Maya Su ve Mira için Okul Seçerken Nelere Dikkat Ettim?

Her aile her zaman çocuğu için en iyi, en mutlu olacağı ve gelişimine katkıda bulunacağı yerde okumasını ister. Yazının başlığı bile sert. Aman yarabbi bir ailenin daha doğmadan hayaller kurduğu bebeği büyüyor ve okula başlıyor.

Bir çok aile için ilk soru özel okul mu, devlet okulu mu? Aile olarak biz özel okulda okumasını tercih eden gruptayız. Devlet okullarında sürekli değişen sistem var ki sormayın. Keza okul ve öğretmenlerde öyle. Zaten 4+4++ den ilk golümüzü yemişiz. Maya Su 5,5 yaşında ilkokula başlamış. Dertliyim bu konuda dertli.

Herkesin kararına saygı duyuyorum. Zaten her aile kendi çocuğunu yakından tanır ve bütçesine uygun seçimleri yapar. Bu yazı da kendi deneyimlerinden yola çıkarak yazdığım bir yazıdır.  Otorite vb değilim . Üç kız annesi olarak şu ana kadar kızlarımın okullarıyla ilgili seçimlerimizden yana mutlu olduk. Bu da beklentilerimle, ne istediklerimi bilmemin toplamı olsa gerek.

Öncelikli olarak beklentim çocuklarımın alacağı eğitim de butik hizmet yaklaşımı, eğitim kadar sosyal becerilerini geliştirmesi, teknik ve alt yapı olarak okulun içinde spordan sanata imkanları sunabilmesi gibi kriterlerim her zaman oldu. Bir de okul ile ev yakın olacak. Saatlerce trafik kabusunda çocuklarımın heba olmalarını istemiyorum. Zaten bu sebeple daha önce yaşadığım ve çok sevdiğim Göktürk’ten ayrıldık. Kayıt yaptırdığımız halde Maya Su’yu İTÜ ‘den aldık paramızın bir kısmını yaktık. Maya Su şimdi Özel Sembol Okullarında. Mira’da eylülde aynı okula başlayacak. Onunda ayrılacağı yuvayı daha sonra yazacağım. Çünkü kimsenin çocuğunun gittiği okulu anlatıyor bir beklentisi var reklamını yapmış bedava okutuyor vb söylemine dahi tahammülüm yok. Kaldı ki hiç bir okuldan bu yönde bir talebim olmadı olmaz. Aksine elimden ne gelirse fazlasıyla yaparım sessizce.

indir

Peki özel okul seçiminde nelere dikkat edilmeli?

Öğretmen ; ilk düşünmeniz gereken bu bana göre. İstediğiniz kadar iyi okula verdiğinizi düşünün. Egosu yüksek, iletişim dili olmayan , astığım astık kestiğim kestik bir öğretmene düşerseniz yandınız. Okul, öğretmen seçerken nelere dikkat ediyor mutlaka sorun. Deneyimli öğretmenler mi yoksa yeni mezun mu tercih ediyorlar. Okul içinde hizmet içi eğitim alıyorlar mı? Kaç yıldır aynı okulda görev alıyorlar ya da kaç yıl nerelerde çalışmış ? Öğretmenin sürekliliği çok önemli. Bana göre ilkokul döneminde her yıl öğretmen değiştirmek doğru değil. Ama bir eğitim sistemi olarak da uygulayan okullar ar bizim okulda bunu düşünürse ben de bu yönde yeniden düşünürüm.

Eğitim ; sınıf ve diğer alanlar nasıl? Sınıflar kaç kişilik? Ders işleme teknikleri ve teknik donanım nasıl? Bir çok okul tabletli sisteme geçmiş durumda. Ben tabletli eğitime karşı olduğum teknolojik imkana sahip olan okullara ders işleme tekniklerini sorabilirsiniz. Bizim okulumuzda hala klasik kara tahta var 🙂 Drama, oyun, yaparak yaşayarak öğrenme, gözlem ve deney gibi yöntemler ne kadar derslerin içinde ? Ortak alanlar tuvaletler temizliğinden spor salonu duşlarına kadar gözden geçirmek gerek.

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi var mı? Her çocuk tekdir, özeldir ve biriciktir. Bu her anne baba için olduğu kadar okulun PDR uzmanlarının da bu konu özenle davranması gerekiyor diye düşünürüm.

Teknolojik imkanlar ama ne kadar?  Teknolojik laboratuvarları artık her okulda var. Bir çok yetişkin bunu sevebilir. Ama araştırmalara göre  teknolojik eğitim araçlarının okul motivasyonuna ve akademik başarıya olan etkisi %15′ i geçmediği bilimsel olarak saptanmış.  Yani okul seçerken tabletli eğitim vb açıkcası sizi yanıltmasın. O tabletler ders aralarında oyun için kullanılır kesin:) her şey yerli yerinde  olsun bakış açım.

Kütüphane var mı? Çocuklar kütüphane de zaman ne kadar geçiriyor? Okumaya ne kadar teşvik ediliyor. Okumayı seven bir anne olarak mutlaka bu olmazsa olmazım.

Yabancı dil eğitimi; üzerinde önemle durduğumuz konu. Dil eğitimi olmazsa olmaz. Ayrıca 2. yabancı dil imkanı sunuyor mu diye sormak gerek. Özel okulların çoğunda böyle. Bazı okullarda3.dil bile söz konusu. Ne kadar dil o kadar yeni dünya insanı.

Fiziki ortam;  butik otel konseptinde mi yoksa gerçekten okul gibi okul mu? Okulun konumu ve ekosistemi önemli. Spor salonu var mı? Olimpik-yarı olimpik havuz , basketbol sahası, voleybol sahası vb bir çok detay tercih sebebi olabilir. Ama sadece bunlar var diye de okula vermekte bana göre doğru değil. Okulun bu alanlardaki başarıları ve katıldığı arışmadan kamplara detaylı incelemek en güzeli.

bale-kursu

Sosyal ve sportif faaliyetler, kesinlikle olmazsa olmazım. Çocuklar spor ve sanat ile iç içe eğitimin içinde olmalı. Akademik eğitim kadar duygusal zekaya da önem vermeli ve sanatla buluşturmalı. Yaz ya da kış kampları ile bu faaliyetler destekleniyor mu iyice gözden geçirmeli. Çocuklar yaş gruplarına uygun olarak okul gezilerine gidebilmeli ve yaşlarına uygun tarihi mekan, müze yerinde görebilmeli. Okulun da bu yönde etkinlikleri mutlaka olmalı.

Beslenme, her çocuk için benzersiz olsa da okul yemekhanesinde veya okul dışında hazırlanarak öğrencilere servis edilen yemeklerin içeriği çok önemli. Hangi ürünler nereden alınıyor? Gıda güvenliği testi yapılıyor mu, diyetisyen destekli mi? Kantin varsa satılan ürünler neler? Organik ürün deniyorsa organik sertifikası var mı mutlaka görmek gerek. Sağlıklı beslenmeye önem vermeleri listenin de en başında.

Veli Okul İşbirliği, tam ayarında olmalı. Ne okul veliyi görmezden gelmeli ne de veli okulun üzerinde baskı yapmalı. Bir çok okulda gözlemlediğim kötü söylemleri sevmiyorum. Her okul sonuçta bir işletmedir ve bu işletmeden sorumludur. Velinin önerileri ve istekleri değerlendirilip uygun görülürse değişiklikler yapılabilir. Ama bir veli istiyor diye bir çok değişiklik vb yapılmaz hoş olmaz. Veliler de okula paramı veriyorum her isteğimi yaptırırım bakış açısından biraz vazgeçmeli. Eğitim ciddi bir süreçtir ve maalesef değeri para ile satın alınamaz.

Her anne çocuğunu her aile kendi sürecini çok iyi bilir. Bu sebeple çocukların kendi öğrenme stili ile değerlendirebileceği, etkin öğrenme metotlarının uygulandığı, etkili iletişim yollarının seçildiği, öğrenciye zengin bir öğrenme ve deneyim olanağı sunan eğitim kurumunu tercih etmesi  beklentilerini bir nebze karşılayacaktır.

 Bunun yanı sıra her okulun neredeyse okul tanıtım günleri var. Bu günlere katılarak okul hakkında ön bilgi almak ve görmek mümkün bu da açıkçası o an bile insana bilgi veriyor.

Artık herkes aktif, yaratıcı, başkalarına saygılı, problem çözme becerisine sahip çocuklar istiyor. Aile bunun temeli  okul ise bu öğretiyi inşa edendir benim bakış açımda.

Herkese okul seçiminde başarılar.

YSM

_MG_0103 kopya

Melis, Maya Su, Mira 29 Ekim 2014 Özel Sembol Okulları

Melis, en büyük kızım Irmak Okullarından mezun, İtalyan Lisesini bitirdi, Yeditepe Psikoloji (ing) de okuyor. İngilizce, İtalyanca çok iyi , Latince (yeterli) biliyor,  İspanyolca öğreniyor.

Maya Su , Özel Sembol Okulları’n da 3.sınıf öğrencisi. Fransızca eğitim alıyor, bu yıl 2.dil ingilizce eğitimi başladı. Okulunu çok seviyor.

Mira, Eurosun Ispartakule’de 2 yıldır. İngilizce ve Almanca öğreniyor. Eylül’de Özel Sembol okullarına başlayacak. Okulunu çok seviyor, ablasının okuluna gideceği için heyecanlı.

 

2 Yorum
  • Mustafa
    26 Mayıs 2015 saat 19:41

    Yeni bir blog keşfetmenin heyecanı var bende 🙂 Buralarda olurum ben sayın yazar 🙂

  • Yeşim MUTLU
    27 Mayıs 2015 saat 14:46

    Merhaba,
    Çok sevindim
    Güzel paylaşımlarda buluşmak dileğiyle,
    YSM

Yorum Yazın