BAŞLAT: Geleceği İnşa Et

Meta ve Hello Tomorrow Türkiye iş birliğinde hayata geçirilen ve bu yıl ikinci dönemine başlayan BAŞLAT Programı’nın tanıtımı 15 Aralık’ta Facebook İstasyon’da gerçekleşti. 

Hello Tomorrow Türkiye ve META iş birliğinde düzenlenen ve erken aşama Akıllı Şehirler, Dijital Sağlık, Eğitim Teknolojileri, Tarım Teknolojileri ve Veri & Siber Güvenlik kategorilerindeki teknoloji startuplarını geliştirmeyi hedefleyen Başlat Programı, başvurular sonucunda seçilen startuplara program boyunca pazarlama, Ar-Ge, inovasyon, AR&VR gibi çeşitli konularda alanının uluslararası uzmanlarından eğitimler ve birebir mentorluklar sağlıyor. 

Akıllı Şehirler, Dijital Sağlık, Eğitim Teknolojileri, Tarım Teknolojileri ve Veri & Siber Güvenlik kategorilerinde 20 startupın dahil olduğu programın lansmanında teknolojilerini sergilemek üzere girişimciler stand açarken, gün boyunca teknolojileri deneyimleme ve girişimcilerle tanışma fırsatını yakaladık.

Etkinliğin açılış konuşması TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile online gerçekleşirken; Prof. Dr. Hasan Mandal Başlat Programı’nın konu başlıklarının, TÜBİTAK’ın diğer programlarında önceliklendirdikleri başlıklar olduğunu ve programın gelecek odaklı katkısının çok kıymetli olduğunu belirtti. 

META’nın Türkiye ve Azerbaycan Kamu Politikaları Başkanı Sezen Yeşil Başlat Programı’nda bu sene özellikle AR, VR ve XR teknolojilerine odaklandıklarını söyledi.

BAŞLAT Programı’nın ilk senesinin mezunlarının olduğu panelde; mezunlar, mentorluklar ve eğitimler sayesinde yönlerini nasıl bulabileceklerini, eğitimler sayesinde nelerde eksik olduklarını fark ettiklerini anlattılar.

Digital, Data and Design Institute, Harvard University’de Research Associate olan Shankar Ravi online olarak “AR&VR’ın Sektцrlere Etkisini Keşfetmek” adlı konuşmasını gerçekleştirdi. Metaverse evrenin hayal dünyamızla gerçekliği birleştirdiğini ve yaptığı çalışmaları gerçek dünya sorunlarını çözmek amacıyla gerçekleştirdiğini samimi duygularla paylaştı. 

BAŞLAT: Sektörlerindeki Güncel Gelişmeler, Engeller ve Fırsatlar (Sağlık, Tarım, Eğitim, Akıllı Şehirler, Siber Gьvenlik) başlıklı panel de Prof. Dr. Melih Bulut;  sağlıkta yeni trend tedavi değil koruma ve geliştirme olduğunu söylerkeni özellikle ucuzluk yaratacak girişimler bulmamız gerekliliğinin altını çizdi.

BAŞLAT PROGRAMI 2022  GİRİŞİMLERİ

Akıllı Şehirler kategorisi girişimleri

Alhazen / LGY-App

LGY-app, binanın enerji performansına aktif olarak katılabilen, dinamik güneş kontrolü ile enerji tasarrufu sağlayan ve yenilebilir enerji üretimin de içeren akıllı cephe ve pencere tasarımı.

AREYTech AI

Yapay zeka kullanımıyla aydınlatma ünitelerinin uzaktan ve verimli bir şekilde kontrol edilebilmesini sağlayarak enerji teknolojisini yeniden tanımlar ve elektrik kullanımını korur.

GateZero

Şirket çalışanlarının geri dönüşüm odağımda sürdürülebilir davranışlar kazanmasını sağlayarak; gruplarda gerekli davranış değişimini yaratmayı hedefleyen, AR ile güçlendirilmiş, oyunlaştırma tabanlı bir mobil uygulama.

Dijital Sağlık kategorisi girişimleri

Argeron NephroTesT

Argeron Nephrotest, kreatinin yükselmeden günler önce akut böbrek hasarını tespit imkanı sağlıyor. Erken teşhis sayesinde öncel alma fırsatı sunarak, böbrek hasarının çok erken dönemde teşhis edilmesi sayesinde hasara sebep olan faktörün ortadan kaldırılması veya erken tedavi ile hasarın ilerlemesini önlemeyi amaçlıyor.

Robocam

ROBOCAM Bilgisayarla Görü; Yapay Zeka ve gömülü sistemleri kullanarak Alzheimer hastalarının karşılaşabilecekleri riskleri tespit eden, önceden tanımlanmış yöntemlerle mücadele eden, hasta ve yakınının yaşamını kolaylaştırmayı amaçlamış olan bir ürün.

TRAICK

TRAICK, tiroid ödüllerinin ayırıcı tanısı için geliştirilmiş, erken teşhise olanak sağlayan AI tabanlı bir web uygulaması.

Güven Future

Hastaların doktorlarına, hasta kayıtlarına, geçmiş ve önceki randevularına çevrimiçi olarak erişmelerini sağlamak için GDPR ve HIPAA uyunlu dijital platformlar oluşturur.

MEDEX LAB

Sağlık eğitiminde dijital dönüşüm sağlar, deneyim ve görselleştirme eksikliklerine yönelik gerçekçi ve öğretici çözümler geliştirir.

Medroco

Nöroplastisiteyi temel alan, rehabilitasyon ve fitness dikeyinde üreticileri, kurumları ve kullanıcıları bir araya getiren cihazlarla oyunlaştırılmış egzersiz ve gelişim raporları sunabilen karma-gerçeklik destekli bir platform servis ve donanım üreticisidir.

Eğitim Teknolojileri kategorisi girişimleri

STEMXR Yazılım ve Bilişim

K12 seviyesine yönelik XR teknolojileri ile eğitim materyelleri üretir.

NaraXR

NaraXR, eğitimin daha etkili, sürdürülebilir, verimli ve eğlenceli olabilmesi için XR teknolojilerini pedagojik uygulamalarda kullanmakta.

Piagmo Teknoloji

Okul öncesi dönemdeki çocuklar için hazırlanan pedagojik oyun serisi geliştiriyor.

Veri & Siber Güvenlik kategorisi girişimleri

Wallids

Wallids şirketlerin internet sitelerini veri çalmaya yönelik ataklardan koruyan bulut tabanlı ve yapay zekayla çalışan bir siber güvenlik sistemidir.

Tarım Teknolojileri kategorisi girişimleri

Algdeha

Algdeha, patentli üretim sistemi ile yüksek verimli Omega-3 içeriğine sahip yem ve gıda alternatifleri sunuyor.

MAPLA BIOTECHNOLOGY

Tarımsal, endüstriyel gıda atıklarından biyoplastik ve sıfır atık hedefinde komposto gübre üretimi yapıyor.

Görsentam Tarım Teknolojileri

Tarımsal işletmelere yapay zeka destekli tahmin ve erken uyarı sistemini yazılım ve donanım çözümü olarak sunuyor.

MET İleri Teknoloji Sistemleri

MET, Yapay Zeka Destekli endüstriyel robotik otomasyon çözümleri geliştiren bir teknoloji girişimi.

Momentum R&D

Momentum R&D, dizel jeneratörlere alternatif olarak şebekeden bağımsız baz istasyonlarına sürdürülebilir enerji kaynakları sunmak için yeni nesil ( küçük ölçekli) örtülü yatay eksenli rüzgar türbini geliştiriyor.

MOVE ON

MOVE ON, sürdürülebilir bir gelecek için tarımsal yapay zeka teknolojisi ile traktörler için bulut bağlantılı otonom sürüş kitleri geliştiren bir yalın girişim.

Patika Robotik

Patika Robotik, endüstri, tarım ve sağlık hizmetleri için yeni nesil otonom mobil robotlar üretmeye odaklanan bir araştırma ve geliştirme şirketi.

Eğer akıllı şehirler, dijital sağlık, eğitim teknolojileri, tarım teknolojileri ve veri&siber güvenlik alanında teknoloji startupım var ve geliştirmek istiyorsanız #yeniliğibaşlat programına siz de başvurabilirsiniz. 

Akademi mezunlarının ve yeni seçilen girişimlerin hikayelerini dinleme imkanı bulduğum bu etkinlikten heyecanla ayrıldım.

Geliştirdikleri teknoloji ile yüksek etki ve sosyal fayda sağlayan projeler yolunuz açık olsun.

Yeşim Mutlu

2023 Mart Yüksek Teknoloji Dergisi “Tekno Mutlu” 

Yorum yok

Yorum Yazın