Günümüzde Hamilelikte Ağız Sağlığı ve Diş tedavisi

Geçtiğimiz haftalarda Diş Dostu Derneği’nin; Diş Dostu Klinik / Sosyal Sorumluluk Projesi için Diş Dostu Klinik Dentalife’da Anne Bebek PR Gurusu Mehmet Ustaoğlu ile birlikte Blogger Anne ve Basın dostlarımızı ağırladık. Son derece interaktif geçen buluşmada anneler işin uzmanından hem diş dostu klinik nedir öğrendiler hem de diş sağlığı ile ilgili merak ettikleri tüm soruların cevabını öğrendiler.

Diş Dostu Klinik “Diş Dostu Kalite Belgesi, verilen hizmetin uluslar arası hijyen ve koruyucu hekimlik kurallarına uygun olduğunu belirtilen” onaylı merkezler. Bu kliniklerin listesine linkinden ulaşabilirsiniz.

Buluşma esnasında hamile olan annelerin de olması sebebiyle “hamilelikte ağız sağlığı ve diş tedavisi” en çok sorulan soruların başında gelince Dentalife’dan Diş Hekimi Seyhan Gücüm’den  konuyla ilgili detaylı bilgi almak istedim. Sağ olsun beni kırmadı “Gümümüzde Hamilelikte Ağız Sağlığı ve Diş tedavisi “ ile ilgili son derece detaylı bilgileri paylaştı.

Bu güzel buluşmada yanımızda olan ve organizasyonda emeği geçenlere teşekkürlerimle..  Güne ait fotoğrafları facebook albümünden izleyebilirsiniz.

YSM

IMG_2784

Diş hekimi Seyhan Gücüm arşivinden

GÜNÜMÜZDE HAMİLELİKTE AĞIZ SAĞLIĞI VE DİŞ TEDAVİSİ

Hamilelik dönemi annelik yolunda önemli olan bir basamaktır.Bir kadının ilk defa doğal içgüdüsü olan anneliği tatmaya başlayıp aynı zamanda başka bir (kendi  canından yarattığı) varlıkla ilişkisinin başladığı farklı bir dönemdir. Dünya Sağlık Örgütünün(WHO) tam sağlık tarifine göre ağız ve diş sağlığı da vücut sağlığından ayrılamaz.

Artık günümüzde her anne adayının bilinçli bir şekilde davrandığını düşünürsek anne adayının hem kendi genel sağlığını hem de çocuğunun o anda ki ve doğum sonrasındaki sağlığını etkileyen bir durum ortaya çıkmaktadır.

Biz de diş hekimleri olarak  bu durumda anne adaylarına daha da bilinçli bir hamilelik ve doğum geçirmeleri yolunda ağız ve diş sağlıkları ve diş tedavileri konusunda yardımcı olacak bazı bilgileri onlara aktararak yardımcı olacak bilgileri vermeliyiz.

Her şeyden önce hamileliğe karar verildiği zaman ne gibi tedaviler ve neler yapılması gerektiğini özetlersek;

  • Hamilelikte diş kaybı kaçınılmazdır yanlış bilgisini tamamen unutmalıyız. Ama şu da bir gerçek ki hamilelik süresince değişen hormon dengeleri var olan birtakım sorunlara vücudun daha fazla reaksiyon vermesine bağlı olarak gerek diş çürüklerinin daha hızlı ilerlemesine ya da diş eti iltihapların dokunun çok kuvvetli bir şekilde  yanıt vererek diş etlerinde vahim görünen tabloların çıkmasına neden olabilirler.
  • Buna ilk önlem olarak hamilelikte EN BÜYÜK RİSK olarak gördüğümüz X-Ray den bu zaman aralığında kaçınmak için tüm ağızın bir röntgeni alınması ile  hem öncesinde ne problemler olduğu görülebilir hem de hamilelik süresince bir beklenmedik sorun karşısında diş hekimi yeni röntgen almadan nereden nasıl şüphelenebileceğini daha kolay  tespit edebilir.
  • Özellikle hamileliğin ilk aylarında bulantı refleksinin çok yüksek olmasına bağlı olarak diş fırçalama aksayabilir ve kusmaya bağlı ağızda ki asidik ortamın artmasına bağlı diş çürükleri gelişebilir.
  • Hamilelik sırasında ilaç kullanımı sınırlı olabileceğinden ağız ve diş kaynaklı sorunların hamilelik öncesinde çözülmesi önem kazanmaktadır.
  • Hamilelik sırasında genel diş tedavilerinin hepsi yapılabilmektedir hatta anne adaylarının en çok çekindikleri konuların başında gelen lokal anestezi kullanımı tamamen zararsız bebeğe etkisizdir. Hatta bu kullandığımız ilaçların içindeki adrenalin daha çok çekinebilinecek bir etken iken anne adayının tedavi öncesi ve esnasında  salgıladığı adrenalin düzeyi bundan da fazladır.
  • Yine de bu dönem de ağır tedavileri hamilelik sonrasına ertelemek daha doğru olacaktır.
  • Hamilelik sırasında bebeğin kalsiyum ve flour çekerek dişleri zarara uğrattığı da bir şehir efsanesinden öteye gitmemektedir. Dolayısı ile ekstra olarak böyle bir ilaç kullanımı ağız ve diş sağlığı için gerekli değildir anne adayının sağlıklı ve dengeli beslenmesi yeterli olacaktır.
  • Yukarda değindiğimiz ağız içi diş ve diş eti sorunlarının minimum olması için hamilelik sırasında her üç ayda bir yapılacak kontrol ve diştaşı temizlikleri hamileliğin daha sorunsuz geçmesine yardımcı olacaktır.

Bu basit önlemlerle hakikaten hayatın başka bir anlamlı dönemini çok daha sağlıklı ve güzel ve gülerek geçirmeniz dileğiyle!

Dr.M.A.Seyhan GÜCÜM / Dentalife 



disdostu

Diş Dostu Derneği Hakkında

Merkezi İsviçre’de bulunan Toothfriendly International, 1982 yılından beri ağız-diş bakımı ve doğru beslenme bilincini oluşturmak, geliştirmek ve yerleştirmek konusunda çalışmalar yapan uluslararası bir federasyondur. Federasyonun İsviçre, Almanya, Japonya, Kore ve Türkiye’deki yerel dernekleri de kendi ülkelerinde aynı hedefe hizmet etmektedir.

Toothfriendly International’ın Türkiye’deki yerel kuruluşu olan Diş Dostu Derneği, federasyonun uluslararası misyonu doğrultusunda, Türkiye’de uzun vadede daha sağlıklı kuşaklar yetiştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla çeşitli proje ve etkinlikler düzenlemektedir.

 

Yorum yok

Yorum Yazın