bebegimleyasam.com’da: Yeşim Mutlu ile Sosyal Medya ve Çocuk Mahremiyeti Üzerine

Geçtiğimiz ay Bahçeşehir Prestige Mall Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nde gerçekleşen Anne Çocuk Şenliği’nde bebegimleyasam.com sitesinin kurucuları Gülçin Acar ve Nalan Güneş ile bir araya geldik. bebegimleyasam.com kısa bir süre önce bebek ve anne yaşamı hakkında haber, yorum ve yazılarla yayın hayatına başlamış.

Anne çocuk şenliğinde sosyal medya ve çocuk mahremiyeti üzerine anlattıklarımı okuyucularıyla paylaşmak isteyip, etkinlik çıkışı bir röportaj gerçekleştirdik. Kendilerine bu değerli içerikleri ve fotoğrafları için çok teşekkür ediyorum. Aşağıda okuyacağınız yazının aslı bebegimleyasam.com da yer alıyor. Yazıyla ilgili izinsiz kullanım durumunda tüm telif hakları kendilerine ve bana aittir.

Yeşim Mutlu ile sosyal medya ve çocuk mahremiyeti üzerine

Hepimizin hayatlarının önemli bir kısmı artık internet ve sosyal medya… Çocuğumuzu, konumumuzu, kişisel bilgilerimizi kısaca tüm hayatlarımızı, dijital kütüphane denilen o mecrada yayınlıyoruz. Ancak 12 yıldır bu dünyanın içerisinde üreten Yeşim Mutlu uyarıyor; “Sosyal medyada güvenlik yok.”

Yeşim Mutlu, 23,10 ve 7 yaşlarında üç kız annesi. Birbirinden farklı üç çocuğum var diyen Mutlu, “Hiçbir annelik formülüm yok” diye de ekliyor.  Ve mottosu da şu sözleri, “Ben konu annelik olduğunda hep şunun altını çizerim. Her çocuk kendine özeldir ve her anne kendi çocuğunu yetiştirmesini en iyi bilen kişidir. Ben anneliği kendi çocuğunla, kendi doğallığında yaşamasının gerektiğini düşünüyorum. Çocuklarıma saygı duyuyorum. Anne- baba olarak kurallarımızın onların kurallarıyla örtüşmesi gerektiğini düşüyorum. Sihirli sözcükler saygı ve sevgi sanırım…”

“Her doğumda yeni bir iş doğurdum”

Ayrıca Mutlu hobisini işe dönüştürme başarını göstermiş bir isim. Kurumsal hayatta son şirketi Acıbadem Sağlık Grubu, son pozisyonu pazarlama yöneticiliği. Şirketin çekim işlerinin başında bulunan Mutlu yavaş yavaş arka tarafa geçmeye daha sıcak bakmaya başlamış. Tabii profesyonel fotoğrafçıların çekimlerinin yanında kendi çektiği fotoğrafın afiş olmuş olmasını da atlamayalım 🙂 Fotoğrafçılık alanında gözüyle birçok başarılı iş çıkarmış böylece. Yeşim Mutlu’nun ayrıca www.yesimmutlu.com adında bir sitesi var. İçerisinde ise bugüne kadar öğrendiği her şey… Annelik, fotoğrafçılık, sosyal medya, internet… “Her doğumda yeni bir iş doğurdum. Her çocuğumla bambaşka bir yere gittim. Şimdi ise hepsini bir arada yürütüyorum” diyor, Mutlu. Biz sohbetimizi aslında daha çok çocuk mahremiyeti ve sosyal medya üzerine gerçekleştirdik… 12 yıl önce blog açan Mutlu etkin bir sosyal medya kullanıcısı. Ve annelere önemli uyarıları var.

“Sosyal medyada güvenlik yok”

Yeşim Mutlu, birçok vesileyle annelerle buluşuyor ve bilinçli sosyal medya kullanımı konusunda onları uyarıyor. “Çocuk mahremiyeti ve yaşıt zorbalığı” diyor her konuşmasında bastıra bastıra. Neden mi? Kendi yaşadığı olumsuz deneyimler nedeniyle. 2010 yılında ailesinin de fotoğraflarının yayınladığı sahte bir hesabının açıldığını arkadaşlarından öğreniyor. Ve süreci başlatıyor. O dönem tek şansı şu anki gibi yurtdışı üzerinden bir survey kullanımının olmaması. Ancak iki sene sonra kapatılabiliyor bu hesap. Bir keresinde de ‘şu anda çocuğunun nerede olduğunu biliyorum’ diye tüyleri diken diken eden bir mail almış. Bu yıla kadar da birçok sahte e-mail… Hal böyle olunca “Sosyal medyada güvenlik yok” diyor. Instagramda yaklaşık 56 bin takipçisi var ve neredeyse yüzde 90’ını tanıyor,  Yeşim Mutlu. “Beni takip eden herkesin profiline girip bakıyorum. Eğer kilitli hesapsa istek gönderiyorum. Çünkü ne tür içerikler paylaştıklarını bilmem gerekir. Kötü içerik mevcutsa direkt engelliyorum” diyor.

Mutlu, “Her çocuk kendine özeldir ve her anne kendi çocuğunu yetiştirmesini en iyi bilen kişidir” bebegimleyasam.com

“Sosyal medyada masum olmayan çok fazla şey var”

Sosyal medyada masum olmayan birçok şey olduğuna değinen Mutlu şunları da ekliyor; “Her veri sizin geleceğe ayak iziniz. Paylaştığınız, beğendiğiniz tüm veriler aslında dijital kütüphanede toplanıyor. Hal böyle olunca tüm dünyada da bu süreç içerisinde ‘çocuk mahremiyeti ve psikolojisi’ konuşuluyor.”

Çocuklarınızı sosyal medya da ne kadarıyla paylaşmalısınız?

Yurtdışında çocuk fotoğraflarının özenli paylaşımı konusunda kamu spotları yaratılıyor. Çünkü sosyal medya savunmasız olan ve kendi iradeleri dışında birçok çocuk fotoğrafına da ev sahipliği yapıyor. Bunun birçok feedback’i var aslında. Sadece siz henüz farkında değilsiniz. Mutlu, “ İlk olarak çocuklar teşhiri normal sayabilecek. Çünkü şu anda neredeyse her saniyeleri sosyal medyada. Herkesin onları tanıdığını sandıkları bir psikolojiye girebilirler. Ayrıca şunu da unutmamak lazım, bu ülkede üç yaşındaki çocuklar ile ilgili tecavüz haberlerini okuyoruz. Sizi takip eden her anlamda kötü niyetli insanlar olabilir. Bu nedenle çocuk mahremiyetine özen gösterin. Çocuklarınızın çıplak fotoğraflarını paylaşmayın. Ve gelecekte onu utandırabilecek, kendi yaşıtları tarafından alay konusu olabileceği paylaşımlar yapmayın.”

Yeşim Mutlu bilinçli sosyal medya kullanıma dair tüyolar

  • Çocuklarınızın doğum tarihiyle ilgili paylaşımlarınız varsa muhakkak kaldırın.
  • Aile ilgili ilgili bilgileri paylaşırken itinalı olun. Hayatınıza dair her bilgiyi paylaşmanıza gerek yok.
  • Gelecek yıllarda akran zorbalığı diye adlandırılan sıkıntıları çocuğunuzun yaşamaması için alay konusu olabileceğini düşündüğünüz paylaşımlardan sakının.
  • Çektiğiniz fotoğrafları özellikle bulunduğunuz yeri de bildiriyorsa anlık olarak paylaşmamaya dikkat edebilirsiniz.
  • Kızlık soyadlarınızı paylaşmayabilirsiniz. Bu ileride çocuğunuzun bankacılık işlemlerine yön verecek.
  • Gerçek olmayan hiçbir şeyi gerçek gibi göstermeyin.
  • Çocuk istismarına girecek hiçbir şeyi paylaşmayın.
  • İnsan haklarına saygısı olmayan, çevreye ve hayvanlara karşı duyarsız ve negatif paylaşımlar içerisinde olan insanları takip etmeyin. Seçim yapmak sizin elinizde.

http://www.bebegimleyasam.com/roportajlar/yesim-mutlu-ile-sosyal-medya-cocuk-mahremiyeti-uzerine/

Yorum yok

Yorum Yazın