Çocuklarınızı Sosyal Medya Yıldızı Yapmayın!

09 Aralık 2014 benimgibi.com “Çocuklarınızı Sosyal Medya Yıldızı Yapmayın!” başlıklı yazım 🙂 Her annenin en az bir kere okumasını öneririm. Sizce çocuklarınızın ya da bebeklerinizin özel fotoğraflarını, görüntülerini sosyal medyadan herkesin göreceği şekilde paylaşılması ne kadar doğru? Görüşlerinizi yazının altına bırakmanız beni bu konuda farklı görüşler varsa öğrenmem adına çok mutlu edecek.

YSM

Çocuklarınızı Sosyal Medya Yıldızı Yapmayın!

Uzun zamandır aklımda olan ve satırlara dökemediğim bir yazıyla size merhaba demek istedim. Son yazılarımla hep bu yönde bilgiler vermek, konuya dikkat çekebilmek mümkünse farkındalık yaratmak istiyorum. Birkaç kişi bile okusa ve uygulamaya başlasa benim için büyük kazançtır. 

Çocuklar için özel hayat kavramı, günümüzde çok tartışılan bir sorun. Maalesef özel hayat kavramı neredeyse kalmadı. Bunun sebebi de sosyal medya.

Sizce çocuklarınızın ya da bebeklerinizin özel fotoğraflarını, görüntülerini sosyal medyadan herkesin göreceği şekilde paylaşılması ne kadar doğru?

Yazıyı hazırlarken bulduğum tüm uzmanların görüşü çocuklarının her anını internette paylaşan ebeveynlerin, çocuklara bilmeden bilmeden büyük kötülük yaptığı yönünde.

Sosyal medya ve internette bebe ya da çocuk fotoğraflarının uygun şekilde paylaşımı gerekiyor.

Doğumu bile online duyurulan bebeklerin doğar doğmaz tüm detayları online internete düşüyor. Sosyal medya modern yaşamın bir parçası ve akıllı telefonların gelmesiyle bu süreç daha da kolay.

Bizler her seferinde çocuk fotoğrafını sosyal medyaya koyarak yüksek bir data sağlıyoruz. Bu datalar ise bazı kişiler tarafından uygunsuzca değerlendirilip hayatımızda stres de yaratabiliyor.

Çoğunlukla hepimiz çocuklarımızla ilgili mutlaka bir fotoğraf paylaşmışızdır. Amerika da yapılan bir çalışmaya göre çalışmaya katılan annelerin %63 facebook kullanıyor.

Annelerin %97 ‘si her gün fotoğraf, %46 ‘sı video paylaşıyor. İngiltere’de ise ailelerin %94’ü her gün fotoğraf paylaşıyor, %64 aile ise haftada 3 kez fotoğraf paylaşıyormuş.

Çocuklarınızın fotoğraflarını internete koymanız onları risk altına sokuyor mu? Bu paylaşımlar çocukları nasıl etkiliyor? Sizce fotoğraf paylaşmak ne kadar güvenli ve etik midir? Hiç düşündünüz mü?

Bir kere fotoğrafları ya da videoları çocuğumuzun iznini almadan paylaşmış oluyoruz . Teknoloji ilerledikçe bu çocuklarımıza nasıl stres yaratacak henüz bilmiyoruz.

Oxford İnternet Kurumunda direktör olan Victoria Nash; “Çocuklar ileride bu fotoğraflardan utanabilir” diyor. Nash; kendi çocuklarının fotoğrafını paylaşırken dikkat ettiğini asla çıplak çocuk fotoğrafları, nerede yaşadığını belli eden fotoğraflar (biri gece gelir ve zarar verebilir mi? diye düşündüğünü) paylaşmadığını; bunun dışında diğer kuralları düşünmediğini söylüyor.

Facebook, Twitter, Instagram’ı gizlilik ayarlarıyla “sadece arkadaşlarım görebilir” hale getirdiğini belirtiyor. Belki bu bir nebze zararsız gözüküyor.

Oysa aileler, fotoğraf paylaşırken doğum tarihi , tam adı , doğum yeri ya da yer bilgileri vb de paylaşmış olabiliyor. En basitinden benim blogumda dahi buna benzer bilgiler var. Bu bilgiler çocuğun kimliğini çalmaya çalışan birinin eline de geçebilir. Durum çok tatsız değil mi?

Bir örnek daha. Emmy Web; Web Media Grubun Dijital Stratejistinin Ceosu. Ve ona göre güvenli olmak çok ama çok zor. Şifreler ve fotoğraflar hacklenebiliyor. “  Emmy Web,  Facebook bile yüz tanıma aracı geliştirdi otomatik olarak insanların etiketlerine bakılarak kimin nerede olup olmadığını bulabiliyor Gelecekte de bu algoritmalar şu an yüzümüzü tanıyorsa ileride görünüşü de değiştirebilir. Çocukların dijital kimliğini korumak için çocuklarınıza ait fotoğraf paylaşmayın “ diyor.

Sonia Livingstone; Londra Ekonomi Üniversitesinde Sosyal Psikoloji Öğretmeni. Çocuklar ve internet hakkında uzman.

Kendisi de internette “Neyin paylaşıldığı çok önemli. Her zaman şu soruyla yola çıkmalısınız. İleride kariyer yapılandırırken sosyal network sitelerinde ki kişiler iş hayatında aday olacak ve online olarak araştırılacak.

Eğer siz anne baba olarak çocuklarınıza ait bilgileri koyuyorsanız, ciddi şekilde çocuklarınızın geleceğinizi de riske atıyorsunuz. Bu da her gün ciddi şekilde artıyor.” diyor.

Michigan Üniversitesinden Sarita Yardi Schoenebeck ise; “10-20 yıl sonra çocuklar yetişkin olunca ne olacak? Şu an Facebook var ama 20 yıl sonra ne olacağını bilmiyoruz.

Facebook, Instagram Twitter vb. uygulamalar ile data topluyor ve reklamcılara para kazandırmak için uğraşıyorlar. İleride paylaşılan bu kadar bilgiye göre geleceğin gençlerine yönelik çok farklı araçlar geliştirilebilir. “ diyor. Çok ama çok haklı değil mi?

Şu an Maya Su 7 buçuk, Mira da 4 buçuk yaşında. Ben uzun zamandır fotoğraf paylaşımları konusunda hassasım. Konuyla ilgili olarak da her ortamda dilim döndükçe görüşlerimi belirtip uygun içerik paylaşmayan annelere -bana kızacaklarını bilmeme rağmen- fotoğraf paylaşırken tutumlu paylaşım yapmalarını dahi söyledim.

Kızlarım 20 yaşında olduğunda bana kızabilirler ve ben hayatlarını bilmeden tehlikeye atabilirim diye düşünmekteyim. Melis kendi kararlarını alabilecek durumda. “Siz kendinizi korusanız bile bu fotoğrafları başkaları da koyabiliyor “ diyebilirsiniz. Maalesef herkesin sosyal medya polisi olmak zor.

Şimdi çocuklarınızın fotoğraflarınızı paylaşıyorsunuz ama ileride ergenlik dönemlerinde siz ona bazı fotoğrafları paylaşmamasını istediğiniz de o size “sen ben çocukken, bebekken benim her halimi paylaştın şimdi bunu nasıl paylaşamayacağımı açıklayabilir misin “ dediğinde ne diyeceksiniz. İleride çocuklarınızın bilinmesinden memnun olmayacağı şeyleri kendi ellerinizle internete vermeniz sizce de hata değil mi?

Yüzlerce fotoğrafı ortada olan bir çocuk, ileride teşhiri normal kabul edebilir ve hayatının ne kadarının özel olduğunu ayıramayabilir. Bu çok endişe verici bir durum. Hali hazırda bu sorunun yaşandığı Avrupa’da, çocukların mahremiyet duygusunu anlatan kamu spotları çekilirken konuyla ilgili içeriğe ülkemizde ulaşamam oldukça üzücü.

Çocuklarınızı sosyal medya starı yapabilirsiniz ama ileri de sorunlar çıkabilir. Lütfen bunu göz ardı etmeyin. Kendi çocuğunuz dışında ailelerin izni olmadan başka çocuklara ait fotoğrafları lütfen paylaşmayın.

Henüz kendi hakkında karar veremeyecek çocuklarımızın mahremiyetine müdahale etmeyelim. Lütfen!

Çocuklarınızı Sosyal Medya yıldızı yapmayın!

9 Yorum
  • bebek ayakkabısı
    03 Mart 2015 saat 18:56

    Çok yerinde bir makale yazmışsınız yeşim hanım. Sosyal medya adı “sosyal” olabilir ama evlatlarımızın sosyallikten uzaklara götürüyor ve çocuklarımıza birçok zararlar veriyor. Özellikle günün büyük kısmını bilgisayar başında geçerin evlatlarımız için daha eylenceli platformlar oluşturulması şart. Yazı için elinize sağlık.

  • Yeşim MUTLU
    04 Mart 2015 saat 06:54

    Teşekkür ederim. Çocuklar geleceğimiz bu sebeple onların mahremiyetine saygı göstermek bizim görevimiz olmalı

  • LEZZET TRAMVAYI
    06 Mart 2015 saat 16:51

    Çok güzel bir konuya degımıssınız Tebrikler Yeşim hnn 🙂

  • Esra Tenekecioğlu
    08 Mart 2015 saat 19:19

    Uzun zamandır aklımı kurcalayan, canımı sıkan bir mevzuydu bu. Oğlum daha ufak, 4.5 aylık ama yine de sanırım okuduklarımdan oğlumun mahremiyetine daha saygılı olmam gerektiğini çıkartmam gerekiyor.
    Bütün iyi niyet ve bencilliğim ile paylaştığım fotoğraflarına artık bir ayar vermeli sanırım. Çok iyi oldu böyle bir zamanda bu yazınızla karşılaşmak. Çok teşekkür ederim:)

  • Yeşim MUTLU
    10 Mart 2015 saat 16:23

    Ne demek diyorum ya bir kişi bile farklı baksa benim için kazançtır
    Çocuklar değerli ve sosyal medya dikkatle özenle kullanılmalı
    Çok sevgiler teşekkürler yorumun için
    YSM

  • Yeşim MUTLU
    10 Mart 2015 saat 16:26

    Teşekkür ederim 🙂

  • Hatice Egeaka
    31 Mart 2015 saat 00:06

    Yeşimcim ne kadar doğru bir tespit; 10-20 sene sonra ne olacağını bilmiyoruz kii??
    Teknoloji bu denli hızlı ilerlerken, hergün fotoğraf bombardımanına tutulan uygulamalar şirketlere data toplarken, gelecek yıllarda çocuklarımızı hatta belki de bizi bekleyen tehlikelerin farkında bile değiliz ne yazık ki. Farkındalık yarattığın için teşekkürler yürek dolusu!

  • Deko Blog
    27 Mayıs 2015 saat 18:36

    Harika anlatmışsınız. Ebeveyn olarak onları korumak görevimizken, paylaşmak adı altında gelecekteki nice tehlikelere açık hale getiriyoruz aslında. Bu tarz paylaşımları yapan hesapları üzerime düşen bir görev olarak da takip etmemeye, alet olmamaya çalışıyorum.

  • Yeşim MUTLU
    28 Mayıs 2015 saat 14:35

    Bu yazının üzerinden epey zaman geçti ve son zamanlarda sosyal sorumluluk projesine dönüştürebilmek tek hayalim haline geldi
    Çocuk mahremiyetine saygı diyorum
    Herkes seçimlerinden sorumlu ama biraz daha özenli olursa çok daha iyi
    Çok yerinde yazdıkların çok teşekkür ederim
    Sevgiler
    YSM

Yorum Yazın