Distopik Gençlik Müzikali “Dolap” Deprem Bölgesinde

Gençlere bayılıyorum. Arkadaşlarıma göre Z kuşağı ile iletişimimin güçlü olmasının sebebi üç kız annesi olmanın etkisiymiş. Açıkçası buna da çok katılmadığımı hep söylüyorum. Kızlar beni güncel tutuyor. X kuşağı bir anne olarak benim de baby boomers olduğum söylenemez. Teknolojinin içine doğmasam da teknoloji özel ilgi alanım. Bakın bu satırlar bile size dijital bir ortamda geliyor.

Teknolojiyi kenara bırakarak; çocuk ve gençlerin gelişimlerini tiyatro merkezli sanat programları ile desteklemek üzere bir sosyal girişim olarak kurulan Çocuk Genç Sanat Tiyatro tarafından sahnelenen, deprem bölgesindeki gençlerle buluşturmaya hazırlanan Türkiye’nin en büyük çocuk ve gençlik müzikali DOLAP’tan bahsetmek istiyorum.

Her zaman sanatın iyileştirici ve birleştirici gücüne inanırım. Nurus’un desteğiyle deprem bölgesindeki gençlerle buluşacak DOLAP müzikalinin özel provasını izleme şansı buldum. Açıkçası sahnede dans eden 8-18 yaşları arasındaki 25 çocuk ve gencin performansı görülmeye değer.

İki perdeden oluşan ve 40 kişilik dev prodüksiyonla ilk kez 21 Mayıs’ta sahne alan ve yeni sezona hazırlanan müzikal, sanatın iyileştirici ve kapsayıcı gücünü deprem bölgesindeki gençlere ulaştıracak.

Bu kapsamda müzikal; 27 Eylül’de Gaziantep Üniversitesi Kongre Salonu’nda, 28 Eylül Adana Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde, 29 Eylül’de İskenderun Belediyesi Kültür Merkezi’nde ve deprem bölgesinin ardından 1 Ekim’de İzmir Ahmet Adnan Saygun Konferans Salonu’nda gençlerle ve aileleriyle buluşacak.

 

Gençler, deprem bölgesindeki yaşıtlarına ilham verecek

Gençler tarafından yine gençlerin ve yetişkinlerin izlemesi amacıyla yazılan DOLAP müzikali; distopik konusuyla varoluşsal sorular soran ve oyunun kendi hayali dünyası içerisindeki gençliğin anlam arayışına katkıda bulunan bir oyun olarak dikkat çekiyor. Bu yönüyle oyun, sadece izleyici çocukları ve gençleri değil, aynı zamanda ebeveylerini de eğlendirip iyi vakit geçirtirken; kimlik, kişisel gelişim ve bireysel potansiyel gibi konularda da sorular sordurmayı amaçlıyor.

DOLAP müzikalini Yonca İnal yazıp yönetirken, müzikler Orçun Tekelioğlu & Arda Aydın’a, koreografi Ece Irmak Albayrak’a ait. Uzm.Dr Süleyman Hecebil’de oyuna psikolojik danışmanlık hizmeti veriyor.

DOLAP müzikali oyuncuları: Arman Selami, Aslan Yiğit Bacak, Aslı Ege, Beliz Atila, Defne Alıcı, Derin Karakan, Dina Urgancılar, Duru Hoşver, Ekin Aytekin, Ela Su Bozkurt, Elif Aydoğan, Elif Engür, Emir Berk Sezek, Kaan Başar, Melisa Kalafatoğlu, Mira Sertdemir, Mira Türkmenoğlu, Mısra Vera Bacak, Nehir Aydoğan, Yusuf Selim Ünal, Zeynep Polat.

Gençlerin bakış açılarını genişletmek, bazı toplumsal normları sorgulatmaya teşvik etmek ve kendilerini ifade etmek için önlerinde fırsatlar olduğunu da göstermeyi hedefleyen müzikale prova mekanı olarak Han Spaces destek veriyor. Oyunda dekor olarak kullanılan hiçbir sandalyeye benzemeyen Nurus’un Matilda koltuğunu toplu fotoğraf için deneyimlerken içimdeki çocuk çok heyecanlıydı.

Gençler tarafından yine gençlerin ve yetişkinlerin izlemesi amacıyla yazılan DOLAP müzikali; ilerleyen tarihlerde İstanbul’da da sahnelenecek. Tamamını izlemek için sabırsızlanıyorum.

Sanatı çocuklarla birleştiren, sanatı destekleyen ve sanat ile iyileştirenler iyi ki varsınız.

YSM

25 Eylül 2023, Haberlercom

 

Yorum yok

Yorum Yazın