06 Ara Bebeklerde Kalça Çıkığı
Son yıllarda daha sık rastlanmaya başlanan bebeklerdeki kalça çıkığı vakaları ile ilgili İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Bora Göksan önemli bilgileri paylaşıyor. İşte Göksan’ın sözleri:
Kalça çıkığı, uyluk kemiğinin üst ucundaki yuvarlakla kap şeklindeki çukurluk arasındaki eklemleşmedir. Kalça bazen sadece gelişme geriliği ile karşımıza çıkıyor. Bazen yarım çıkık, bazen da tam çıkık tarzında…
BİZDE 10 KAT FAZLA
DÜNYADA binde bir oranında görülürken, Türkiye’de bunun 10 katı daha fazla. Bu konuda tam çıkık, yarım çıkık ve gelişim yetersizliği vakalarına rastlıyoruz. Muayene sırasındaki özel manevralarla kalçanın tam veya yarım çıkığa meyilli olup olmadığını anlayabiliyoruz… Gelişme geriliği vakalarında ise problem ancak 30’lu, 40’lı yaşlarda ortaya çıkabiliyor.
AKSAMA OLUŞUR
GELİŞME geriliğinin farkına varılmazsa 30’lu veya 40’lı yaşlarda kalça ağrısı ve aksama problemleri ortaya çıkıyor. Tedavisi büyük cerrahiler gerektirebiliyor. Yarı çıkık veya çıkık durumunda çocuk yürümeye başladığında aksama ve erken yaşlarda ağrı oluşuyor. Ağrı iskelet olgunluğa ulaşınca başlıyor.
HASTA YAŞI ÖNEMLİ
TEDAVİ seçenekleri hastanın yaşına, oluşan anotomik bozukluğa göre değişiyor. Erken tanı ve yaşı da çok önemli. Çünkü 1 aylıkken kalça çıkığı tanısı konmuş bir bebeği 5-6 aylıkken tedavi etmiş oluyoruz. Yeni doğan bebeklerde bandaj kullanılıyor. 6-18 ay arası çocuklarda alçı tedavisi gerekiyor. 18 ay üzeri çocuklarda genellikle ameliyat gerekiyor.
TÜRKİYE’DE hálá bebeklere ilişkin yanlış inançlar var. Bunların başında kundak yapmak geliyor. Bunu, bazı yörelerde bebeği beşiğe sarmak, banyodan sonra ayaklarından tutup ters çevirmek gibi uygulamalar takip ediyor. Bebeğe dar giysiler giydirmek, dar bezler kullanmak da yanlış. Normalde, yeni doğan bir bebeğin kalçası hem anatomik yapısı, hem de esnekliği açısından çıkığa yatkındır. Kalçanın normal gelişimini sürdürebilmesi için serbest kalması lazımdır.
KUNDAK ZARARLI
BİR bebeğin altını çözüp serbest bırakırsanız, ayaklarını kendine doğru çeker. Yani anne karnı pozisyonu alır. Adalelerin de doğal bir gerginliği vardır. Buna engel olmamak lazım. ‘Bacakları düz olsun’ gibi hurafelerle kundak yapmak son derece zararlıdır. Kundağa, bugün eskisi kadar çok rastlanmıyor. Ancak büyükanneler ısrarla ‘Bari bir hafta yapalım’ diyorlar.
HATA YAPILMAMALI
BÖYLELİKLE, bilinçli anneler de hatayı baskılar sonucu kısa süreliğine kabul ediyor. Oysa ilk bir iki hafta bebeklerde bu gibi hataların yapılmaması çok önemli… Kalçada gelişme geriliğini, değil anne babalar çoğu zaman doktorlar bile fark edemiyor. Çünkü, gelişme geriliği klinik bulgu vermez.
ÇİFT BEZ YANLIŞ
HER yeni doğan bebeğin kalça kontrolü yapılır. Şayet risk faktörü varsa kalça ultrasonografisini öneriyoruz. Bunu her çocuğa uygulamak yük. Ancak bize gelen çocuklar, risk taşısın taşımasın ultrason çekiyoruz. Öte yandan bazı doktorların önerdiği çift bez uygulamasının bir tedavi değeri yok. Ciddi vakalarda esas tanıyı geciktirebileceği için zararlı da olabilir.
Yorum yok