıkamama Hastalığı: Agorafobi
Her insanın bazı nesnelere veya durumlara karşı korkusu bulunabilir. Bunlar evde yalnız kalmak, hayvanlar, yükseklik, doğa üstü varlıklar gibi sıralanabilir. Agorafobi ise alan korkusu olarak adlandırılır. Bu korkuya sahip olan kişiler bir alana sıkışmış hissini yaşarlar. Bu kişiler bir ortam içerisinde utanılacak şeyler yapacağını düşünüp, ortamdan kaçamayacak gibi hissedebilir.
Sık karşılaşılan Anksiyete bozukluklarından biri olarak bilinen bu hastalık, kişilerin kontrolünü kaybetmesini ve hızlı kalp atışları sebebiyle çeşitli kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini artırmaktadır. Agorafobi belirtileri sahip kişiler evden dışarı çıkmakta zorlanabilir, yanında güvendiği bir kişi olmadan sosyal hayatını devam ettirmekte güçlük çekebilir. Bu durum hayatı tamamen değiştirebilir.
Agorafobi Neden Olur?
Agorafobi, kişinin kontrolünü sağlayamadığı ortamlarda gelişir. Hastalığın gelişme sürecinde kişilik özellikleri de önemli yer tutar. Mükemmeliyetçi olarak tanımlanan obsesif bozukluk çeşidine sahip kişilerde agorafobi gelişme sıklığı daha yüksektir. Agorafobi nedenlerinden bazıları şu şekilde sıralanabilir;
- Asansör, uçak, metro gibi kontrolün sağlanamadığı durumlarda
- Ailede psikolojik hastalıklar öyküsü bulunuyorsa veya bu korkulara sahip kişilerle uzun süre vakit geçirildiyse,
- Kişi ölüm, doğal afet, taciz veya tecavüz gibi travmalardan etkilendiyse,
- Sinir sistemi ile bağlantı olarak biyolojik nedenler varsa agorafobi gelişebilir.
Agorafobi Belirtileri Nelerdir?
Agorafobi, zaman içerisinde gelişebilir ve travmaların etkisiyle tetiklenebilir. https://www.uzmandoktor.net görüşüne göre agorafobi hastalığının belirtileri ise şu şekildedir;
- Kalabalık ortamlarda bulunamamak
- Evden çıkmak istememek
- Tek başına vakit geçirememek
- MR cihazı, kapalı otopark, tiyatro, sinema, tünel gibi dar alanlarda bulunmakta zorlanmak
- Dar alanlarda panik, nefes darlığı, bayılma hissi, kalp krizi geçirme hissi gibi düşüncelere kapılmak
- Kaygıların okul ve iş gibi sosyal yaşantıyı etkilemesi
- Kaygıların kontrol altına alınamaması
- Bu kaygı ve düşüncelerin 6 aydan daha uzun süredir devam etmesi durumunda agorafobi şüphesi duyulabilir.
Agorafobi Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavi sürecine başlanılması için kişinin korktuğu veya kaygı duyduğu alanın veya durumun net olarak bilinmesi gereklidir. Kişi ilk aşamada neonatoloji doktorları ile iletişime geçmeden önce aşamalı olarak maruz bırakma uygulamasını kendi başına uygulayabilir. Denemelerden başarılı sonuç alınamıyor ise sağlık kuruluşuna başvurularak psikoterapi desteği alınması önemlidir.
Bilişsel davranışçı terapi uygulamaları ile kişinin zihnindeki kaygı belirlenir ve aşamaları olarak kaygılarını yenmesi sağlanır. Bu süreçte kaygıyı etkileyen faktörler ve kaygının oluşması durumunda yapılacak hamleler hakkında bilgi sahibi olması sağlanır.
Agorafobi için EMDR tedavisine de başvurulabilir. Agorafobi tedavi aşamasında Anksiyete bozuklukları da incelenir. Kişinin korkuya kapılmasına neden olan negatif düşünceler incelenerek bu düşünceye karşı sistemik şekilde duyarsızlaştırılması sağlanır.
Sanal gerçeklik gözlüğü olarak adlandırılan uygulama da terapinin bir parçası olabilir. Sanal gerçeklik gözlüğü ile hastanın kaygı yaşadığı ortamda bulunması ve kontrollü bir şekilde kaygılarından uzaklaşması sağlanır.
Terapi sürecinde kişi terapistine güvenmeli, öneri ve uyarılara uymalı, korkuyu tetikleyecek zararları alışkanlıkları bırakmalıdır.
Yorum yok