23 Eki Birportal Röportajı
Rıfat Şentürk sordu ben cevapladım. Bu röportaj ilk kez rifatsenturk.com.tr de yayımlanmıştır.
Keyifli okumalar,
YSM
Blog Yazarı, Yeşim Mutlu Sorularımı Yanıtladı.
Günümüzde fotoğrafçı, köşe yazarı, ınfluencer ve anne olarak hayatına devam eden yazarımız Yeşim Mutlu sorularımı yanıtladı. Tecrübesi, değerlendirmesi, ipuçları ve yorumlarıyla sizlere rehber olabilecek en iyi yazarlarımızdan biri olduğuna kuşkusuz güven duyuyorum. Bu güzel ve anlamlı röportajı benimle yaptığı için kendisine canı gönülden teşekkür eder, başarılarının devamını dilerim. İyi ki varsın, iyi ki aramızdasın.
Yeşim hanım, sizin cümlelerinizle kendinizden bahsedebilir misiniz?
Merhaba Rıfat Bey;
Öncelikle sizin aracılığınızla okuyucularınızla beni buluşturduğunuz için teşekkür ederim. Günümüzde fotoğrafçı, köşe yazarı, ınfluencer ve anne olarak hayatıma devam ediyorum.
Uzun yıllar sağlık sektöründe proje, marka yönetimi, pazarlama ve iletişim alanında çalıştım. Fotoğraf ve projeleri hayatımın en ortasında. Kişisel ve karma olmak üzere birçok sergi çalışmam bulunuyor.
Sanat ve iş dünyasına ait birçok ünlüyü fotoğrafladığım gibi hali hazırda da Haberler ve Milliyet için fotoğraf ve içerik üretmeye devam ediyorum.
Birçok internet sitesinde teknoloji, yaşam, sağlık, otomobil vb hakkında yazılar yazıyor. Sosyal Medya Stratejik Danışmanı olarak markalarla iş birliği yapıyorum.
En çok okunan bloglar arasında yer alan yesimmutlucom ile aktif bir blogger ve sosyal medya insanıyım. Hayatı, fotoğraf çekmeyi, yazmayı ve hayata farklı bakmayı çok seviyorum.
Blog ile nasıl tanıştınız?
2005 yılında ilk blogumu açtım. O yıllarda Vatan Gazetesinde “Anlat İstanbul” adında bir köşem vardı. Buradaki yazılarımı kendi adıma açtığım yesimsahincom sitemde yayımlamak istiyordum. Ama o zamanlarda web sitesi yaptırmak dünyanın parası. Uzun iş. Dünyada neler oluyor yazılarımı nasıl kendi siteme taşırım derken blog ile tanıştım. İlk sitem yesimsahin blog teması olarak başlayınca 2006 yılında yesimmutlucom (evlendim) olarak devam etti. Blog ile tanışmam kendi ihtiyacımdan ortaya çıktı. Zaten birçok yerde yazılar çevrim içi yazılar yazıyordum. Tüm yazılarımı tek bir yerde toplamak ilk amacımdı. Sonra fotoğraf hayatım başlayınca çektiğim fotoğrafların hikayelerini yazmak, sahne arkasını anlatmak derken bugün 15 yıllık bir site ortaya çıktı.
Blog yazmaya ve tasarım geliştirmeye karar verirken zihninizde oluşan akımlar nelerdir?
İlk günde olduğu gibi her zaman içerik ve tasarımla ilgili bir fikrim vardı. Tasarımcılarım ve site düzenleyicilerimle her konuda konuşurum. İstemediğim ve içime sinmeyen bir sitem hiç olmadı. yesimsahin.com siyah beyaz bir siteydi. Keza yesimmutlu.com da 2009’a kadar öyle. 2006’dan bu yana WordPress kullanıcıyım. Blog ilk yıllarda web sitemin altında blog olarak yer alırdı. 2011 yılında Turkcell Blog Ödüllerinde ilk ona girmeme rağmen blogumun yesimmutlu.com denince açılmaması yani yesimmutlu.com/ysmblog diye açılması sebebiyle ödül alamadım. Bu bana fikir verdi. Kısıtlama olmadan sitemi direkt blog haline getirdim. Artık tüm çalışmalarım blog formatındaydı. Keza 2009 yılında geçirdiğim internet siteme yapılan saldırısı sonrasında da flash siteden vazgeçmiştim. Açıkçası beni her zaman ortaya çıkan stresli durumlar ileri taşıdı. Geçtiğimiz yıllarda neyi yapmalı, neyi yapmamalı kimse de detaylı bilmiyordu. Bugün nasıl olmalı gerektiğini anlatabiliyorum. Hepsini deneyimledim.
Akımlara asla kapılmadım. Kendi akımlarımı yarattığımı düşünüyorum. En azından blogger anne ve babaları bir araya getirip sektörün ilk buluşmalarını ortaya çıkarttım. Bu buluşmalara katılmak için en az üç aylık blog olması gerekiyordu. Günümüzde çok bilinen ünlü influencerlerın yolu bu buluşmalardan geçmiştir. Blog yazmaya başladılar bu sayede.
Keza anne bebek dergileri köşe yazarlığı, dijital köşe yazarlığı gibi sektörde yazılı basının dışında -yazılı ve dijitalde- kabul görmeyen bloggerların dijital ekosistemde olmasını sağladığımı düşünüyorum. Günümüzde basından ayrılan herkesin dijital içerik üretici olması ve influencer olma yolculuklarını izleyebilirsiniz. Hatta sanatçı, oyuncu vb birçok kişi bu yönde içerik üretiyor
Blog yazarı olmak isteyen blog yazarı adaylarına önerileriniz nelerdir?
Blog yazarı olmak isteyen kişilere ilk önerim en sevdikleri konuyu bulmaları. Blog yazmayı bir iş olarak görmekten ziyade keyif almalılar. Tasarım vb konularda destek alabilirler. Alamıyorlarsa da youtube vb videoları izleyerek kendileri tasarlayabilirler. Blog yazdım hemen popüler olmak istiyorum diye bir durum asla olmuyor. Kendinizi zaman ile en iyi hale getirin. Sizinle aynı konularda yazan kişileri izleyin, yenilikleri takip edin. Deneyim yazıları her zaman değerlidir. İnanmadığınız içerikleri, kullanmadığınız ürünleri paylaşmayın derim. Özgün içerikli bir blog her zaman okunur. Kopyala yapıştır bakış açısı asla olmamalı Yine görsel kullanırken telif hakkına girmeden ya izinli görseller kullanılmalı ya da kişisel fotoğraflara yer verilmeli. Sosyal medya iletişiminiz sürekli olmalı. Bir var bir yok içerik üretmeyin. Sürdürebilir ve temiz içerikler her zaman değerlidir.
Web sayfanızın başlangıç ve geldiği bugünkü noktayı düşündüğünüzde daha ilerisi için planladığınız yeni akımlar var mı?
Son iki yıldır aklımda bir e-ticaret sitesi fikri var. Pandemiyle birlikte bunu
önceden düşünüp de yapamadığım için hayıflandım. Şu aşamada şunu yaparım bunu yapacağım demek bana çok yanlış geliyor. Açıkçası yazı yazmak hala dünyanın en güzel işi. Zaman ile neler olacak her beraber göreceğiz.
Yeşim Mutlu’yu aşağıda yazılı olan Sosyal Medya Hesaplarından takip edebilirsiniz.
-
Web sitesi: Yeşim Mutlu
-
İnstagram: Yeşim Mutlu
-
Facebook: Yeşim Mutlu
-
Twitter: Yeşim Mutlu
-
Pinterest: Yeşim Mutlu
-
Youtube: Yeşim Mutlu
-
Vimeo: Yeşim Mutlu
Yorum yok