Kitaba göre sabahın erken saatlerinde zedelenmeden toplanması gerekir.
Bizim bahçede beş yıldan beri Osmanlı çileği fidesi (üretimi) var. (satış yapmıyoruz, bol bol meyvesini, kompostosunu ve reçelini yiyoruz). Üretimi çok gahırcak (zahmetli, yorucu) olsa da (amatörce yapınca hiçte değil) yemesi manyak leziz. Dillere destan bir tat…
Daha çok meyve olarak tüketilmekle birlikte, kompostosu ve reçeli yapılır. Bizim buralardan alınabilecek en güzel hediyelerin başında osmanlı çileğinden yapılmış Ereğli reçeli gelir. (Yerel marketlerde bulabilirsiniz)
Osmanlı çileği üretimi yapan kaç aile var bilmiyorum (bizim köyde kendisi için bile yapan yok) ama bu çileği pazarda bulamazsınız. Üretim yapanı bulabilirseniz sipariş üzerine hazırlatabilirsiniz.
Osmanlı çileğinin pazarda açık havadaki ömrü bir gün (saatlerle) ile sınırlı. Buzdolabında yıkanmadan muhafazası edilmesi gerekmekte. böylece ömrü 2-3 günü çıkabilir.
Adına Festival düzenlenen Karadeniz Ereğli’ye özgü Osmanlı çileği (pembemsi rengi, aroması), damaklarda bıraktığı tarifsiz tadıyla ve kısacık ömrüyle kralların meyvesi & yiyeceği olarak adlandırılmakta.
Sizde mi kral olup krallığının farkında olmayanlardansınız?
Kamil Çelik
Bizim KDZ.Ereğli’nin vazgeçilmezidir osmanlı çileği. Kesinlikle gidilmesi, görülmesi ve fotoğraflanması gereken bir tarihi şehirdir. Bir gün yolunuz düşerse Karadeniz’e mutlaka Ereğli’ye uğrayın ve o tadı bir başka yerde bulamayacağınız osmanlı çileğini deneyin. Sevgilerimle…
Çok istiyorum bir gün yerinde dalından toplayıp yemeyi 🙂
Kamil bey bu çileğin toğumundan aldım fakat büyütemiyorum bana fidanını satmak istersen alırım.
Serhat bey yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. bugün fark ettim fide isteğinizi. kendimizde amatörce yapıyoruz. fide isterseniz ücretsiz gönderirim. ktcelik@hotmail.com ‘dan ulaşabilirsin.
kamil bey bende istiyorum osmanlı cilegi fidesi ücreti neyse yolarım
İnci Hanım ,
Kamil Bey’e ktcelik@hotmail.com dan ulaşabilirsiniz
Mutlu bayramlar
YSM