Lohusa Diyerek Geçmeyin!.

Lohusa olmak, lohusalık halleri herhalde hayatımın en farklı en unutulmaz zamanları. Uykusuzluğun pik yaptığı kendimden geçtiğim zamanlar. Kendime zombi gibi ortada dolaşıyorum dediğimi biliyorum. Lohusalık ile ilgili olarak bir kaç kez ağlamam dışında kabus hikayelerim yok üç kızımda da olmadı. Sadece ilk 3 ay kapsama alanı dışıydım diyorum herkese. Telefonlara bile bakmadığımı bilirim. Melis’de süreci hatırlayamıyorum çok zaman oldu. Maya Su ve Mira’da da doğumdan sonraki 2.hafta gereksiz yere ağlama krizleri ve bebeklerime bir şey olacak endişesi taşıdığımı biliyorum. Sonra bunun çok normal olduğunu ama bazı annelerde bunun lohusa depresyonuna dönüştüğünü vb öğrendim. Şükür ki lohusa depresyonu vb yaşamadım zaten yaşayabilecek ortamımda yoktu 🙂 Bu süreçte eşimin desteği de büyüktür. Ne kayınvalide ne de anne desteği gibi desteklerim olamadı. Annem her iki bebeğin doğumunda da ilk 26 gün yanımdaydı. Ama ilk 40 gün bence annenin yanında destek verecek biri mutlaka olmalı.

Geçtiğimiz hafta sevgili Perihan Gürer (uykusuzanneler.com) arkadaşıyla birlikte sosyal sorumluluk projesine imza attıklarını ve bununla ilgili olarakta lohusa depresyonu ile ilgili Türkiye’de çok az şey yapıldığını düşündüklerini yazan bir mail paylaşmışlar. Mailde “bu konuda sıkıntı çeken kadınların yalnız olmadıklarını, çözüm bulabileceklerini anlatmak, hepsinden önemlisi hem kendilerinin hem de yakın çevreleri ile toplumun bu konuda farkındalığının sağlanması için Lohusa Depresyonu Farkındalık Haftası başlatıyoruz.”diyerek daha çok kişiye duyurmak istediklerini paylaşmışlar.

Bir anne olarak konuya duyarsız kalmam mümkün olamaz. Sizlerle paylaşmak ve bu güzel projenin detaylarını kendi kelimeleriyle size aktarmak istedim. Siz de sosyal medya da #LDFH #lohusadepresyonu #lohusalık etiketleriyle takip edebilirsiniz. Ha bir de Lohusalık üzerine Psikolog Aysun Bal Ömeroğlu ile birlikte  Uykucu Bebek firmasının sponsorluğunda bir seminer düzenleyecekler. Onun detaylarını da buraya eklemek istiyorum . Katılmak isteyenler bu seminer ücretsiz.

YSM

LDFH Seminer (1)

Lohusa Depresyonu Farkındalık Haftası Manifestosu

Lohusa depresyonu dünyada doğum yapan her 5 kadından birinin yaşadığı bir hastalıktır ve tedavisi mümkündür. Depresyon belirtileri bebeğe bağlanma sorunu, tuzağa düşürülmüşlük hissi, suçluluk, yalnızlık, kaygı, sürekli ağlama hissi, yorgunluk, umutsuzluk, yaşama sevincinin kaybolması duygularından bir veya bir kaçının görülmesidir. Depresyon bu duyguların ara ara değil sürekli ve yoğunlaşarak hissedilmesi durumudur. Lohusa hüznünden bu noktada ayrılır. Lohusa hüznünde de benzer duygular yaşanmakla birlikte yardım geldiğinde veya bebek uyuduğunda dinlenince bu duygular geçer. Lohusa depresyonunda ise tıbbi yardım almadıkça maalesef geçmez ve sürekli hissedilir.

Her yıl Aralık’ ın 3.haftasında çeşitli etkinlik, seminer ve paylaşımlarla gündemde olmasını hedeflediğimiz Lohusa Depresyonu Farkındalık Haftası’ nda amaç öncelikle annenin yani kişinin kendisinin, sonra aile ve yakın çevresinin sonra da toplumun farkındalığını sağlamak ve annenin yalnız olmadığını hissettirmektir. Gönüllü destek grupları oluşturmak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ nın konuya dikkatini çekerek hastaneler ve aile sağlığı merkezlerinde konuyla ilgili bilinçlendirme ve destek çalışmaları yapılması ilk hedefimizdir.

Sadece bir hafta değil çeşitli platformlarda sürekli destek ve paylaşımlara devam edilmesi ve bunun yaygınlaşması amaçlanmıştır.

Lohusa hakları:

  • Anne sağlığı ile ilgili her şeyi duyma hakkına sahiptir, kişilik haklarına saygı duyularak tedavi süreci yürütülmelidir.
  • Hastalıkla ilgili her şeyi talep ve takip etme hakkına sahiptir.
  • Tedavi süresince tüm detaylar ile ilgili kendisine bilgi verilmelidir.
  • Tedavi seçenekleri sunulmalı yan etkiler tüm sonuçları ile anlatılmalıdır.
  • İkinci bir görüş alma hakkına sahiptir.
  • Kişilik haklarına saygı gösterilerek etrafındaki herkes ona destek olmalıdır.

 Lohusa depresyonu geçiren anneye yapılabilecek destekler:

  • Doğum sonrası hastanede doktor ve hemşireler tarafından sadece bebek bakımı ile ilgili değil annenin psikolojik durumu ile ilgili de önerilerde bulunulmalı
  • Hastaneden çıkmadan çocuk doktoru ve bebek hemşireleri gibi uzman psikologlar da anneyi görmeli ve yeni annelikle ilgili sohbet etmeli, bilgiler vermeli
  • Bebeğin kontrolü hemşireler tarafından yapılırken anneye de “Yeni anne anketi” doldurtularak kaygı ve endişe seviyesi takip edilmeli ve ilgili ASM ile koordine çalışılmalı
  • İlgili ASM sadece bebeğin gelişimi ve sağlığı ile ilgili değil annenin sağlığı ve psikolojik durumu ile ilgili arayıp, ziyaretlerde bulunmalı
  • Baba ve olabilecek bütün aile bireylerinin desteği sağlanmalı, depresyon konusunda hepsi bilinçlendirilmeli
  • Dinlenme ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmeli, lohusanın çevresindekiler de bu konuda destekte bulunmalı
  • Sanal destek grupları ile iletişim kurmalı
  • Her ilde destek grupları oluşturularak anneden anneye deneyim paylaşımı sağlanmalı
  • Lohusa depresyonu geçiren kişinin yaşadıkları küçümsenmemeli
Yorum yok

Yorum Yazın