25 Eyl Bilgilerimiz Ne Kadar Güvende?
SİBER GÜVENLİK MÜMKÜN MÜ?
İnternet günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası. Alışveriş yapmak, iletişim, bankacılık işlemleri, eğitim, vatandaşlık işlemleri vb bilgiye daha hızlı ulaşıyoruz.
Internet kullanımı her geçen gün daha da artarken hayatımızı çok kolaylaştırıyor diye düşünmeden kendimizi alamıyoruz. Interneti güvenli şekilde kullandığımızı düşünürken son yıllarda ortaya çıkan tüm güvenlik açıkları ve kişisel bilgilerimizin üçüncü şahıslarla paylaşıldığını görüyoruz. İşin ilginç yanı tüm bu bilgileri de kendi ellerimizle veriyoruz. Sonrada bir bakıyoruz ki güvende değiliz.
“Apple, ses asistanı Siri’nin konuşma kayıtlarını üçüncü şahıslara dinlettiği için özür diledi.”
“Financial Times’ta yer alan habere göre, Apple yaptığı açıklamada, şirketin ses asistanı Siri’yi geliştirmek için üçüncü taraf kişilerle anlaşmasına yönelik çıkan eleştirel haberlerin ardından, kullanıcı mahremiyetini korumak için yeni politikaları hayata geçirdiğini duyurdu. “
“Mark Zuckerberg özür diledi.”
Facebook’un kurucusu ve tepe yöneticisi Mark Zuckerberg, 87 milyon kullanıcının kişisel bilgilerinin veri şirketi Cambridge Analytica’nın ele geçirmesiyle patlak veren skandalla ilgili olarak Avrupa Parlamentosu’nda özür diledi.
Güvenlik alanında çalışanların sayısını iki katına çıkardıklarını belirten Zuckerberg, yapılması gereken tüm değişiklikler üzerinde çalışmanın zaman alacağının altını çizerek, “Bunu hatasız şekilde yapmak ve insanların güvende olması için gerekli olan kayda değer yatırımlar konusunda kararlıyım” dedi.
Siber güvenlikten sınıfta kaldık! Peki neden güvenlikte değiliz neden? Özür dilemekle ne değişiyor?
Siber Güvenlik nedir?
Siber Güvenlik; Siber Dünya’daki hayatımızın güvenliği yani gizliliği, bütünlüğü ve erişilebilirliği konusudur. Yani kişisel bilgilerimizin, davranış alışkanlıklarımızın, bilgilerimizin erişebilmesi hali.
Siber saldırılar sonucu kişisel bilgilerin, gizli bilgilerin saldırganların eline geçmesi, ifşa olması, değiştirilmesi veya yok edilmesi halinde çok mümkün. Veri analizi ve davranış bilimlerinin desteğiyle kişisel bilgilerimiz farklı şirketler için büyük bir pazarlama aracı olarak kullanılabiliyor.
BÜYÜK MARKALAR MERCEK ALTINDA
Facebook, bile mahremiyetimizi diğer kişilerle paylaşıyorsa biz bireyler ne yapabiliriz? Size kıyamet senaryoları ya da siber savaşlardan bahsetmiyorum bile. Gelecekte bizi bekleyen büyük tehlikelerden biri de bu. Netflix’ten The Great Hack’i de izlerseniz tüm hesaplarınızı silmek isteyebilirsiniz 🙂
Kişisel Bilgi Güvenliğimizi Nasıl Koruruz?
Kişisel bilgi güvenliğimizi korumanın her geçen gün ne kadar zorlaştığını görüyoruz. Acaba gerçekten koruyabilecek miyiz bilemiyorum. Yine de gerçek Dünya’da dikkat ettiğimiz bilgilerle Siber Dünya’da dikkat ettiğimiz bilgilerin ayrımını çok iyi yapmalıyız diye düşünüyorum. Hoş biz ne kadar çok dikkat etsekte ruhumuz bile duymadan verilerimiz Facebook ve örneğinde olduğu gibi üçüncü şahıslarla paylaşılabiliyor.
Siz yine de;
Kişisel bilgilerinizi sosyal medyada paylaşmayın
Bir düşünün ki nüfus cüzdanınızı, doğum tarihinizi, TC kimlik numaranızı vb kişisel bilgilerinizi üçüncü kişilerle ulu orta paylaşıyor musunuz? Diyeceksiniz ki en basit alışverişte bile isteniyor. Karşı cevap olarak size güvenli olan siteler bile güvenlik açıklarına sahip olabiliyor diyorum. Sadece güvenilir sitelerden alışveriş yapın :=)
Sosyal medya şifrelerinizin hepsi aynı olmasın.
Güçlü şifreler kullanın.
Bankacılık işlemlerini sadece banka web sitesi üzerinden gerçekleştirin.
Kredi kartı bilgilerinizi kimseyle paylaşmayın. Bankaların sosyal medya yoluyla sizden şifre talep etmediğini işlem yapmak için yetki istemediğini bilin.
Akıllı telefonunuzdaki uygulamalara dikkat edin.
Mobil uygulamaların çoğu yükleme sırasında kişisel bilgileriniz, telefon rehberine ve sosyal ağlara erişim konusunda izin istiyor. Bu izinleri kontrol etmeden vermeyin. Unutmayın ki kişisel bilgilerinizin güvenliğini söz konusu.
Son günlerde telefon dolandırıcılığı maksimumda.
Facebook ya da benzer sitelerde arkadaşınız olan kişilerin hesapları ele geçirilebiliyor. Dikkatli olun ve doğrulama yapmadan kimsenin hesabına para yatırmayın.
Sahte hesaplara karşı dikkatli olun.
Sizin veya yakınlarınızın adına birebir sizin bilgileriniz kullanılarak sahte hesaplar açılabiliyor. Fotoğraf paylaşırken kişisel mahremiyetiniz kadar çocuklarınızın mahremiyetine de dikkat edin.
Kişisel bilgileriniz kadar yer, konum bildirimlerinize dikkat edin. Çocuklarınızın okul vb bilgilerini paylaşmayın.
Çocukların anne-baba kontrolünde internet kullanımını sağlayın. Muhakkak kişisel bilgilerin paylaşılmamasını öğretin.
Yorum yok