Çevrimiçi Psikolojik Destek Hiwell’den

Tam kapanma sürecini Çanakkale’de geçirdim. İstanbul’dan uzak doğa içinde bir yaşam ruhuma mutluluk kattı. Yanımda okumak için çok sayıda kitap götürmüş olsam da doğayı incelemek, var olan yaşamı hissetmek benim için muazzam bir deneyimdi. 3 haftalık süreçte uzaktan çalışmak, canlı yayınlar kadar kendime zaman ayırmak ve doğayla bütünleşmek bana çok iyi geldi.

Pandemiyle geçen 15 ay sonrası doğduğum topraklarda olmak, düşünmek, hayal kurmak ve üniversite eğitimi için ayrıldığım 89 yılından sonra ailemle zaman geçirmek, çocukların anneanne ve dedesiyle bir arada olması çok değerliydi.

Pandemi her ne kadar hepimizi çok etkilemiş olsa da bazı farklı yönleriyle de bizi birbirimize bağlıyor. Şu gerçek de var ki pandemi sürecinde doğaya ve insana özlemimiz çok artmış durumda. Bir de pandemi sebebiyle fiziksel ve sosyal kısıtlılıklar, stres ve endişe psikolojik destek ihtiyacını doğurdu. Yapılan araştırmalar terapilerin dönemin ihtiyaçlarına uygun şekilde uzaktan, çevrimiçi olarak sağlandığını belirtiyor. Benim de yolum Türkiye’de çevrimiçi psikolojik danışmanlık hizmeti veren Hiwell ile kesişti. Hiwell Psikoloji’nin kurucusu Ozan Bey ile Çanakkale’de başlayıp İstanbul’da tamamladığımız “Hiwell Psikoloji” nin varoluş yolculuğuna gelin beraber çıkalım.
Herkesin psikolojik destek alabilmesi gerek

Sevgili Ali Ozan Özçiçek, 2020 yılında insanlara yardım etme duygusuyla yola çıkan Hiwell Psikoloji’nin kurucusu olarak sizinle çevrimiçi bir söyleşi gerçekleştirmekten son derece mutluyum. Zaman ayırdığınız ve girişim hikayenizi benimle paylaştığınız için teşekkür ederim.

Nisan ayında posta kutuma düşen “Hiwell App, Boğaziçi Ventures’tan 16 milyon TL değerleme ile 4 milyon TL yatırım aldı” basın bülteni sonrası sizi ve uygulamanızı tanımak istedim. Hiwell’den önce sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Üniversiteye kadar Denizli’de yaşadıktan sonra Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği’nde okudum. Lise boyunca tıp okumak istedikten sonra “Makine Mühendisliği” okusam da insanlara sağlık alanında fayda sağlamak hep en istediğim şey olduğu için hayatın beni yine bu tarafa getirdiğini düşünüyorum. Boğaziçi Üniversitesi mühendislik eğitiminin yanında bana hızlı şekilde sorun çözmeyi öğretti ve çok değerli insanlarla tanışmama olanak sağladı. Kendimi bu konuda şanslı hissediyorum.

Yola çıkış hikayeniz beni derinden etkiledi. Ruh sağlığımıza değer katan; dijital alanda hizmet veren bir girişim olan Hiwell Online Psikolojik Danışmanlık nasıl ortaya çıktı?

Tıp isteyen birisi olarak makine mühendisliğine gelip hayatı sorgulamaya başladığım bir dönemden geçerken depresyona girmiştim. O zamana kadar psikologlar tam olarak ne iş yapar, terapi nasıl bir süreçtir pek bilgim yoktu. Pahalılık, güven duyabileceğim bir psikoloğa ulaşmanın zorluğu, hangi psikoloğun beklentilerimi karşılayacağının bilememem gibi zorluklarla karşılaşmıştım. Şanslıydım ki Boğaziçi Üniversitesi Rehberlik Merkezi’nden ücretsiz destek alabilme ihtimalim vardı ve psikolojik destek alarak o süreci atlattım. Bu süreçten sonra üstüne yaşadığım yoğun süreci düşündükçe fark ettiğim şeyler oldu. Psikolojik zorluklar konusunda hala tam olarak bir bilinç oturmuş değil ve toplumda bir ön yargı bulunuyor ve bu hizmetlere ulaşmak ciddi anlamda zor. O dönem ne kadar zor geçse de şimdi iyi ki o süreçten geçmişim diyorum, çünkü eğer bunları bizzat yaşamasaydım vazgeçmeden bu fikrin peşinden gitmeyebilirdim. Bu konuda değer yaratmak ve kolayca herkese ulaşılabilir bir psikolojik destek hizmeti beni şu an hayatta en çok heyecanlandıran konu.

“Herkesin psikolojik destek alabilmesi gerek” bakış açısıyla 2020 Şubat ayında android, 2020 Mayıs iOs uygulamasıyla hayatımıza girdiniz. Tam da pandemi döneminde hepimizin en çok ihtiyaç duyduğu alandasınız. Sürecin böyle hızlı ilerleyeceğini hayal etmiş miydiniz?

Dijital trendlerle teknolojinin hayatımızın içine daha çok gireceği pandemiden öncede bir gerçekti. Pandemi öncesinde psikolojik desteğe ulaşım konusundaki problemi en iyi şekilde çözmeye odaklanarak çalışmaya başlamıştık. Fakat trendlere rağmen pandemi öncesinde online psikolojik danışmanlığın etkili olup olmadığı konusunda ön yargılar vardı. Hem psikologlar hem de danışanlar mecburen bu hizmetleri deneyince online danışmanlığın da etkili olduğunu birçok avantajıyla birlikte gördüler. Sektördeki 5-6 senede yaşanacak değişim birkaç ayda yaşandı ve danışmanlığın yeni normali online hizmetler oldu.

Pandemiyle birlikte yeni bir dünya düzenine geçtiğimiz ortada. Siz teknolojiyle sağlığı entegre etmiş muazzam bir girişimsiniz. Siz Hiwell’in neresindesiniz? Ekibinizde görev dağılımı nasıl?

Start-Up kurarken ekiptekilerin belli görevlerde yer almaktan daha çok her şeyi yaptıkları bir süreç oluyor. Bir gün pazarlamayla ve şirket stratejisiyle uğraşırken bir sonraki gün hukuk tarafıyla bir sonraki günse muhasebe tarafıyla ilgilenmeniz gerekebiliyor. Ekipte daha çok strateji ve pazarlama tarafıyla ilgilendim şu ana kadar ve CEO rolündeyim 🙂

Ekibimizde şu an 4 tam zamanlı ve 2 yarı zamanlı arkadaşımız yer alıyor. Teknik taraftaki ortaklarımızdan Boğaziçi Bilgisayar Mühendisliğinden Berke Özdemir ve 10 senelik yazılım tecrübesiyle CTO’muz Mehmet Mert Köküşen şirketin arkasındaki en büyük güçlerimizden. Onlar sayesinde hem kullanıcılarımızdan ve psikologlarımızdan gelen isteklere hızlı şekilde yanıt verirken, hızlı büyümenin getirdiği birçok operasyonel işi de yazılımlarla çözebiliyoruz. Ekibimizin psikoloji alanında değerli bakış açısını ODTÜ Psikoloji’den mezun ve yine ODTÜ’de psikoloji yüksek lisans yapan arkadaşımız Zeynep Savaş sağlıyor. Kendisi bir psikolog olarak geliştirdiğimiz uygulama hakkında bize geri bildirimler verirken aynı zamanda Hiwell’e psikologları dahil etme sürecimizde de yardımcı oluyor. Hiwell olarak yalnızca bir platform olmaktansa bir teknoloji şirketi olmayı hedefliyoruz. ArGe çalışmalarımızı da başlatmış bulunmaktayız. ArGe çalışmalarımızda bize destek veren danışmanlık aldığımız Amerika’da doktora yapan bir arkadaşımız bulunuyor.

53 ülkede, 54 uzman klinik psikolog ile psikolojik danışmanlık hizmeti veriyorsunuz. Süreç nasıl işliyor? Hiwell’den danışmanlık almak isteyenler nasıl bir yol izliyor?

Geliştirdiğimiz online platformumuzda, danışanlarla uzman psikologları bir araya getirerek profesyonel psikolojik danışmanlığı konforlu, uygun ücretli ve ulaşılabilir hale getiriyoruz. Danışanlar kayıt olduktan sonra psikolog / danışan eşleştirme algoritmamızla beklentilerine uygun bir psikologla eşleşip ücretsiz bir ön görüşme yapıyorlar. Sonrasında eğer süreç akıllarına yatarsa randevularını oluşturup video seanslarla süreçlerine devam edebiliyorlar.

Uzman Klinik Psikolog seçiminizi nasıl yapıyorsunuz? İsteyen herkes online terapi yapabilir mi?

Hiwell platformuna dahil olabilmek için psikologların yüksek lisanslarını tamamlamış, ek eğitimler ve süpervizyonlarla kendilerini geliştirmeye devam etmeleri gerekiyor. Sadece bu da yetmiyor kendi terapi süreçlerinden geçmiş olmaları gerekiyor. Bu koşulları sağlayan psikologlarla mülakatlar yapıp sonrasında platformumuza kabul ediyoruz. Bunların hepsini danışanların aldıkları hizmetin etik çerçevede güvenilir bir hizmet olması için yapıyoruz.

Günümüzde siber güvenlik hassas noktamız. Hele ki konu psikolojik danışmanlık olunca iyice temkin halindeyiz. Veri güvenliğini nasıl sağlıyorsunuz? Video seanslarda ödeme bilgilerine kayıt altına mı alıyorsunuz?

Bu ilk günden bu yana dikkatle ilerlediğimiz bir konu. Siber güvenlik konusunda danışmanlık alarak devam ediyoruz. Hiwell’de psikolojik danışmanlık süreci video görüşmelerle yapılıyor. Video görüşmelerin ve ödemelerin kayıtlarını tutmuyoruz. Mesajlar ve şifreler gibi bilgileriyse şifreleyerek korunmasını sağlıyoruz.

Boğaziçi Ventures yatırımıyla birlikte Hiwell nasıl bir ivme kazandı? Daha iyi hissetmeye olan yatırımınız ne yönde değişti?

Yatırım turuna uzun süredir devam ediyoruz. Çok değerli birçok şirketle görüşme şansımız oldu bu süreçte. Boğaziçi Ventures başarılı girişimlere ve yatırımlara imza atmış bir ekibe sahip. Daha yatırım çok yeni olsa da Boğaziçi Ventures desteğinin bizi çok hızlandıracağını ve yurt dışına açılırken büyük fayda sağlayacağını şimdiden görebiliyoruz.

Dijital ekosistemde dünyamıza bulunduğumuz yerden online psikolojik danışmanlık hizmeti sunarak büyük katkı sağlıyorsunuz. Hiwell’in sürdürebilirlik bakış açısı ve çevreyle ilişkisi nasıl?

Şu an platformumuz üzerinden gerçekleşen 14.000’den fazla seans oldu. Bu seanslar yüz yüze yapılsaydı her bir seans için hem danışanlarımız hem de psikologlarımız trafiğe gireceklerdir. Her bir kişinin ortalama 1 saati yolda geçireceğini düşünürsek çok ciddi bir egzos salınımı olacaktı. Önümüzdeki 3 sene içinde senelik milyonlar seviyesine çıkmayı hedefliyoruz ve doğanın daha az kirlenmesi konusunda da yardımcı olabilmek bizi ayrıca mutlu ediyor.

Sosyal sorumluluk bilincinizi ayrıca takdir ermek isterim. Sizin eklemek istedikleriniz…

Açıkçası Hiwell en başından bu yana sadece para kazanmak için yaptığımız bir iş hiçbir zaman olmadı. Psikolojik desteğin bir lüks olması bize doğru gelmiyor ve bunu değiştirmeye çalışıyoruz. Şu an yüz yüze alabileceğimiz hizmetlerden çok daha uygun fiyatlarla ulaşılabiliyor hizmetlerimize. Bunun yanında öğrencilik döneminde yaşadığım zorluktan ortaya çıkan bir girişim olduğu için öğrenciler için bir indirim sağlıyoruz. İleride de belli bir sayıda danışana tamamen ücretsiz hizmet verebilmek adına bütçe ayırabilmeyi hedefliyoruz.

Sevgili Ali Ozan Özçiçek ile konuşmamız sonrasında yaptıkları işin değeri kadar yaklaşımları beni çok umutlandırdı. Bireysellikten kollektife uzanan bu hikayenin hepimize ilham vermesi dileğim.

Yeşim Mutlu

25 Mayıs 2021, Milliyet Pembenar Yaşam


 

Yorum yok

Yorum Yazın