Muhteşem Bilgisayar Beynimiz

Prof Dr Cengiz Kuday ile yapmış olduğumuz çekim anında yeni nesil çocukların neden bu kadar farklı olduğunu sormuştum. Onların beyni bizden farklı mı çalışıyor , daha doğuştan bir çok yeteneğe sahip olmasının sebebi nedir dediğimiz de bilgisayar demişti. İnanılmaz bilgilere sahip doğuyor bu çocuklar. Haklı Maya Su iphone benden iyi kullanıyor. Kendisine app indirebiliyor. Onun yaşında ben bilgisayarı ancak jetgiller de izliyordum. Mira da bir dostumun dediği gibi ileri de konuşmadan düşünceleri ile anlatacak çok duyguyu. İşte bugün bir mail düştü Bilgi Kozasından haftalık bültenle birlikte. Paylaşmadan edemedim.

 

“Beynimiz en büyük bilgisayarın bir yılda aldığı bilgiden daha fazlasını çevresinden tek bir günde alır. Bu bilgi bizim beş duyu organımızla saptanır. Bütün yaşamımız boyunca en çok görme,duyma, koklama, dokunma ve tatma duyuları yeni öğrenmeye katkı yapar.Zaman sabit tutulmak üzere insanlar;

*Okuduklarının %10’unu

*İşittiklerinin %20’sini

*Gördüklerinin %30’unu

*Hem görüp hem işittiklerinin %50’sini

*Söylediklerinin %70’ini

*Yapıp söylediklerinin ise %90’ını hatırlamaktadırlar.

Öğrenmeyi  genler,huy,karakter,deneyim,önceki bilgiler,beslenme,akranlar,beyin bozuklukları gibi pek çok faktör etkilemektedir. Öğrenme beyni fiziksel olarak değiştirir. Her yeni deneyim bizi elektro-kimyasal tertibatımızı değiştirmeyle karşı karşıya bırakır. Beyin herhangi bir tür uyarıcı alırsa, hücreden, hücreye iletişim süreci gerçekleşir. Ne kadar çok yeni ve meydan okuyucu uyarıcılar olursa muhtemelen o kadar çok yeni beyin yolu yeniden aktive edilerek yapılanacaktır.

Uyarıcılar beyin için anlamlı değilse bile, bilintiye zayıf bir öncelik verilecektir ve zayıf bir yolla ayrılacaktır. Eğer beyin bazı şeyleri yeterli derecede önemli sayarsa onu uzu süreli belleğe gönderir ve potansiyel  olarak bir bellek oluşturur.

Bilal Duman/ Beyin Temelli Öğrenme”

Yorum yok

Yorum Yazın