Hangi Fotoğraf Makinasını Almalıyım?

“Hangi makineyi almalıyım? Bana ne önerirsin? İşimi hangi makine görür? Makine alırken nelere dikkat etmeliyim?  Canon mu alsam, Nikon mu?” 

Yukarıdaki sorularla oldukça sık karşılaşıyorum. Bugün sevgili Sorananne Çiğdem bana konuyla ilgili bir mail yazınca aa dedim ben bloga neden bir yazı yazmıyorum. Kafamda fikirler uçuşturan Çiğdem’e çok teşekkür ederim.

“Hangi fotoğraf makinasını almalıyım?” sorusunu sorduğunuzda ve araştırmaya başladığınızda yüzlerce kamera ile karşılaşacaksınız. 

Fotoğraf makinaları  “Polaroid Makinalar, Kompakt fotoğraf makineleri, DSLR Makinalar “ diye kendi içinde ayrılır. Ha şimdi kalkıp bana dijital kompakt vb yazmayın en basit haliyle yazıyorum. Yoksa tüm makinalarla ilgili bir dprewiew kadar olmasa da yorum yapabilirim 🙂 Bu arada ben bu siteyi görüşleriyle ve önerileriyle birlikte çok beğeniyorum.

Kompakt fotoğraf makineleri: Herkesin eline alıp hazır modlarda çekim yapabildiği makinelerdir. Çok kolay taşınır.  LCD-LED ekrandan gördüklerinizle çekersiniz.

DSLR Makinalar : Profesyonel olarak adlandırılan makinelerdir. Body (gövde) ve lens birbirinden bağımsız yani ayrılabilir. Tek bir gövde ile birçok lens kullanabilirsiniz. Taşıması biraz zordur. Amatör fotoğrafçılar için en uygun tip makineler bu gruptadır. D-Slr makineleri Full Frame ve Crop olarakta kendi içinde ayrılır. Bu detaya girp kafa karıştırmaya hiç gerek yok.

Polaroid Makinalar: İnstagramla birlikte yeniden hayatımıza giren 2008’de üretimi durdurulan analog fotograf makinasıdır. Son günlerde bir çok marka yeniden polaroid makinalara yatırım yapmaya başladı. Sanırım hepimizin hayatında polaroid ile çekilmiş fotoğraf vardır. Yani şipşak fotoğraf çektiğimiz dünyanın en güzel makinası 🙂

IMG_5093

PEKİ HANGİ MAKİNA?

Makina almadan önce makineyi alma amacınızı kesin ve net olarak belirleyin. “Alacağım makineyle ne yapacağım”  sorusunu kendinize sorup daha sonra makine aramaya başlayın 🙂

Ne sıklıkla fotoğraf çekeceksiniz? En fazla ne kadar ağırlık taşıyabilirsiniz? Fotoğrafları basacak mısınız yoksa dijital mi kalacak? gibi soruları lütfen kendinize sorun. Bu sorulardan sonra  neye ihtiyacınız olduğunuz ortaya çıkacaktır.Ya  kompakt ya DSLR. Bundan sonra duruma göre objektif, hafıza kartı,filtre, çanta hatta tripot ihtiyacınız olabilir 🙂

Ne tür çekimler yapacaksınız?  Aldığınız DSLR yani body (kameranın gövdesi)  üzerine takacağınız objektifler, çekim kalitenizi etkiler. Siz manzara çekmeyi seviyorsanız makro objektif almak elbette mantıklı olmayacaktır. Önce alanınızı belirleyin ve ona göre makina ve objektif seçimi yapın.

Bütçe önemlidir. Şu an o kadar çok seçenek var ki normal ve çok yüksek seviyede fiyat aralıkları mevcut. Yani 1000 liraya da 15000 liraya da  fotoğraf makinesi bulmanız mümkün.Bu noktada tercih elbette size kalıyor. Ama pahalı makine  daha güzel fotoğraflar çekmiyor. Bunu sakın unutmayın. Fotoğrafın mantığını bilen insan, her türlü makine ile fotoğraf çekebilir…Her zaman söylediğim gibi herkes fotoğraf çekebilir.

Megapiksel Çılgınlığına kapılmayın. En yüksek megapixel yani  çözünürlüklerin artması şaşırtmasın. 12 megapiksel olacağına 14 olsun o da yetmez 16 olsun çok doğru değil. 6,1 megapiksel bir fotoğraf makinası ile 100×70 cm boyutlarında baskı alabilirsiniz. Aman dikkat 🙂

Video çekmek ya da çekmemek. Günümüzde her fotoğraf makinesinin video çekebilme özelliği var. Fotoğrafın yanı sıra videoya  meraklıysanız, alacağınız makinenin video performansını ve görüntü kalitesini lütfen inceleyin.

Hafıza kartsız olmaz. Hafıza kartının kapasitesi, okuma ve yazma hızının yüksek olması gerekir.  Ayrıca her zaman yedek bir batarya ve hafıza kartına sahip olmanızı öneririm.

Bunların yanı sıra makinenizi seçerken kullanım kolaylığına, pil ömrüne, ekran özelliklerine muhakkak bakın.

Makina seçmek gerçekten zorluktan öte çok detaylı. Ama önemli olan sizin için en kolay şekilde kullanabileceğiniz ve elinize aldığınızda mutlu olduğunuz makinadır.

YSM’ olarak size önerim teknik detaylarda boğulup işi içinden çıkılmaz hale getirmeyin. Gözünüzü korkutmayın. Nasıl bir makine istediğinizi bildikten sonra doğru makinayı seçeceksiniz. Asıl iş fotoğraf makinasını aldıktan sonra başlıyor. Zamanınızı teknik özellikleri ezberlemeye değil iyi bir fotoğraf anlatıcı olmak için  ayırın.

Fotoğrafınız bol olsun

YSM

3 Yorum
  • soran anne - çiğdem
    04 Mart 2015 saat 14:55

    harika bir yazı. hep derim gönlü zengin kadınsın. “bilgi, paylaşınca güzeldir” diyen kadınsın.
    seni seviyorum

  • Yeşim MUTLU
    04 Mart 2015 saat 15:18

    Ne demek Çiğdemcim ya,
    Saol gönlüne sağlık sen sormasan bu yazı çıkmazdı. Her zaman derim gerçekten ” bilgi, paylaşınca güzledir” Öperim

  • Ufuk
    09 Mart 2015 saat 16:50

    Ben de video kamera almak istiyorum blogumda da bahsettim fakat hiç bi bilgim yok piyasa hakkında. Amatörce videolarımı çekebileceğim el yakmayan fiyatta neler önerebilirsiniz? Mail’ime cevap gönderirseniz çok makbule geçer. Saygılar, sevgiler…

Yorum Yazın