Britanyalı Tate Koleksiyonu: “Dinamik Göz: Optik ve Kinetik Sanatın Ötesinde” Artİstanbul Feshane’de

Artİstanbul Feshane, dünyanın en çok ziyaret edilen müzelerinden biri olan Tate’in koleksiyonuna ev sahipliği yapan “Dinamik Göz: Optik ve Kinetik Sanatın Ötesinde” sergisini ziyarete açtı!

Created with RNI Films app. Profile ‘Kodachrome 70’s’

İBB Kültür ve İBB Miras’ın katkılarıyla gerçekleştirilen serginin açılış daveti 21 Ocak Pazar akşamı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosu Kenan Poleo, Tate Direktörü Dr. Maria Balshaw ve Tate Uluslararası İlişkileri Direktörü Neil McConnen’in de aralarında bulunduğu sanat, siyaset, iş ve medya dünyasından çok sayıda ismin katılımıyla gerçekleşti. İBB’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen, 21 ülkeden 57 sanatçının 95 eserinin yer aldığı sergi, Türkiye’de yerel kamu yönetimi nezdinde hayata geçirilen bu çaptaki ilk ve en büyük uluslararası sergi olma özelliğini taşıyor. “Dinamik Göz: Optik ve Kinetik Sanatın Ötesinde” sergisi, 19 Mayıs’a kadar İstanbul’un kamusal alandaki en büyük kültür ve sanat mekânı Artİstanbul Feshane’de ziyaret edilebilir.

Created with RNI Films app. Profile ‘Kodachrome 70’s’

“The Dynamic Eye: Beyond Op and Kinetic Art” / “Dinamik Göz: Optik ve Kinetik Sanatın Ötesinde sergisi, aralarında Alexander Calder, Frank Stella, Victor Vasarely, Lygia Clark, Liliane Lijn, Julio Le Parc, Jesus Rafael Soto, Kenneth Noland, Helio Oiticica gibi sanatçıların da bulunduğu çok disiplinli özel bir seçkiyi Artİstanbul Feshane’ye taşıyor. 21 ülkeden 57 sanatçının 95 eserinin yer aldığı serginin küratörlüğünü, Londra’daki dünyaca ünlü sanat müzesi Tate Modern’in Sergiler ve Uluslararası Sanat Küratörü Valentina Ravaglia üstleniyor.

Optik ve kinetik sanatı küresel bir perspektifle yeniden ele alan ve bu akımlarla yakından ilişkili sanatçıların yanı sıra modernist öncülleri ve çağdaş sanatçıları da bir araya getiren “Dinamik Göz: Optik ve Kinetik Sanatın Ötesinde” sergisi, 20. yüzyıl sanatına bir yolculuk niteliği taşıyor. Daha önce Portekiz’in Porto şehrinde Atkinson Müzesi’nde ve Çin’in Şangay şehrinde Pudong Sanat Müzesi’nde sergilenen “Dinamik Göz: Optik ve Kinetik Sanatın Ötesinde”, şimdi de Artİstanbul Feshane’de sanatseverlerle buluşuyor.

Artİstanbul Feshane, “Dinamik Göz: Optik ve Kinetik Sanatın Ötesinde” sergisi bağlamında düzenlenen atölyelere de ev sahipliği yapıyor. Başarılı oyuncular Başak Kıvılcım Ertanoğlu ve Ümit Erlim’in sergi odağında düzenlediği yetişkinlere yönelik “Dinamik Drama Atölyesi”, 17 Mart’a kadar her hafta farklı bir içerikle gerçekleşiyor. Atölye, 28 Ocak Pazar günü saat 11.00’de Konferans Salonu’nda “Optik ve Kinetik Karşılaşmalar” başlığıyla gerçekleşecek. “Dinamik Drama Atölyesi”, ilerleyenhaftalarda “İmaj, Ses ve Hareket”, “Yarı Saydam Heykel”, “Diyalog ve Eylem”, “Hikâye Kurma ve Anlatma”, “Duyusal Enstalasyon”, “Oyun, Kurgu ve Gerçek”, “İçgüdü ve Deneyim”, “Drama Ötesi” başlıklarıyla devam edecek.

Cumhuriyetin 100. yılını büyük bir onur ve coşkuyla kutlayan, ikinci yüzyıla doğru atılan her adımı “Demokrasi Yüzyılı” etkinlikleriyle taçlandıran İBB’nin ev sahipliğini üstlendiği “Dinamik Göz: Optik ve Kinetik Sanatın Ötesinde” sergisi, 23 Ocak-19 Mayıs 2024 tarihleri arasında Artİstanbul Feshane’de pazartesi hariç her gün 10.00-18.00 arası ziyaretçilerini bekliyor.

OPTİK ve KİNETİK SANAT HAKKINDA

Optik ve kinetik sanat akımı, 1950 ve 1960’larda matematik, renk teorisi, algı psikolojisi ve fizyolojisinden ilham alarak ortaya çıktı. Optik sanat tekrarlayan formlar, geometrik şekiller ve göz alıcı renklerle hareket yanılsaması yaratmayı amaçlarken, Kinetik Sanat, motor ve hareketli parçalar kullanan hareket unsurları içermekte. Optik ve kinetik sanat, sanatın bir nesneden ziyade bir deneyim olması gerektiği fikrini rehber edinmiştir. Aralarında Bridget Riley, Jesus Rafael Soto ve Victor Vasarely gibi sanatçıların bulunduğu akımın savunucuları, seyirciyi sadece pasif bir izleyici olarak değil, zaman ve mekân içinde sanata angaje olan aktif bir katılımcı olarak ele almayı hedeflemiştir.

TATE HAKKINDA

Tate’in vizyonu, Birleşik Krallık ve dünya için sanatsal açıdan maceracı ve kültürel açıdan kapsayıcı sanat müzelerinden biri olarak hizmet vermektir. Tate bunu Birleşik Krallık’ta bulunan dört müzesindeki (Tate Liverpool, Tate St Ives, Tate Britain ve Tate Modern) faaliyetleri, dijital platformları ve ulusal ve uluslararası ortaklarıyla yaptığı işbirlikleri aracılığıyla sağlıyor. Merkezinde, 16. yüzyıldan günümüze Britanya sanatını ve 1900’den günümüze uluslararası modern sanatı içeren dev Tate Koleksiyonu yer alıyor. Tate, dört müzesiyle yılda yaklaşık 8,2 milyon ziyaretçiyi ağırlamakta. Müzeleri arasında bulunan ve kapılarını 2000 yılında açan Tate Modern, kısa bir sürede dünyanın en önemli modern ve çağdaş sanat müzeleri arasında yerini almıştır. Tate Modern, 2022 yılında yaklaşık 4 milyon ziyaretçiye ulaşmıştır. Tate Modern ziyaretçi sayısı bakımından Fransa’da bulunan Louvre Müzesi, Vatikan’da bulunan Vatikan Müzesi ve İngiltere’de bulunan British Museum’la beraber dünyada en çok ziyaret edilen müzeler arasındadır.

ARTİSTANBUL FESHANE HAKKINDA

İstanbul’un yeni sanat üssü Artİstanbul Feshane, Temmuz 2023’te kültür sanat hayatına kapılarını açtı. İBB Miras’ın, Osmanlı’dan miras kalan en önemli endüstri yapılarından biri olan Feshane-i Amire’de gerçekleştirdiği kapsamlı restorasyon ve yeniden işlevlendirme çalışmalarıyla şehre kazandırılan Artİstanbul Feshane, 8000 metrekareye yayılan çok amaçlı birimleri, İstanbul’un en büyük sergileme salonları arasında yer alan sergi salonu, Naile Akıncı Kütüphanesi, kongre, atölye, yeme-içme ve dinlenme alanları, açık hava film gösterimleri, konserleri ve çocuk festivaliyle Haliç kıyılarından İstanbul’a hayat taşıyan bir yaşam merkezi olarak öne çıkıyor. Artİstanbul Feshane’yi, pazartesi hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

YSM’in notu: İçerik ve görseller BKZ İletişim Basın bülteni

Yorum yok

Yorum Yazın