06 Şub Eller Marsa Biz Kına Gecesine mi?
Yazıya nasıl başlasam nasıl anlatsam bir türlü karar veremedim. Değerli okuyucular; en iyisi siz yazıyı nereden okumak isterseniz oradan başlayın.
Ağustos sayımızı okuyanlar “Robotlar Hayatımızı Ele mi geçiriyor?” yazımı hatırlayacaktır. Robotlar sayesinde gerçekleşecek dönüşüm kaçınılmaz. Yapay zeka, elektrikli araçlar, Mars’ta koloni kurulması kavramları bilim insanlarının günlük konuşmalarında fazlasıyla yer alıyor. Keza teknoloji ile hiç ilgilenmeyen kişiler dahi Tesla Motors’dan haberdar 🙂
Beş yıl önce Japonya’da tamamen robotlar tarafından işletilen bir otel dahi hizmete girmişti. Henn-na (Garip) oteli, günlük işleri yönetmesi için görevlendirdiği 243 adet robotu geçtiğimiz yılda işten çıkardığını açıklamıştı. “Eğlenceli işler için kullanılabilen robotlar, büyük işler için pek uygun değil” diyerekte açıklama yapmışlardı. Robotların tamamen insanların yerini alabilmesi için epey bir zaman geçmesi düşünülse de tüm Dünya’da hummalı çalışmalar devam ediyor.
Ülkemizin robotla imtihanı henüz başlangıç aşamasında. Etrafımdaki çok kişi robotlardan korkuyor. Oysa ki evi temizlemek için üretilen temizlik robotları da “robot”. Sanayide robot ile üretim, endüstriyel robot kullanımı çoktan artmış durumda.
Uluslararası Robot Federasyonunun 2016 verilerine göre robotlar; Türkiye’de “malzeme taşıma %55, kaynak işlemleri %27, otomotiv sanayi %42, metal sanayi %16, plastik ve kimya sanayi %16” kullanılıyor.
Endüstriyel üretim dışında; en büyük robot pazarı olan savunma ve tarımdan sonra en çok gelecek vaat eden pazarların sağlık-bakım sektörleri olacağı öngörülüyor. Yakın gelecekte de hizmet robotlarının giderek artan bir taleple karşılaşacak olduğu düşünülmekte.
Türkiye’nin ilk insansı robot fabrikası “AkınRobotics”den “2018 yılında erik dalı oynayan robotlar” haberiyle haberdar olmuştum. O günden sonra da haberlerini takip etmeye başladım. Geçtiğimiz haftalarda İstanbul’da düzenlenen bir fuarda kına tepsisi taşıyan, kına türküsü söyleyen ve dans eden “Robot Ada” sosyal medyada fazlasıyla yer aldı. Hem eleştiri hem de övgüler sıklıkla paylaşıldı. Burada düşünülmesi gereken; büyük sermayeli dünyaca ünlü şirketlerin robotlarının yanı sıra Türkiye’de gelişen robotik teknolojileri yakından izleyen ve çok yakında da küresel boyutta yüksek teknolojiye yön verecek olan bir firmanın varlığıdır. Yüzde yüz yerli sermaye ile yola çıkan bu firma bugün elektrik bileşenleri hariç tüm sistemi kendi tasarlayıp, üretiyor. Eleştirmek her zaman çok kolaydır, lakin bu haberle dahi gündeme gelmiş olsa takdir etmek daha doğru olacaktır.
İlerleyen günlerde insanlaşan robot haberlerini daha çok okuyor olacağız. Robotlar insanlaşırken, insanların robotlaşmaması dileğimle.
YSM
Ocak 2020 Yüksek Teknoloji Tekno Mutlu yazım
Yorum yok