20 Kas “Dünya Çocuk Hakları Günü” kutlamak mı?
“Bugün Dünya Çocuk Hakları Günü. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) günün anlamı dolayısıyla “Çocuk Haklarının Korunmasında Uluslararası Mevzuat” konulu panel düzenleniyor.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde benimsenen Çocuk Hakları Sözleşmesi(ÇHS) 2 Eylül 1990 tarihinde yürürlüğe girdi. Türkiye de dahil olmak üzere 193 ülkenin taraf olduğu sözleşme en fazla ülkenin onayladığı insan hakları belge olma özelliğini taşıyor.
Türkiye, ÇHS’yi 14 Ekim 1990′da imzaladı ve sözleşme 27 Ocak 1995′te Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Sözleşmeyle çocuk haklarının korunması amaçlanırken, taraf devletlerin bu hakların yaşama geçirilmesi için yükümlülüklere uymaları gerektiği hükme bağlanıyor. “
Ne acı ki ‘Türkiye’de tahmin edilen çocukluk çağı cinsel istismarı 3 kız çocuğundan biri, 5 erkek çocuğundan biri’ olarak açıklıyor Adli Tıp Kurumu. Yine Türkiye’de 2011 yılı adli istatistiklerine göre, cinsel suçların yüzde 47’si çocuklara karşı işleniyor. Yine 2011’de cinsel suç davaları 18.334’e ulaşıyor. Ülkemizde 2006’da çocuk pornosundan hapse girip çıkan, 2010’da 3 çocuğa tecavüz, 20 kadar çocuğu taciz ettiği iddiasıyla yeniden tutuklanıp çıkan Cüneyt Kurtoğlu gibi kişiler serbest bırakılıyor. 4 aydır tutuksuz yargılanan Kurtoğlu bu sürede 7 çocuğu daha taciz ediyor ve dün gece 3’üncü kez hapse giriyor. İşte bu Türkiye gerçeği…
Bir durmanızı varsa çocuklarınızı bu çocukların yerine koymanızı rica ediyorum. Dayanılmaz değil mi, nefes alamıyorsunuz değil mi? Bir sn rica ediyor ve ÇOCUK İSTİSMARINI VE İHMALİNİ ÖNLEME DERNEĞİ’nin DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ BİLDİRGESİ’ni okumanızı rica ediyorum. Açık link http://www.cocukistismari.org/page.php?ID=50 benden daha güzel açıkladığı kesin.
Düşüncelerimi sabah twitterdan paylaştım. Bir kaç kişi dışında konuyla ilgilenen ya da RT eden olmadığını görüyorum. Derdim Rt edilmesi değil sadece okutabilmek. Bir özlü söz yazsam ya da fotoğraf paylaşsam inanın daha fazla RT edilir. İşte sanal dünyanın dokunulmaz gerçeği. Gelin bir de verilerle bakalım çocuklarla ilgili ne durumdayız. Karnemiz ne muhteşem!.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayınladığı 2.4.2013 tarihli “Çocuk İş Gücü Araştırması”na göre:
* 6-17 yaş grubundaki çalışan çocukların istihdam oranı yüzde 5.9
* Çocukların istihdam oranı, 6-14 yaş grubunda yüzde 2.6, 15-17 yaş grubunda ise yüzde 15.6
* Türkiye genelinde 6-17 yaş grubunda istihdam edilen çocukların yüzde 44.8′i kentlerde, yüzde 55.2′si kırsal yerlerde; yüzde 68.8′i erkek ve yüzde 31.2′si ise kız çocukları.
* Çalışan çocukların yüzde 44.7′si tarım, yüzde 24.3′ü sanayi ve yüzde 31′i hizmet sektöründe yer alıyor.
* Kesim temelinde 2006′ya göre tarım kesiminin payı artarken, sanayi ve hizmet kesimlerinin payı ise azaldı. Bu veri sanayi ve hizmette kayıtdışı istihdamın arttığını gösteriyor.
YSM-Anne
selin
21 Kasım 2013 saat 01:02Çocuk gelinler, çocuk istismarı ve emeği sömürülen çocuk işçiler.. her an her yerde karşımızda var olan ancak çoğunluğun görmemezlikten geldiği gerçekliğimiz..
Umarım bu konuda istatistiki bilgilerin
hazırlandığı günlerin yerine; soruna dayalı çözüm odaklarınin yaratıldığı günler yakındır…
Yeşim
21 Kasım 2013 saat 17:45Umut ediyorum
Hala umudum var her şeye rağmen..
Teşekkürler değerli yorumun için