Bu galeride her şey sıra dışı!

Suriye’den İstanbul’a uzanan; dünya çapında bir sanat hikayesi: Kelimat Sanat Galerisi.

Sevgili Adnan AlAhmad Kelimat Sanat Galerisinde bize sanatın sınır tanımadığını sevgili ortağı Hüseyin Emiroğlu ile birlikte gözler önüne seriyor. İlk buluşmamızda (25 Şubat 2021)  galerinin hikayesini Adnan ve Hüseyin Bey’den dinlediğimde sanatın sınır ve mekan tanımadığını bir kez daha anladım.

@yesimmutlu71

Adnan Bey; “Türkiye’nin çok güçlü bir silahı var; gençler. Genç ve çağdaş sanatçılar çok önemli benim için. Ben gençler için çalışıyorum.” diyerek sergilerde hem gençlere fırsat tanıyor hem de bir çok kişiyi sanat dünyasına takdim ediyor. Bir gün ayrıca hikayesini söyleşi olarak aktaracağım. Koskoca hayata göç hikayesiyle değişen bir yaşam tarzı ve yeni yaşadıkları şehire uyumlanmak için yaşadıkları. Bir sergide şu an ki ortağı Hüseyin Bey ile tanışmaları ve günümüz. Koca yürekli, sevgi dolu, saygılı ve bu devirde vefanın anlamını sözlükten çıkaran nadir insanlar.

@kelimatsanatgaleri

Yarın açılacak “Kağıt” sergisi öncesi gittiğim galeriyi dün yine ziyaret ettim. Her iki ziyaretimden de kareleri instagramda görmüş olsanız da yeniden paylaşacağım. Her içeriğin ayrı okuyucusu oluyor 🙂 Türkiye’de sanat ve kültüre değer veren herkese saygım sonsuzken; Suriye’den göç eden Alahmad ailesinin İstanbul’da YSM ile buluşması tesadüf olamaz. Kalbini İstanbul’dan dünyaya açan insanları tanımama vesile olan sanatçı dostum Yüksel Özen’e çok teşekkür ederim.

Sanat, her zaman kültürler arasıdır.

@kelimatsanatgaleri

Gelelim yarın Kelimat Sanat Galerisi’nde açılacak yeni sergiye : KÂĞIT

“Kağıt” sergisi Adnan bey’in; Şam’da doğup Berlin’de ebediyete göçen dostu Marwan Kassab-Bachi onuruna düzenleniyor. 20 ülkeden 82 sanatçının katılımıyla düzenlenen 

“ KÂĞIT ” Sergisi yarın 12.00’de sanatseverlere kapılarını açıyor.

 

Dünya, Ortadoğu ve Türkiye arasında çok önemli bir köprü kuran bu galeriyi ve dostlarımı muhakkak ziyaret edin. 

Kültürlerarası diyalogu gerçek anlamda hiçbir şey sanat gibi gerçekleştiremez. Hiçbir sanat plastik sanat kadar doğuyla batı arasındaki ilişki, etkileme ve etkilenme kanallarını açık tutamaz, son olarak da medeniyetlerin güzelliğini, kültürlerin yankısını ve zamanların nabzını plastik sanat kadar hiçbir şey yansıtamaz.

Modern iletişim araçlarının kalabalığında, küreselleşmenin girdabında ve düşünce alışverişinin korkunç cereyanında sanat ve insan düşüncesinin derinliğine dokunan kavramları düşünüp sorgulamak için bir an durmalıyız: Tutku, sanat kimliği, referans ve gelecek. “

Fotoğraf Zeyna Alahmad

YSM’in notu: Kelimat Sanat Evi, Koşuyolu, Kâtip Salih Sok. N0:106 Kadıköy. Sergi girişinde HES kodu sorgulaması yapılarak ziyaretçi kabul edilecek.

KELİMAT SANAT GALERİSİ KOLEKSİYONU

Marwan Kassab Bachi Kimdir? 

Mervan Kasapbaşı (Türkçe yazılış)

(1934 Şam – 24 Ekim 2017 Berlin) 

Suriyeli ressam ve heykeltıraş. Uluslararası sergilerde en çok eseri sergilenen Arap çağdaş ressamlarının önde gelenlerindendir. Resimlerinde ve birçok çalışmasında çile çeken “İNSAN YÜZLERİ” ön plana çıkar. Onlarca yıl süren resimde yaratıcılık yolculuğunda dünya çapında tanınmış, eserleri de dünyanın önde gelen birçok müzesinde yerini almıştır. Berlin Sanat Kompleksi üyesi ve 1977 yılından ölümüne kadar Almanya’nın başkenti Berlin’de Güzel Sanatlar Yüksek Enstitüsü’nde öğretim üyesi olarak resim dersleri verdi. Sanatta bu isimle anılan Marwan ömrünün don günlerine dek resim yaptı. Altmış yıl önce ayrıldığı Şam’dan uzakta hayata gözlerini yumdu. Avrupa’ya erken yaşlarda göç edip hayatı boyunca kalacağı ve elli yıl geçirdiği Berlin’de Alman ekspresyonizm Merkezi’nde resim okudu. Suriye Kültür Bakanlığı ile Avrupa Komisyonu’nun düzenlediği bir gösteriye katılmak için 2005 yılında ülkesi Suriye’ye gitti. 

Suudi Arabistanlı merhum edebiyatçı Abdurrahman Munif onun deneyimiyle ilgili 1996 yılında “Mervan Kasapbaşı, Sanat ve Hayat Yolculuğu” adında bir kitap yayınladı. Birçok projede beraber çalıştılar. Bunlardan biri de 2012 yılında yayınlanan ve iki dost arasında yapılan otuz adet mektuplaşmayı içeren “Dostluğun Edebiyatı” adlı kitaptır. Kitabın önsözünü yazan Dr.Fawaz Tarabulsi şöyle diyor: “Sözcüklerle anlatma yolunu arayan resim sanatçısı ile hat ve renkleri ifade edebilmek için sözcüklerin enerjisinde deneme yapan sanat tutkunu bir edebiyatçı”.

Mehum ressam, şiir ve edebiyat dünyasına da girebilen az sayıda sanatçılardandı. Bunların yazdıkları ise, Marwan’ın Yorgun Yüzleri’ne canlılık vererek onlara yeni bir soluk getirmiştir. Munif’e göre Marwan; Sanatın sadece boşlukta yüzen bir güzellikten ibaret olmadığı, zevk ve sevinci gerçeğe bağlayan ahlaki bir eylem olduğuna inana nadir bulunan sanatçılar arasında yer almaktadır.

 

Yorum yok

Yorum Yazın