Avatardan beyin ameliyatı eğitimi

Dünya çapında saygı gören Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), tıp eğitiminde çığır açan bir adım attı. Ünlü beyin cerrahı Benjamin Warf’ın sanal bir avatarını oluşturmak için VR ve AR teknolojilerini kullanarak, tıp eğitiminde devrim yaratmayı amaçlayan bir girişim olan EDUCSIM ile işbirliği yaptı. Bu işbirliği sonucunda, tıp öğrencileri artık beyin ameliyatı gibi karmaşık prosedürleri sanal gerçeklik ortamında öğrenebilecekler.

Projenin başında bulunan EDUCSIM’in bilimsel direktörü ve pediatrik beyin cerrahı Giselle Coelho pratik eğitim seçeneklerinin eksikliğinden memnun olmadığı için bir çözüm önermek üzere yola çıktı. Tıp eğitiminde VR teknolojisinin potansiyelini fark ederek bu projeyi başlattı.

EDUCSIM, MIT’nin son teknolojiye sahip MIT.nano Immersion Lab kullanarak Warf’ın avatarını oluşturmak için MIT.nano’nun derin teknoloji hızlandırıcı programı START.nano ile işbirliği yaptı. Warf’ın avatarı, öğrencilere gerçekçi bir tıbbi VR eğitimi sunmak amacıyla MIT’nin MIT.nano Immersion Lab’da tasarlandı.

Prof. Dr. Benjamin Warf Amerikalı bir pediatrik beyin cerrahı. 2012 yılında MacArthur Bursu alan Warf, beyinde su bulunmasıyla karakterize edilen bir durum olan hidrosefali üzerinde yoğunlaşarak çok küçük bebeklerde görülen intrakranial hastalıkların tedavisinde devrim yaratan bir hekim.

Fotoğraf MIT.nano Immersion Lab

Ekip, bir cerrahın yeteneğinin inceliklerini anlamak için hacimsel video yakalama, yüksek doğrulukta hareket yakalama ve çeşitli VR/AR teknolojilerinden yararlandı.  Dr Warf, MIT.nano Immersion Lab.’da fiziksel bir bebek modeli üzerinde çalışırken özel eldivenler ve sensörlü giysiler giydi. Elde edilen veriler Warf’ın cerrahi tekniklerini doğru bir şekilde kopyalayan cerrahi yöntemleri son derece doğru bir şekilde gösterebilen gerçekçi bir avatarla sonuçlandı.

Dr. Warf’un sanal avatarı, yapay zeka algoritmaları tarafından oluşturulan yanıtlara yanıt vererek hem eşzamanlı hem de eşzamansız olarak hareket edebiliyor. Bu, öğrencilere interaktif bir öğrenme deneyimi sunuyor ve cerrahi prosedürleri daha etkili bir şekilde öğrenmelerini sağlıyor. Warf, bunu neredeyse özdeş ikiz deneyimine eşdeğer olarak tanımlıyor. Tanınmış cerrah bu sanal bağlantı sayesinde aynı anda iki yerde ameliyat yapabiliyor. Bunu yaparak dünya çapındaki sağlık çalışanlarına hayati eğitim sağlıyor.

Bununla birlikte, bu inovatif eğitim yöntemi sadece tıp öğrencileri için değil, aynı zamanda dünya çapındaki sağlık profesyonelleri için de büyük bir potansiyel taşıyor.

Warf’ın avatarı, Brezilya’nın São Paulo kentindeki bir beyin cerrahisi asistanıyla birlikte çalıştı.

Brezilya’nın Santa Casa de São Paulo Tıp Bilimleri Okulu São Paulo’da beyin cerrahisi uzmanı olan Vasconcelos, bu metodolojiyi kullanarak aldığı ilk eğitimden mükemmel sonuçlar aldığını iddia etti. Artık asistan doktor olduğu ve kendisine rehberlik edecek bir profesörle birlikte çalıştığı için, prosedürü gerçek bir hasta üzerinde kullanırken kendini daha güvende ve rahat hissediyor.

Avatar hem senkron hem de asenkron modlarda çalışabiliyor. Avatar, önemli çalışmalara ve Warf’un kendi Soru-Cevap kitaplığına dayanarak yapay zeka tarafından oluşturulan yanıtlarla yanıt veriyor. MIT News’e göre bu sanal talimatın çok büyük bir potansiyel etkisi var. Dr. Warf, avatarları özellikle uzak ve az gelişmiş yerlerde muazzam bir araç olarak görüyor.

Avatar projesi hiçbir zaman uygulamalı eğitimin yerini alamayabilir ancak öğrenme ve gelişim için yeni, uygun maliyetli ve zaman açısından verimli bir seçenek sunar.

EDUCSIM’in başlattığı bu proje, tıp eğitiminde coğrafi sınırları ortadan kaldırmayı ve daha erişilebilir hale getirmeyi amaçlıyor. Warf’ın avatarı, öğrencilere gerçekçi bir ortamda tıp eğitimi sunarak, gelecekteki sağlık profesyonellerinin yetkinliklerini artırmayı hedefliyor.

 Kaynak MIT
YSM

 

Yorum yok

Yorum Yazın