Doğum Fotoğrafçıları..

Son yılların en popüler mesleği. “Doğum Fotoğrafçılığı”

Tanıdığım bir çok kişi / arkadaşım  doğum fotoğrafçısı olunca bir yazı yazmak istedim. Şunu da söylemek isterim ki kategorize etmek  haddime değil. Öncelikle ben “Fotoğrafçıyım” . Yıllar önce bu isimle yola çıkan ve günümüzde çok popüler olmasını sağlayan “Doğum Fotoğrafçıları”na ve  herkese teşekkür etmek isterim. Herkesin farklı yolu, ışığı ve enerjisi var.

Satırları yazarken facebook da Doğum Fotoğrafçıları grubun da 123 kişi vardı. Ama sanmıyorum ki bu tüm Türkiye’de ki sayıyı yansıtsın. Benim etrafımda dahi bu sayıyı yakalamak mümkün. Haftada en az 10 tane doğum fotoğrafçısı olmak istiyorum nereden başlamalıyım şeklinde mail alıyorsam 52 hafta x 10 520 eder 🙂 İşin matematiği bir yana herkes fotoğraf çekebilir her zaman söylüyorum. Ama sürdürebilirlik ve nitelikli fotoğraf benim için önemli olan. Moda diye fotoğraf çekmek ya da eşimi dostumu çekeyim arada da bir iki iş yakalarım neden olmasın diye başlamamak lazım bu işe..

Fotoğraf çekmek keyiftir . Keyfin ötesin de ciddi emektir. Bir de sevgili Oğuzhan Ceyhan’ın söylediği gibi” Yeşim sen şu anın değil, geçmişin fotoğrafını  çekiyorsun.” Gerçekten öyle değil mi? Çektiğimiz her an yıllar sonraya bırakılan bir an-ı değil mi? Fotoğraf hepimiz için bir iletişim şekli… Düşünsenize yıllar önce cep telefonları ile fotoğraf çekmeyi kim hayal edebilirdi… Şimdi instagram ile milyonların fotoğraflarını takip edebiliyoruz.

Konu fotoğraf olunca susmak bilmiyorum. Konuya kaldığımız yerden devam edeyim. Doğum Fotoğrafçısı olmak istiyorsanız ve doğum fotoğrafı çekecekseniz daha önce yazdığım yazıya da bir göz atın 🙂

Türkiye’de doğum fotoğrafçılığı oldukça popüler.Her şey iyi hoşta ülkemiz de doğum fotoğrafçılığı  üniversiteler de dahi -bir okul dışında o da 4.sınıfta ders veriliyor- doğum fotoğrafçılığı diye bir dersin olmadığı çok net. Ama google yaparsanız Türkiye’de ilk;  tek gibi bir çok kişinin üniversite onaylı doğum fotoğrafçılığı yaptığını görebilirsiniz. Ben bu alanda içlerinde arkadaşlarımın da olduğu bu işi hayatının en orta yerine koymuş ve muhteşem fotoğraflara imza atmış kişilerin verdiği kursları destekliyorum. Belki doğum fotoğrafçıları sayısı artıyor diye hayıflananlar olabilir. Elma ile armutları karıştırmamak lazım. Bana farklı bir bakış dahi öğreten herkese saygı duyarım. Yine belirtmek isterim ki konu doğum fotoğrafı dahi olsa  estetik ve teknik bir bütün olmalı…

Çok çok uzun yazı yazılabilir ve çok farklı noktalara dokunabilir. Bunların hiçbirine girmeyeceğim. Herkesin birbirine saygı duyduğu , emeğin kopyalanmadığı , fotoğraflarınızın bilmem ne sitesinde kendi portfolyosu gibi gösteren ya da bilmem ne dergisin de sizin yazınızı kendi yazmış gibi gösteren doğum fotoğrafçılarından uzak bir hayat diliyorum.

Sizlere hayatımda olan; fotoğraflarını severek takip ettiğim ve iyi ki varlar dediğim arkadaşlarımın siteleriyle baş başa bırakıyorum.

tumsipsakcilar

“Gideceğin yoldan eminsen, engeller ‘dinlenme noktan’ olmaktan öteye gidemez.” diyor P. Coelho. herkesin yolu açık olsun.

İyi seyirler…

fotografcikizlar

 İsimler alfabetik olarak yazılmıştır. * işareti olanlar ayrıca yeni doğan fotoğrafı çekmektedir.

*Alev Durmuşoğlu;  http://www.dogumfotosu.com

Aslı Tür; http://aslitur.com/index.asp

*Ayça Oğuş; http://www.aycaogus.com

*Burçin Çobanoğlu; http://www.burcincobanoglu.com

*Burcu Çalışkan Kırcı; http://burcucaliskan.com

*Çiseren Korkut Koç; http://ciseren.com

*Emel Eryaman Usta; http://www.emeleryamanusta.com

*İlknur Atalkın; http://www.ilknuratalkin.com

*Latife Tunç; http://latifetunc.com

*Özlem Turan Balçık, http://www.ozlemturan.com

*Pemra Yüce; htpp://www.pemrayuce.com

*Şahver Koçulu; http://www.sahverkoculu.com

*Vuslat Sena Akay; http://vuslat.dphoto.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8 Yorum
  • Çiseren
    08 Ocak 2013 saat 11:51

    teşekkürler Yeşimcim, harika bir yazı hazırlamışsın. Ayrıca zerafetinle ve özgüveninle ayrı bir yerdesin =)))

  • Şahver Koçulu
    08 Ocak 2013 saat 12:19

    Yeşimciğim , Güzel yüreğinden geçenleri paylaştığın için teşekkür ederim.

    Eğitim verenlerden biri olduğumdan dolayı bende ufak birşey eklemek isterim.
    Benim bu eğitimlerle yapmaya çalıştığım : Doğum , Ameliyathane deneyimi olmayan fotoğrafçıları deneyimlerimle bilinçlendirebilmek. Dikkat etmeleri , olmazsa olmaz uymak zorunda olduğumuz kuralları aktarabilmek.

    Kİ deneyimli fotoğrafçılarında çalışma alanlarını kısıtlanmamasını sağlamak. Deneyimi olmayan fotoğrafçılar yüzünden hastanelerle geçmiş zamanlarda sıkıntılar yaşadık. Ameliyathaneye almak istemediler . Hastayı ve kendilerini korumaktı yaptıkları çok da doğruydu . Çünkü deneyimsiz fotoğrafçı gelip bayılıyor, istifra ediyor , hijyen zincirini kırıyor gibi sorunlar yaşanıyordu. Aslında ben bizleri korumak istedim. Bu sebeple yaşadığım , onlarında yaşabileceği herşeyi önceden anlatıp ona göre bu işe soyunmalarını öğütlüyorum. Dediğin gibi bu kadar çoğalmasına kızan arkadaşlarımda vardır mutlaka. Bu sebeple açıklama yapmak istedim senin bu güzel bakışının altına 😀
    Sevgilerimle 🙂

  • Ayça Oğuş
    08 Ocak 2013 saat 17:35

    Şahver aslında bu eğitimler olsa da olmasa da bu işi yapan var yani kızmaya gerek yok bence.. en azından tecrübeleri dinleyerek bilerek bu işe başlamak daha doğru diye düşünüyorum 🙂 benim atölyeye de gelsene ben de seninkine geleyim 🙂
    Yeşim’im .. teşekkürler canım benim .. ellerine sağlık 😉

  • Figen Karavaş
    09 Ocak 2013 saat 07:06

    Sevgili Yeşim merhaba,
    Eline, yüreğine sağlık. ben de Fotograf cekimine yeni başlayanlardanım. Arkadaşlarımın ricası üzerine 3 doğum çektim. 3 ü de sezeryan idi. Lakin ben artık çekmeme kararı almak üzereyim, zira bu işi hakkıyla yapanlar var. 4-5 senedir bu işi yapmış, bir yerlere gelmiş sistemi oturmuş kişiler va çevremde sayısı 1-2 ama olsun var:)

    Doğum Fotoğrafçılığını hakkı ile yapmak isterseniz çok yan kolu var, her detayda iyi olmak durumundasınız ve bu sebeple Doğum Fotoğrafçısıyım diyen sadece Doğum çeksin benim naçizane fikrim. Kartvizitine Dogum Fotografcısı yazıp, onune gelen her işi yaparım diyenden de ben haz etmiyorum artık, cunku bu durumda hic birini hakkı ile yapamıyorlar.

    Bu sebeple ben Özel Gün Fotografı olarak yola cıkmıstım, oyle de kalmak istiyorum, dogum cekimlerini işin ehilleri varken onlara bırakmak lazım, ya da soyunup A dan z ye her detayı ogrenmek lazımdı ki ben cekmemeyi tercih ediyorum.

    Ama yeni doğan çekimleri beni fena halde cezbediyor, bu konuda ciddi bir eğitim düşünüyorum:)

    Bu arada yazmış olduğun listedeki arkadaşlarımızın her biri evet çok iyiler, ismleri artık yer etmiş. Hepinizin yolu açık olmaya devam etsin.

    Sevgiler.
    Figen Karavaş

  • admin
    09 Ocak 2013 saat 10:55

    Teşekkürler Çiserencim,
    Senin naifliğinin yanında 🙂
    İyi ki varsın
    YSM

  • admin
    09 Ocak 2013 saat 10:57

    Şahvercim, Ayçacım
    Sizin atölyeniz zaten Türkiye’de ilk değil 🙂 Şükürler olsun
    Şaka bir yana
    Orada ciddi deneyim paylaşıyorsunuz
    Bana bir öğretenin kırk yıl kölesi olurum demiş.Hz Ali
    Bu sebeple size ne kadar teşekkür etsek az
    YSM

  • admin
    09 Ocak 2013 saat 10:59

    Sevgili Figen,
    Fotoğrafa gönül koymak bizimkisi
    İçindeysen çıkmak zor
    Adı ne olursa olsun istediğin gibi içine sinen anları yansıt yeter ki..
    Teşekkürler yorumun için
    YSM

  • Çiseren
    09 Ocak 2013 saat 15:33

    Figen Karavaş yanlış bir fikir taşıdığını düşünüyorum.

    Doğum; fotografçılığın en zor alanı bence, kontrolsüz ve sürekli zamanın aktığı, mekanalrın değiştiği, ışığın sürekli değiştiği kapalı alanlarda anı yakalamak çok zor. Bu yüzden herkesin bu alanda başarılı olmasının pek zor olduğunu düşünüyorum. Sanırım sizde aynı şeyi düşünüyorsunuz bu kısmı doğrudur.
    Ancak doğum fotoğrafçısı herşeyin ötesinde aslında bir PORTRE fotografçısıdır. 0’dan 70’e her yaşta insanı çekmeyi, her ortamda çekmeyi bilmesi gereken kişidir. Yani ister yenidoğan çeker, ister düğün çeker, ister çocuk, ister yetişkin çeker. Yeter ki İ insan çekmeyi bilsin. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de iyiler kötüler mevcuttur. FOtograf alanı ne yazık ki herkesin ulaşabildiği ve basıp çekince ah oldu diyebildiği bir alan,, bir kasap gidip cerrah olamazken, fotografçı olabilir, sadece isminin sonuna Photograpy yazsın yeter =)) Ancak olamaz diye de bir kaide yok, herkes kendini bu alanda geliştirebilir, varsa içinde ki cevheri fışkırtabilir.
    Kimin neyi çekip neyi çekemeyeceğine biz değil, ona iş veren karar veriyor. Dolasıyla bizim güldüğümüz fotolarda iş bulabilir, ancak eleştirmeye kızmaya, aman da olmaz demeye gerek gormuyorum. Bırakalım isteyen herkes yapsın.. Bu farklılıklar her meslekte oldugu gibi bunda da olmalıdır. Renklilik, bolluk iyidir.

    Bir doktor alanını seçer, ornegin kulak burun boğaz, ancak o bolumun içinde bir sürü uzmanlık alanı vardır, baş boyun cerrahisi altında baş dönmesi, yüz felci, baş-boyun tümörleri, burun estetiği gibi.. Ve bir doktor bunların hepsinin uzmanı olabilir, bu o doktorun başarısına, bilgi ve birikimine, eğitimine, yeteneğine bağlıdır. Ya da sadece geniz eti, bademcik temizleyebilir gibi.. AYnı dktor bu konuda eğitim verebilir, bu vakalara bakan dünyaca sayılı kişilerin başında gelebilir. Nasıl bu kadar çok alanda uzman olmuş diyemeyiz. O onun başarısıdır =)

    Yani Portre fotografı geniş bir alandır. Hakkıyla yapana aşk olsun =) Ben kendi adıma önce insanı iyi çektiğime inanıyorum. Benim için doğum, düğün, çocuk yetişkin farketmiyor. Hepsinin kendine göre zorlukları, kolaylıkları var.. ama kendimi hepsinde yetkin ve başarılı buluyorum. Bu yargılarla hedeften uzaklaşıldığına hedefin şaşırıldığına inanıyorum. Zaten doğum fotografçısı olacağım diyerek yola çıkılmasını doğru bulmuyorum, önce fotoğrafın her alanı denenmeli.. belki ürün fotografçısısındır hele bir denenmeli, sonra karar verilmeli =) bence hata orada, o yüzden herkesin formulu tutmuyor.

Yorum Yazın