18 Ara Yazılarınızı Koruyun!
16 Aralık 2014 benimgibi.com Selfie Bakanı “Telif hakkı nedir bilmeyenlere..” başlıklı yazım. Açıkçası bu konuyla ilgili çok dertliyim. Lakin siz ne kadar önlem alırsanız alın “yavuz hırsız ev sahibini bastırır” modunda çoklukla karşı taraftakiler. Sizin başınıza gelmesin derim.
YSM
Telif Hakkı Nedir Bilmeyenlere..
Geçtiğimiz hafta ben dahil iki arkadaşımın blog yazıları , fotoğrafları , yazılarının bir kısmı, yazı fikri velhasıl birebir içerik tanınan ya da tanınmayan kişiler tarafından kopyalandı. Bir arkadaşım twitter da afişe etti, diğer arkadaşım blog yazısıyla uyarmayı tercih etti. Ben sessiz kalmayı tercih ettim.
Çünkü benim yazım çok yakın bildiğim ama gerçekte sadece kopyalamaya yönelik yanımda olan sözde bir arkadaşım tarafından bloga alındı. Bir de sessizlikte sakinleşebilen bir moddayım. Ama bir terapi yöntemi olarak yazımın kopyalandığını anladığım anda attığım tweetlerden ruhumun gel-gitlerini okuyabilirsiniz… Sözün özü geçen hafta telif hakkı nedir bilmeyen kişiler tarafından üç kişinin canı sıkıldı. İşin diğer komik yanıysa kopyalayan kişilerin bloglarında da blogumda yazan yasal uyarının birebir aynısının bloglarında yer almasıydı. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu ” değil mi?
Duruma fotoğrafçılık açısından bakarsanız çok da farklı değil. Maalesef bu konuyla ilgili size anlatacak o kadar çok hikayem var ki. Arzu ederseniz bir tanesini blogumdan okuyabilirsiniz. Kendime artık ne desem bilemiyorum. Belki de bu durumlarla fazlasıyla karşılaştığım için konuyu avukata iletip takipte kalıyorum.
Blog ve fotoğraf arasında fark yok. Her ikisi de 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun telif haklarına ve yasal düzenlemeye ilişkin hükümlerle korunuyor.
Tabii ki siz koruyabildiğinizi düşünebilirsiniz! Bu kanunun 1/B maddesine göre eser ; “Sahibinin hususiyetini taşıyan ilim ve edebiyat, musiki, güzel sanatlar veya sinema eserleri olarak sayılan her nevi fikir ve sanat mahsulleridir”. sonuçta blog yazınız fotoğraflarınız bu kanunla korunmakta.
Bu sebeple sizin de başınıza içerik çalınması vb bir durum gelirse lütfen sessiz kalmayın. İçerik ya da fotoğraf hırsızlığının kötü tabir olduysa esinlenmenin ve içeriği alıp bloguna adapte etmenin suç olduğunu bilin. Google’un “Blogger Telif Hakkı Politikası” var. Google başvurarak yine içerikleri kaldırtabilirsiniz.
Ya da başınıza böyle bir hal gelirse nasıl bir yol izlemelisiniz size kısaca anlatayım. Blog yazınız ya da eserinizi izinsiz yayınlayan kişinin öncelikle ekran görüntüsünü alın.
Bu kesinlikle sizin işinize yarayabilir. Sonrasında nerede oturuyorsanız ona bağlı Cumhuriyet Savcılığına dilekçeyle başvurarak suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Bu başvurunun da içeriğinizin kopyalanmasından ya da kullanılmasını öğrendiğiniz andan itibaren 6 ay içinde yapılması gerekiyor. Bu arada bu yazdıklarım hukuki bilgi değil yaşadığım deneyimlere aittir.
Bu sebeple siz yine de mutlaka bir uzmana danışın. Tazminat davası açabiliyorsunuz. Cumhuriyet savcılığına yaptığınız suç duyurusunun ispatı içinde gerekli veriler elinizde olması gerekiyor. Bu da yazdığım gibi kopyalayan kişinin sosyal medya paylaşımları, ekran görüntüleridir.
Kim uğraşacak bunlarla demeyin açıkçası uğraşmak gerekiyor . Blog yazıları ve görsel içerikler kanunlar tarafından korunuyor. Telif hakkı nedir bilmeyenlere de öğretmek gerekiyor.
Siz siz olun alıntı dahi yaparken kaynak gösterin. Kopyala-yapıştır site sahibi olmayın. Olanlara da rastlarsanız lütfen ama lütfen bir mail ile yazının asıl sahibine iletin. O yazıyı yazarken düşünen, araştıran emek sarf eden asıl sahiplerine saygı gösterin lütfen.
Yorum yok