A. Metin Tunca’nın Sigrafittoları Basın Müzesinde!

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi sanatseverleri bir araya getiren sergiler düzenlemeye devam ediyor. 

TGC Basın Müzesi Sanat Galerisi’nde 11-29 Nisan 2022 tarihleri arasında devam edecek olan sergiler Basın Müzesi Sanat Galerisi,

(A) Salonunda T.C Kültür Bakanlığı Sanatçısı A. Metin Tunca’nın “İğnenin Seramikte Dansı”  8. Kişisel Sigrafitto Sergisi,

(B) Salonunda Kıvanç Nalça Resim Sergisi,

(C) Salonunda 3.Ulusal Yakma Resim Sergisi

(D-E) Salonlarında Ege Sanat Birliği, Gaziantep Çağdaş Sanat Topluluğu ve İstanbul Yakma Sanatı Grubunun ortaklaşa düzenlediği Karma “buluşma İstanbul sergisi”

(F) salonunda Levent Tanyeri’nin Resim Sergisi ile sanatsever ziyaretçilerine bir çok değerli sanatçıların muhteşem sanat eserlerini izlemesine aracılık edecektir.

Kütahyalı sigrafitto sanatçısı A. Metin Tunca’nın seramik üzerine iğne ve sivri uçlu metal kalemlerle sabırla günlerce emek vererek yaptığı siyah beyaz resimler, sanatseverlerin ilgisini çekiyor. A. Metin Tunca, Kültür ve Turizm Bakanlığının sigrafitto dalında unvanına sahip olan ilk sigrafitto sanatçısıdır. Küratörlüğünü Fotoğraf Sanatçısı Amil Üçbaş’ın yaptığı 8. Kişisel sergisine TGC Basın Müzesi’nde 33 adet eseriyle katılan Tunca, adeta “iğnenin seramikte dansı” diye nitelendiğini sigrafitto sanatı hakkında kısaca  yaptığı açıklamada ; 

“Sözcük anlamı İtalyanca ‘’kazınmış ‘’ anlamına gelen sigrafitto bir astar kazıma tekniğidir. İlk defa Çin’de görülmüştür. Karluklar, Karahanlılar ve Selçuklular bu sanat dalında eserler vermişlerdir. Daha sonra İran ve Avrupa’da özellikle İtalya’da gelişerek yaygınlaşmıştır. 

Günümüze farklı yorumlarıyla gelen sigrafitto, ilk kez 1992 yılında sır üstü tekniğiyle 3 ve 2 boyutlu yüzeylerdeki örneklerine başlanmıştır. İğne ucu kullanılarak çok ince detaylara inilebilmesi için puntolama tekniği uygulanmaktadır. Seramik ve granit üzerine siyah sır üstü boya püskürtüldükten sonra üzerine resim çizilir. Ucu sivri bir kalemle üstteki tabakanın resme karşılık gelen yerleri kazınarak kaldırılır. Yüzey üzerinde mikron kalınlıktaki boyada açık ve koyu kısımların tonlarına göre belirginleştirilmesi, oldukça ince bir ustalık gerektirmektedir. Geri dönüşümü ve tamiri mümkün değildir. Bu işlem yapılırken milyonlarca iğne darbesi gerekir. Sabırlı ve uzun bir çalışma ister. Uygulama 700-800 derece sıcaklığında fırınlanır.

1992 yılında Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Seramik bölümü öğretim görevlisi Metin ÇAĞIRICI tarafından ilk kez iğne uçları kullanılarak yapılan puntolama tekniği, çok ince detayları veren dokusal yorumlarıyla sır üstü üç boyutlu ve iki boyutlu yüzeylerdeki resim çalışmalarında uygulanmaya başlanmıştır. Metin ÇAĞIRICI bu çalışmayı Lokman ACAR’a öğretmiş olup, Dumlupınar Üniversitesi Seramik bölümü’nde açtığı “Sigrafitto Atölyesi” ‘nin başına Lokman ACAR’ı getirmiştir. ”dedi.

A. Metin Tunca Kimdir?

Yorum yok

Yorum Yazın