Çocuklar için kitaplar

Eylül ayında fantastik edebiyatı çocuklara sevdiren yazar, editör ve Türkçe öğretmeni Ömer Ünal ile yollarımız kitabı aracılığıyla kesişti. Kitabının ismi “Yeşim Taşı Efsanesi” olunca ilgimin boyutunu düşünebilirsiniz.

O günden bu yana Ömer Bey ile iletişimiz hiç kesilmedi. Kah geldi söyleştik, kah geldi canlı yayın yaptık. “Yeşim Mutlu ile evden sohbetler” Instagram canlı yayınıma konuk olduğunda kendisinden çocuklar için kitap önermesini rica ettim. Sağ olsun beni kırmadı. Harika önerileriyle bu yazı ortaya çıktı.

Ömer Bey’e çok teşekkür ediyor. Kitapla buluşmalarımız hep devam etsin diyorum 🙂

Çocuklar İçin Kitaplar

Düş gücünün sonsuzluğa akan okyanusunda bembeyaz bir yelkenle yolculuğa çıkmaya hazır mısınız? Üstelik bu mavi yolculuğun misafirleri bu kez sadece çocuklar.

Anne karnında başlayan eğitim yolculuğumuz her dem devam eder. Okul sıralarında, iş hayatında, günlük hayatın karmaşık ancak bir o kadar eğlenceli adımlarında.

Neredeyse tüm hayatımızın en konsantre edilmiş şekli çocukluk anılarımızda ve yaşantılarında saklıdır. Öyle ki bu sonsuz hayat sarmalının içinde var olmanın ve hayal kurmanın anlamını o günlerimize borçluyuz. Nasıl mı? Düşünce dünyamızda çiçekler açtıran ve çiçekleri büyüten belki de en önemli araç sayesinde çocuk kitapları…

Katherine Rundell, “Çocuk kitabı okumak, kaçmak değil bulmaktır. Çocuk kitapları bir saklanma yeri değil, bulma yeridir.” derken insanlığın büyük arayışının, özüne ulaşma çabasının aslında çocuk kitaplarında var olduğunu fısıldıyor bizlere.

Peki; çocuklarımıza, öğrencilerimize hangi yaş gruplarında hangi kitapları okutmalıyız? Birçok öğretmenin ve ebeveynin bu konuda sıkı araştırmalar yaptıklarını biliyorum. Ancak her zaman bir deniz fenerine ya da pusulaya ihtiyacımız oluyor.

Bu nedenle değerli okurlarımız için bu ihtiyacı gidermek adına az ama öz bir liste hazırlamayı uygun gördük. Bu yazıda özellikle 11-14 yaş arasındaki çocukları düşündük. Listede klasikleşen çocuk kitapları ile günümüz yazarları tarafından kaleme alınanlar beraber verilmiştir. Başlangıç için sadece yirmi kitapla sınırlı tuttuğumuz bu listenin devamı da gelecek.

EKATERINA BOLOVTSOVA adlı kişinin Pexels’daki fotoğrafı

Çocukların erken yaşlarda okuma alışkanlıklarını kazanması büyük bir önem taşıyor. Bunun için daha çok kitap ve hep kitap diyor ve sileri listeyle baş başa bırakmak istiyorum.

Küçük Kara Balık- Samed Behrengi – Can Çocuk Yayınları

Çocuk Kalbi- Edmondo De Amicis- İş Bankası Kültür Yayınları

Dünyanın Merkezine Seyahat- Jules Verne- İş Bankası Kültür Yayınları

Pal Sokağı Çocukları- Ferenc Molnár- Yapı Kredi Yayınları 

Oliver Twist- Charles Dickens- Can Yayınları

Martı Jonathan Livingston- Richard Bach- Epsilon Yayınevi

Küçük Prens- Antoine de Saint-Exupéry- Can Çocuk Yayınları

Suna’nın Serçeleri- Gülten Dayıoğlu- Altın Kitaplar

Asılı Dağ’ın Kâhini- Vladimir Tumanov- Günışığı Kitaplığı

Bunun Adı Findel- Andrew Clements- Günışığı Kitaplığı

Dev Şeftali- Roald Dahls- Can Çocuk Yayınları

Haritada Kaybolmak- Vladimir Tumanov- Günışığı Kitaplığı

Kraliçeyi Kurtarmak- Vladimir Tumanov- Günışığı Kitaplığı

Şeker Portakalı- José Mauro de Vasconcelos- Can Yayınları 

Kum Kurdu- Åsa Lind- Kanat Kitap

Konrad ya da Konserve Kutusundan Çıkan Çocuk- Christine Nöstlinger- Günışığı Kitaplığı

Ağaçlı Gül ve Hayal – Berna Durmaz- Günışığı Kitaplığı

Çizgili Pijamalı Çocuk- John Boyne- Tudem Yayınevi

Kar Kurdu ve Canavar- Güzin Öztürk- Tudem Yayınevi

Vanilya Kokulu Mektuplar- Sevim Ak- Can Çocuk Yayınları

Keyifli okumalar.

YSM

09 Nisan 2021, Milliyet Pembenar Yaşam

Yorum yok

Yorum Yazın