27 Ara Blog Yazarları Çalıştayı 2’de Buluşalım
İlki geçtiğimiz yıl Aralık ayında İstanbul Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen Blog Yazarları Çalıştayının ikincisine konuşmacı olarak sevgili “Evren Günlüğü blog” Evren’den davet maili aldığımda ne kadar mutlu olduğumu anlatamam. Sevgili Evren bu çalıştayın amacını; Türkiye’de ortak blog kültürüne katkı sağlamak ve blogların sorunlarını tespit edip bunlara çözüm önerileri getirmek olarak belirtmiş. Bu çalıştay geçen yıl sevgili Fundalina’nın hem tweetlerinden hem de daha sonra yazdığı blog yazısından takip etmiş ve ne kadar faydalı bir çalışmaya imza attıklarını gözlemleme şansım olmuştu. Bu yıl orada konuşmacı olmak blog yazmak kadar beni heyecanlandırıyor. Umarım orada olan herkesle; blog yazan ya da blog yazmak isteyen kişilerle bloglara dair güncel bilgileri hep beraber konuşuruz.
‘İnterneti bloglar kurtaracak’ temasıyla gerçekleşecek çalıştayda ele alınacak konular 20’den fazla blog yazarının katılımıyla özenle hazırlandığını belirtmeden geçmek istemem.
Blog Çalıştayı 2 Konu Başlıkları
-
Blogun tanımı nedir? Nasıl daha işlevsel hale getirilebiliriz?
-
Blogların başarısını sürdürülebilir hale nasıl getirebiliriz?
-
Blog yazarlarının blog türlerinden herhangi birinde uzmanlaşması gerekli mi? (Moda blogu, yemek blogu)
-
Hangi blog türünde daha hızlı ilerlenir. Kalıcı başarı nasıl sağlanır?
-
Bloglarda özgün içerik nasıl oluşturulur? Kaliteli içerik oluşturmanın bir kuralı var mı?
-
Blog takip etme / okuma kültürü internet kullanıcılarında nasıl yerleştirilir?
-
Dünya çapında gündem oluşturabilecek değerde içerik üretmek nasıl mümkün olabilir?
-
Günümüzde bloglar medyanın ve gündemin neresinde?
-
Bloglar can mı çekişiyor yoksa yeniden yapılanması mı gerekiyor?
-
Önce blog yazmanın keyfi mi yoksa ünlü olmak mı?
-
Üniversite öğrencilerinde blog yazarlığı kültürünü geliştirmenin önemi (İnternette tüketen taraftan üreten tarafa geçiş.)
-
Belli bir uzmanlık çerçevesinde istikrarlı içerik üretimi sağlamada zorluk yaşaması
-
Deşifre olma (Özellikle gizli yazarlı bloglar için)
-
Blogların okunma oranının hızla düşmesi
-
Okuyucu (ziyaretçi) katılımının düşüklüğü (Yorum azlığı)
-
SEO rekabeti
-
İçerik üretiminde istikrarsızlık
-
Kullanmadıkları ürünlerin bile tanıtımını yapan blog yazarları yüzünden internet kullanıcılarının blog yazarlarına olan güveninin zedelenmesi
-
Blog yazarlarına basın kartının verilmemesi
-
Blog yazarlığını hobi mi yoksa meslek olarak mı yapıldığının karıştırılması
-
Hem internet kullanıcılarının hem de blog yazarlarının da YouTube, Instagram gibi diğer sosyal medya mecralarına kayması
-
Her blog yazarı aynı zamanda YouTube’da da olmalı inancı
-
Daha fazla okunma, daha fazla trafik, daha fazla ziyaretçi çabası
29 Aralık Perşembe, 09.30 – 14.00 ; İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Halkalı Yerleşkesi Tarihi Bina Seminer 1 Salonunda gerçekleşecek çalıştay sevgili arkadaşım Funda Güleç Yalçın moderatörlüğünde gerçekleşecek. Çalıştaya Atıf Ünaldı, Hilal Meriç, Daron Yöndem ile birlikte konuşmacı olarak katılıyorum. Blogun önemine inanıyor ve bu etkinliğin yeni blog yazarlarına da ilham olacağını düşünüyorsanız sizleri de orada görmek beni mutlu eder.
Bu çalıştaya ev sahipliği yapan ve çalıştayın gerçekleşmesinde oynadıkları önemli rolden dolayı İZÜ Türkçe Öğretmenliği Bölümü’ne ve emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.
“Blogger var , blogger var. Uzun yıllardır dijital dünya da yer alıyorsanız hepinizin anlatacak hikayesi ve bir blog/ blogger hikayesi vardır.
Gelenlerle orada görüşmek üzere
YSM’in notu: Instagram paylaşımımdan sonra en çok sorulan soru katılım ile ilgiliydi. Çalıştay, bütün blog yazarlarına ve ilgi duyan herkese açık. Çıkın çıkın gelin 🙂
Evren Soyuçok
31 Aralık 2016 saat 11:21Yeşim, bunu her fırsatta dile getirmeye devam edeceğim ‘dijital ortamdaki kültürün’le beni kendine hayran bırakmıştın; çalıştaydaki enerjin ve samimiyetinle de sana olan hayranlığımı kat be kat arttırdın. Özellikle Türkçenin doğru kullanımı konusundaki bilincin ve özeninle ayrıca takdirimi kazandın. Varlığın diğer blog yazarları gibi çalıştaya büyük değer kattı. Türkçe içerikleri blogların geleceği adına ümidimizi daha da arttırdı. Işığının ve yaşam enerjinin her geçen gün artarak devam etmesini ve blog dünyasında sağlam adımlarla hep bir adım daha ileri gitmeni diliyorum. Katkılarından dolayı sonsuz teşekkürler. Büyük bir saygı ve hürmetle… İyi yıllar!
yeşimlehertelden
31 Aralık 2016 saat 21:05Size de 2017 kere mutlu yıllarrrr 🙂
Yeşim MUTLU
02 Ocak 2017 saat 10:33Çok teşekkürler adaşım Sevgiler YSM
Yeşim MUTLU
02 Ocak 2017 saat 15:27Sevgili Evren,
Değerli yorumun, nazik sözlerin için çok teşekkür ederim. Gerçek dünya kadar, dijital dünyada da iletişim önemli. Blog yazarları olarak yazdıklarımıza daha dikkatli olmamız gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’de yaşayıp Türkçe düşünüp, Türkçe konuşan bizlerin -eğer ingilizce bloh yazmıyorsak-içeriğe önem vermesi gerekiyor. Günümüzde dergi, gazeteler kadar bloglar okunuyor. Blog yazarlarının bun asla göz ardı etmemesi gerek. Blog Çalıştayı sürecinde emeğin takdir ötesi. Ne kadar teşekkür etsem az kalıyor. Bundan sonraki çalıştaylarda takipte olacağım. Daha yapacak çok işimiz var. Her zaman söylerim insan ayna misalidir, ne görürse onu yansıtır. Çalıştay sürecinde gördüklerin senin yansımandır. Umut etmekten hiç vazgeçmediğimiz, hedeflerimizin gerçekleştiği bir yıl olmasını diliyorum. Sevgiyle kal 🙂 YSM
Safiye Yaşar Erdiger
04 Nisan 2017 saat 13:19Röportajı keyifle okudum. Doğrusu çalışma hayatım ve ikinci üniversite, kurs derken blogu bırakmıştım.
Blog Çalıştayını okuyunca hem şaşırdım hem mutlu oldum. Umarım güzel içerikler sunan ve emek veren bloggerlar güzel yerlerde olur. Selamlar
Yeşim MUTLU
04 Nisan 2017 saat 15:00Safiye Hanım,
Blog yazmak bambaşkadır bırakmayın derim 🙂
Sevgiler YSM
Ramazan Cekic
05 Nisan 2017 saat 09:13Kiskandim adama hayret ysm
Yeşim MUTLU
05 Nisan 2017 saat 15:39Başarı asla tesadüf değildir 🙂
duygu
30 Haziran 2017 saat 06:57Çok doğru yazmışsınız tebrik ederim:)
Yeşim MUTLU
30 Haziran 2017 saat 16:21Teşekkürler Duygu 🙂