29 Haz Çocuklarımın Fotoğraflarını Sosyal Medyada Yayınlamalı Mıyım?
Herkesin evladı biricik, eşsiz ve çok değerli. Hepimiz anılarımızı biriktirmek adına fotoğraf çekiyor, sevdiklerimizle paylaşıyor, güzel yorumlarla mutlu oluyoruz. Fakat sosyal medya ne kadar masum?
Geçtiğimiz hafta instagram da keşfet kısmında (artık hepimizin iyi bir instagram kullanıcısı olduğunu varsayıyorum) tuvaletten çekilmiş bir çocuk fotoğrafı gördüm. Hesaba tıklayıp göz attığımda paylaşan kişinin hikaye kısmında çocuğun tuvalette çekilmiş üç adet daha fotoğrafının olduğunu; çocuğun mahrem bölgesinin ise kalp emojisi ile kapatılmış olduğunu gördüğüm anda kan tepeme sıçradı. Bir anne hele ki farklı platformlarda yazan, çizen ve örnek teşkil eden bir annenin kendi evladının bu fotoğrafını paylaşmasına anlam veremedim. Bırakın tuvalet eğitimi, çocukların hiçbir şekilde tuvaletten, banyodan fotoğrafını paylaşılmasına tahammülüm yok. Çıplak olsun ya da olmasın; ister anne ister baba ister yakın akraba çocukların fotoğraflarını başkaları görecek şekilde paylaşması soruyorum size ne kadar sağlıklı? Takip etmediğim bir kişinin evladının çıplak fotoğraflarını instagram algoritmasıyla bana gösterebiliyorsa, bu fotoğrafın sadece çocuk seven, izleyen ve bundan zevk alan binlerce pedofilin ağına düşmesi an meselesidir.
Sevgili aileler, bir anne olarak, sosyal medyanın içinde neredeyse en olmadık paylaşımları görmüş ve bu örneklerle sürekli farkındalık yaratmaya çalışan bir kadın hem de fotoğrafçı olarak size lütfen diyorum lütfen; çok küçük çocukların fotoğraflarını paylaşırken kendinize şunu sorun; “bu gönderi beni mutlu edecek mi, bu fotoğraf ileride çocuğumu utandırabilir mi?” emin değilseniz, yayınlamamanız en doğru seçimdir.
Sosyal medyada çocuklarınıza ait fotoğraf paylaşırken kendinize sınırlar koymanızın zamanı geldi geçiyor. Tabi ki sosyal medya ailenize ait güzel haberleri paylaşmanın en hızlı ve kolay yolu. Dijital bir albüm olarak da harika ama sınırlarınız netse.
Peki çocuğunuz fotoğraflarını paylaşırken sosyal medya da neler yapmamalısınız?
Pedofil sitelerde paylaşılan görüntülerin yüzde 50’sinin ebeveynlerin sosyal medya sitelerinden alındığı öne sürülüyor. Bu sebeple;
• Doğum fotoğrafıyla başlayan paylaşım sürecinde hangi bilgiyi ne kadar verdiğinizi iki kere düşünün.
• Arama motorlarının tüm bilgileri indexlediğini unutmayın.
• Dijital ayak izi bırakmayın. Okul, ev, kimlik numarası, yaşadığınız yer vb asla paylaşmayın.
• Bebek emzirme fotoğraflarını paylaşırken lütfen dikkat edin. Sizin için çok masum görünen bu fotoğraflar çok farklı yerlerde kullanılabilir.
• Çıplak bebek/çocuk fotoğrafları asla paylaşmayın. Ülkemiz de son zamanlarda cinsel saldırıya uğrayan bebek haberlerini hatırlayın.
• Tuvalet eğitimi için lazımlıkta bekleyen çocukların fotoğrafını asla paylaşmayın. Şu an sizenormal gelen ileride akran zorbalığına sebep olacak bir fotoğraftır.
• Bir fotoğrafı etiketlerken iki kere düşünün. Başka aileler çocuğunun sizin profilinizde görülmesini istiyor mu?
• Üçüncü kişilere ait fotoğrafları etiketlerken mutlaka aileden izin alın.
• Sünnet düğünü yaparken size keyifli gelen o mutlu anın (sünnet anı acısı) görmesine gerek yok.
• Aile ilgili ilgili bilgileri paylaşırken itinalı olun. Hayatınıza dair her bilgiyi paylaşmanıza gerek yok.
• Çocuklarınızın fotoğraflarını paylaşırken tüm fotoğraflarda giyinik (kıyafetli) olmasına dikkat edin.
• Fotoğraf paylaşırken kullandığınız etiketlere dikkat edin (#pottytraining, #nakedkids, #kidsbathing, #tuvaletegitimi, #çıplakçocuk #çocukbanyosuvb kullanmayın)
• Gelecek yıllarda akran zorbalığı diye adlandırılan sıkıntıları çocuğunuzun yaşamaması için alay konusu olabileceğini düşündüğünüz paylaşımlardan sakının.
• Çocuk istismarına girecek hiçbir şeyi paylaşmayın.
Hesabınız gizlilik ayarları ile korunuyorsa (gizli hesap) kişisel vicdanınız dışında herhangi bir sorun yaratmaz. Fakat herkese açık bir hesabınız varsa; paylaştığınız fotoğraflar her şekilde pedofil ve benzer kişiler tarafından kullanılabilir. Hele siz tuvalet eğitimi vb çıplaklık içeren fotoğraflar paylaşıyorsanız.
Sosyal medya da güvenlik yokken kimsenin sosyal medya polisi olmak gibi bir bakışım yok. Anne olarak söylemek istediğim; sosyal medyada çocuk mahremiyetine dikkat edin yeter. Sosyallikten kaçış yok, mühim olan çocuklarınızın fotoğrafını paylaşırken sınırlarını çizebilmeniz.
Siz çocuk merkezli bir bakış açısı benimserseniz; çocuklar ileride gizlilik haklarını kullanabilir, kişiliklerini özgürce tanımlayabilir ve dijital ayak izlerini kendi şartlarına göre geliştirebilirler. Dijital alışkanlıklarınızı düzeltmek size kalmış.
Yeşim Mutlu
Yorum yok