Kadınlar Günü mü?

8 Mart günü Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanıyor.  Bu gün biz kadınlara kadınlar tarafından ve / ya da kadınlar için konferans, gösteri ve eğlence gibi çeşitli etkinlikler düzenlenir. Kadınlar arası dayanışma ve kadınların toplumdan beklentileri vurgulanır. Günümüzde AVM ve markaların indirim ve etkinlik yarışına dönüştüğü bir gün. Daha önce bloğum da kadınlığımıza dair yapılan bir araştırmayı paylaşmıştım. Bugüne dair yazmayacaktım ama gene duramadım ve yazdım kadınlığımızı. “KADIN” olarak sadece bir gün dokunmak gerekmiyor bize. Ayna gibi değil miyi biz her gün ovulmak isteriz. Kadın hep kadın, hep aydın, hep anne kadın değil mi? Dün akşam evden bir sahne yardımcı ablamız çıkmış, Mutlu Dr’un gelmesine daha çok var. Zaten biz bu anlamda hep şanssısız öncelik hayatımızda hep diğer kadınların. Anne YSM Miraya yemek yediriyor , Maya Su portakal suyu istiyor. Anne Maya Su’dan portakalları ve sıkma cihazını istiyor. Anne sağ elle yemek yediriyor bir yandan da portakalları sol elle kesip sıkmaya çalışıyor. Neyse hem yemek yedirmeyi , hem de aynı anda portakal sıkmayı beceriyor. Ama o an aklımdan geçen allahım neden aynı anda iki olmak zorunda. İşte en basit günümüz örneği, çok sıradan belki de çok anlamsız kimine göre. Ama hangi erkek bu anı yaşıyor. Her çocuk önce anneden istiyor … Kadın kısmı az bilir denen çok yerde “Kadınlar “uçurum kenarlarında sırtında yük taşıyor. Yok yazmayacaktım ben bunları bir gün de ne değişecek ki?

Günün  ortaya çıkışı , kadınlara özgü bir günün var olması düşüncesi ilk kez, 26-27 Ağustos 1910’da Kopenhag’da düzenlenen Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansında ortaya atıldı ve kabul edildi. Bir çok ülkede her yıl kutlanmaya başladı. İsveç’te ise 1912 yılından itibaren kutlanmaya başladı.

Ancak ilk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı ve değişen tarihlerde ama her zaman ilkbaharda kutlanıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921’de Moskova’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı tarafından olmuş.

İki dünya savaşı yılları arasında bazı ülkelerde kutlanması yasaklanan Kadınlar Günü, 1960’lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nde de kutlanılmaya başlamasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme gelmiş. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1977 yılında 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını kabul etti.

Kaynak: NATIONALENCYKLOPEDIN

İLGİNÇ BİLGİLER

Birleşmiş Milletler tarafından yapılan bir araştırmaya göre;

1. Dünyadaki işlerin %66’sı kadınlar tarafından görülüyor.
2. Buna karşın kadınlar dünyadaki toplam gelirin ancak %10’una sahipler.
3. Dünya’daki mal varlığının ise % 1’ine sahipler.
4. Başka bir değişle dünyadaki işlerin % 34’ü erkekler tarafından görülüyor ama erkekler dünyadaki toplam gelirin % 90’ına ve toplam mal varlığının % 99’una sahipler.

Türkiye’den Rakamlar ( Milliyet, 8 Mart 2001)

1. Şehirlerde evli kadınların % 18’i, köylerde de % 76’sı eşleri tarafından dövülüyor.
2. Kadınların % 57,7’si evliliklerinin ilk gününde şiddetle karşılaşıyor.
3. Aile içi suçların % 90’ını kadına karşı işlenen suçlar oluşturuyor.

TÜRKİYE’DE 8 MART KADINLAR GÜNÜ

İlk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlayan 8 Mart, 1975 yılında daha yaygın olarak kutlandı ve sokağa taşındı.

“Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı” programında Türkiye de etkilenmiş, 1975 yılında “Türkiye 1975 Kadın Yılı” kongresi yapılmıştır. 1980 askeri darbesinden sonra dört yıl anılmadı 8 Mart. 1984’ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından Dünya Kadınlar Günü kutlanmaya başlandı.

Kadınlar 80’li yıllarda 8 Mart’ı izinli yürüyüş ve şenliklerle kutlayamamışlarsa da, küçük gruplar mütevazi kutlamalarını sürdürdüler. 90’lı yıllarda kadın kuruluşlarının sayı ve çeşitliliğinin artması ile beraber 8 Mart daha geniş bir katılımla kutlanılır oldu.


Yorum yok

Yorum Yazın